İtalya sokak hayvanları sorununu yasayla çözdü
Avrupa'da sahipsiz hayvanları korumaya yönelik ilk yasal düzenlemeyi yapan ülkelerden olan İtalya'da her yıl on binlerce hayvan sokağa bırakılsa da, bu hayvanların kısırlaştırılmasını ve yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılmasını öncelikli tutan yasal düzenleme sayesinde ülkenin büyük kısmında sokaklarda başıboş hayvana rastlanmıyor.
18.09.2023 23:35:00 / Güncelleme: 18.09.2023 23:38:35
Haber Merkezi
Haber Merkezi
Türkiye'de gündemden düşmeyen sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak İtalya'da da pek sorun yaşanmıyor. Avrupa'da bu konuda yasal düzenleme yapan ilk ülkelerden olan İtalya, hayvanların sahipsiz ya da başıboş kalmaması ve kötü muamele görmesinin engellenmesi için 1991'de "281" numaralı yasayı çıkardı. Söz konusu yasa, devlet tarafından evcil hayvanların korunmasının teşvik edilmesinden kötü muamele ve terk edilmelerinin cezalandırılmasına, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanmasına ve sadece tedavi edilemeyen hayvanların uyutulmasına, köpek kayıt sisteminin oluşturulmasından yerel yönetimlere daha fazla sorumluluk tanınmasına ve bunlara uymayanların karşılaşacağı cezai ve mali yükümlülüklere kadar birçok alanı düzenleyen 9 maddeden oluşuyor.
Ağır ceza veriliyor
"281" numaralı yasanın ardından İtalyan hukukunda yapılan ayrı ek düzenlemeler neticesinde, hayvanlara kötü muamelede bulunan ya da işkence edenler, ceza hukukuna göre yargılanıyor. Bu kişiler, 3 aydan 18 aya kadar hapis cezası ya da 5 bin ile 30 bin Euro arasında para cezasına çarptırılıyor. Bütün bu düzenlemelere rağmen, İtalya'da da diğer ülkelerde olduğu gibi sahiplenilen köpek ve kedilerin sokaklara terk edildiği durumlarla da karşılaşılıyor.
İtalyan La Stampa gazetesinin, çevre örgütü Legambiente'nin bir raporuna dayandırdığı haberinde 2022'de, ülke genelindeki sahipsiz başıboş köpek sayısının 200 bin ile 350 bin arasında değiştiği kaydedildi. Sahipsiz hayvanlara en çok ülkenin güneydeki Sicilya, Kalabriya, Puglia ve Campania gibi bölgelerinde rastlandığı belirtildi. Ülkenin önde gelen hayvan hakları savunucularından Ulusal Hayvanları Koruma Derneği (ENPA) yöneticilerinden ve eski milletvekili Annamaria Procacci, "Yasanın yürürlüğe girmesinden önce İtalya'da tam da söylendiği gibi sokaktaki hayvanlarla ilgili büyük bir sorun vardı" dedi. "Bu yasayla İtalya'da neler değişti?" sorusuna Procacci, "Terk edilmiş kedi ve köpekler artık öldürülmeyecek. Onlar için bir nevi ölüm cezası kalkmış oldu. Kısırlaştırma, bu yasanın temel bir unsurudur" dedi. Kuzey İtalya'da sahipsiz hayvana rastlanmazken, güney bölgelerde sorun var. Çipi olmayan hayvanlar ise 281 numaralı yasa çerçevesinde bölge ya da yerel yönetimler tarafından fonlanan barınaklara ya da özel kuruluşların barınaklarına gönderiliyor. AA