Kalp ve damar sağlığı için 10 mühim öneri!
Acıbadem Altunizade Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, yaşam alışkanlıklarında alınacak önlemlerle kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 30’un üzerinde bir oranla önlenebileceğine dikkat çekti.
28.09.2024 21:35:00
NEVZAT YILDIRIM
NEVZAT YILDIRIM





Acıbadem Altunizade Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, yaşam alışkanlıklarında alınacak önlemlerle kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 30'un üzerinde bir oranla önlenebileceğine dikkat çekerek, "Kalp hastalarının dikkat etmeleri gereken en önemli üç kural ise sağlıklı beslenmek, kilo vermek ve düzenli olarak hafif egzersizler yapmaktır" dedi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, kalp ve damar hastalarının dikkat etmeleri gereken kuralları anlattı:
1. İdeal kilonuzu koruyun! Özellikle göbek çevresindeki yağlanma; insülin direnci, diyabet, tansiyon, kolesterol ve trigliserid riskini artırıyor. Ayrıca vücutta kan dolaşımını yavaşlatırken kanda pıhtılaşma riskini de yükseltiyor. Bunların sonucunda damar sertliği, kalp krizi ve beyindeki damarlarda tıkanma gelişebiliyor.
2. Sigarayı hemen çöpe atın! Sigara kullanmak kalp damar hastalıklarından ölüm riskini 2-3 kat artırıyor. Erkeklerde kalp ve damar hastalığına yakalanma riski günde 1- 4 sigarayla 1.7 kat, günde 25 ile üzeri sigarayla 2.6 kat yükseliyor. Kadınlarda da risk günde 1- 4 sigarayla 1.9 kat, 14-24 sigarayla 4.3 kat ve 25 ile üzeri sigarayla 5.4 kat artıyor.
3. Midenize fazla yüklenmeyin! Aşırı ve gereksiz yemek; fazla insülin salınımını, karaciğer yağlanmasını ve kan yağlarını artırırken egzersiz yapmayı zorlaştırıyor. Mideye aşırı yüklenildiğinde ayrıca kan akımı mide ve bağırsaklara yönelmek zorunda kalıyor. Kalbe giden kan miktarının azalması nedeniyle kalp görevini yaparken büyük bir efor sarf ediyor. Bunun sonucunda kalp krizi, yüksek tansiyon atakları ve inme gibi önemli problemler gelişebiliyor.
4. Günde en az 1.5 litre su şart!
5. Her gün 30-40 dakika tempolu yürüyüş çok önemli.
6. Doğru beslenme alışkanlığı kazanın. Obezite, yüksek doymuş yağların artması, hipertansiyon, kalp yetersizliği ve damar sertliği riskini artırdığı için un ve un ürünlerini, şeker ile türevlerini sınırlı miktarda tüketmelisiniz. Ayrıca ağır yağlı, nişastalı ve aşırı tuzlu besinlerden de mutlaka kaçınmalısınız.
7. Metabolik sendroma dikkat! Kalp ve damar hastalıklarında en önemli risklerden birini son yıllarda görülme sıklığı giderek artış gösteren ve 'metabolik sendrom' olarak adlandırılan hastalıklar dizini oluşturuyor. Bunlar içerisinde diyabet ya da insülin direnci, hipertansiyon, iyi kolesterol HDL'nin düşük olması, trigliserid yağ yüksekliği (kan yağı yüksekliği) ve aşırı kilo yer alıyor. Bu sorunlardan üç veya daha fazlasının bir arada bulunması durumunda 'metabolik sendrom' tanısı konuluyor. Dolayısıyla hipertansiyon, kolesterol, kan şekeri ve trigliseride yönelik tahlillerinizi ihmal etmeyin.
8. Düzenli sağlık kontrolü şart! Kalp ve damar hastalıklarının yaklaşık yüzde 50'si son ana kadar herhangi bir sinyal vermiyor. Aksi halde maalesef 'daha dün beraberdik, nereden çıktı bu kalp krizi' cümlesini çok duyarız ve sonradan geriye doğru sebep ararız.
9. Gelişigüzel takviye kullanmayın! Hekiminiz önermedikçe, 'kalp sağlığıma iyi gelir' düşüncesiyle vitamin veya mineral takviyesi kullanmayın. Bu takviyelerin içeriğinde kullanılan maddelerin tamamı kimyasal işlemlerden geçmektedir ve bazen kalp ile damar sağlığına zarar verebilmektedir.
10. İlaçlarınızı düzenli kullanın.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.