İstanbul için korkutan salgın uyarısı
İstanbul'da salgının yayılma hızının endişe verici boyutlarda olduğuna yazılı bir açıklamaly adikkat çeken İstanbul Tabip Odası, İstanbul için acil kapanma çağrısı yaptı
10.11.2020 19:31:00





İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılış hızının endişe verici olduğuna dikkat çekerek İstanbul için acil kapanma çağrısı yaptı. İstanbul Tabip Odası internet sistesinde yer verilen ve "İstanbul'un sağlık kurumları alarm veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor" tespiti yapılan yazılı açıklamada hükümetin salgınla mücadele politikası eleştirildi.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında, İstanbul'da fazladan ölüm sayısının Sağlık Bakanlığı'nın belirttiğinin üç katı olduğunu öne sürüldü. Açıklamada, "Covid-19 pandemisi sürecinde gerçek vefat sayılarının Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığının yaklaşık üç katı olduğunu biliyoruz. En ağır bedeli ise Sağlık Bakanı'nın daha salgının başlangıcında "Türkiye'nin Wuhan'ı" olarak tanımladığı, bugün ise Wuhan'ı geride bırakmış olan İstanbul ödüyor" ifadelerine yer verildi.
İstanbul için acil yapılması gerekenler
İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada salgının İstanbul'da kontrol altına alınabilmesi, ölümlerin durdurulabilmesi için derhal alınması gereken tavsiyeler de paylaşıldı. Bu kapsamda şu tavsiyelerde bulunuldu:
1- Başta şehre giriş-çıkış kısıtlaması, toplumsal hareketliliğin azaltılması için önlemler hızla hayata geçirilmelidir.
2- Etkin bir filyasyon çalışması için Aile Hekimliği-İlçe Sağlık Müdürlüğü ikiliği kaldırılmalı, Aile Sağlığı Merkezleri hızla bölge tabanlı olarak organize edilmelidir.
3- Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği gibi çok sayıda test yaparak hastalık tanısı konanlara katı
bir izolasyon uygulanamlıdır.
4- Kamu sağlık kurumlarının ihtiyaca cevap veremediği her durumda özel hastaneler Sağlık Bakanlığı'nın kontrolüne geçirilmeli, sağlık hizmetlerine erişim bütünüyle parasız olmalıdır.
5- Bölge ve nüfus özellikleri dikkate alınarak "pandemi dışı hastaneler" belirlenmeli ve ilan edilmelidir.
6- İstihdam ihtiyacı göz önüne alınarak ihraç edilmiş ve ataması yapılmayan hekimler/sağlık çalışanları acilen göreve başlatılmalı; sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları hızla düzeltilmelidir.
7- Acilen aklın ve bilimin ışığında açık, şeffaf, güvenilir, bütün kesimlerinin katılımına açık yeni bir salgın politikası oluşturulmalıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.