logo
20 ŞUBAT 2025

İmam Hüseyin: ‘Ey amelsiz olarak Allah'tan hayır bekleyenler’

Ey insanlar! Allah'ın kendi velilerine öğüt vermek için Yahudî âlimleri hakkında yaptığı kınamadan öğüt alın

18.02.2025 00:31:00
Haber Merkezi
İmam Hüseyin: ‘Ey amelsiz olarak Allah'tan hayır bekleyenler’
İmam Hüseyin: ‘Ey amelsiz olarak Allah'tan hayır bekleyenler’
Ey insanlar! Allah'ın kendi velilerine öğüt vermek için Yahudî âlimleri hakkında yaptığı kınamadan öğüt alın.

Allah-u Teâla (Yahudî âlimlerini kınayarak şöyle) buyuruyor: "Niçin onların din âlimleri, onları (Yahudîleri) günah olan sözleri söylemekten (ve haram yemekten) menetmediler."

Yine Allah-u Teâla buyuruyor ki: "İsrailoğulları'ndan kâfir olanlara Davut'un diliyle de lânet edilmişti, Meryem oğlu İsa'nın diliyle de. Bu da isyan ettiklerinden ve aşırı gittiklerindendi. İşledikleri kötülükten, birbirlerini menetmezlerdi. Gerçekten de yaptıkları iş, ne de kötüydü."

Allah'ın onları kınaması, onların, aralarında bulunan zalimlerin yaptıkları kötü işleri görüp, onlar vasıtasıyla elde ettikleri dünya mal ve makamına olan bağlılıkları ve maruz kalmaktan korktukları baskı yüzünden onları alıkoymamaları içindir. Hâlbuki Allah-u Teâla: "İnsanlardan korkmayın, Ben'den korkun." diye buyurmaktadır.

Yine buyurmaktadır ki: "Erkek ve kadın müminler, birbirlerinin (gözetleyen ve koruyan) dostlarıdırlar, iyiliği emrederler ve kötülüklerden de alıkoymaya çalışırlar. (Namaz kılarlar, zekât verirler, Allah'a ve Peygamberine itaat ederler.)"

Görüldüğü gibi Allah-u Teâla (müminlerin sıfatını saydığında) emr-i maruf ve nehy-i münkerle başlayıp ilk olarak onu farz kılıyor. Çünkü biliyor ki eğer bu fariza hakkıyla yerine getirilip uygulanırsa, (artık) bütün farizalar ister kolay olsun, ister zor yerine getirilip uygulanır.

Çünkü iyiliği emredip kötülükten alıkoymak; zulme uğrayanların haklarının alınmasını, zalimlere muhalefeti, Beytülmalin ve ganimetlerin (adaletle) dağıtılmasını, zekâtın gereken yerlerden alınıp gerektiği şekilde sarf edilmesini sağlamakla, İslâm'a yapılan (amelî) bir davettir.

Sonra siz, ey ilimle meşhur olup hayırla anılan, nasihatle tanınıp Allah'ın vesilesiyle halkın gönüllerinde heybetli görünen topluluk! (Bilin ki) şerefli insanlar sizden çekinir, zayıflar size saygı gösterir, kendi düzeyinizde olan ve iyilikte bulunmadığınız kimseler sizi kendilerine tercih ederler.

(İnsanların) ihtiyaçları karşılanmadığı zaman sizin arabuluculuğunuzla karşılanır. Yolda giderken padişahların heybeti ve büyüklerin de izzetiyle yürürsünüz.

Acaba bunların hepsi sizden beklenilen ilâhî vazifenizi yapmanız (hakkı hâkim kılmanız) için değil midir? Ama siz vazifenizin çoğunu yapmıyorsunuz, kusur ediyorsunuz.

İmamların hakkını küçümsüyor, zayıfların hakkını çiğniyorsunuz. Fakat kendiniz için sandığınız hakka gelince onu talep ediyorsunuz. Siz Allah yolunda ne bir mal harcadınız; ne de O'nun için, yarattığı nefsi herhangi bir tehlikeye attınız ve ne de O'nun rızası için bir kabileye (topluluğa) düşman oldunuz. (Bununla birlikte) Allah'ın cennetine girmeyi, peygamberleriyle komşu olmayı ve azabından da kurtulmayı arzu ediyorsunuz.

Ey (amelsiz olarak) Allah'tan hayır bekleyenler; sizlerin O'nun azap ve intikamına duçar olmanızdan korkarım.

Çünkü sizler, Allah'ın size ikramı sayesinde makam ve üstünlük kazanmış ve O'nun ismiyle kulları arasında hürmet görmektesiniz. Oysa Allah'a itaat etmekle tanınan kimselere hürmetiniz yoktur.

Kendi gözlerinizle Allah'ın ahitlerinin bozulduğunu görmeniz sizleri tedirgin etmiyor. Oysaki babalarınızın bazı ahitlerinin (söz ve vasiyetlerinin) çiğnenmesinden tedirgin oluyorsunuz.

Peygamber salla'llâhu aleyhi ve alih'in ahitleri küçümsenmekte; kör, dilsiz ve kötürüm kimseler şehirlerde sığınaksız ve bakıcısız kalmış, acıyanları bile yoktur; sizler de ne makamınızdan yararlanıp onların hakkında bir iş yapıyorsunuz ve ne de (sığınaksız insanlara) bir iş yapan kimselere yardımcı oluyorsunuz.

Zalimlere dalkavukluk ve yaltaklık yaparak güvence elde etmeye çalışıyorsunuz. Bütün bunları Yüce Allah size yasaklamıştır; oysa sizler bundan gaflet ediyorsunuz.

Eğer şuurunuz olsaydı, anlardınız ki insanların içerisinde en büyük musibete uğrayan, ulemanın hakiki makamından uzak düşmüş bulunan sizlersiniz.

Çünkü işleri yürütmek ve hükümleri uygulamak, Allah'ın helal ve haramına emin olan ulemanın elinde olmalıdır. Oysa bu mevki sizin elinizden alınmıştır. Bu mevki sadece açık deliller geldikten sonra hakta tefrikaya düşmeniz ve sünnette ihtilaf etmeniz yüzünden elinizden çıktı.

Eğer eziyetlere sabredip Allah için zorluklara katlanacak olsaydınız, ilâhî işler sizden çıkar ve size dönerdi. Ama siz mevkiinizi zalimlere bırakarak ilâhî meseleleri onlara teslim ettiniz. Onlar da şüphe üzerine hareket edip nefsanî arzularına uyuyorlar.

Zalimleri bu işe musallat kılan, siz âlimlerin ölümden kaçmanız ve sizden ayrılacak hayata gönül bağlamanızdır. Sizler güçsüz halkı onlara teslim ettiniz.

Onlardan bazıları ezik köleler durumuna düşmüş, bazıları da geçimini sağlayamayan yenik mustaz'âflar hâline gelmiştir. Onlar (zalimler) eşrarla (kötülerle) birlikte Allah'a karşı gelmeye yeltenerek, memleketten istedikleri şekilde faydalanıyorlar; heva ve heveslerine uyup her kötülüğe başvuruyorlar."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Özgür Özel'den İmamoğlu açıklaması
'Gerekli imzanın üç katını topladı'
İsrail öldürdü, Hamas teslim etti
İşte cenazelerin Kızılhaç'a teslimat görüntüleri
Trump-Zelenski düellosuna Musk da katıldı
"Zelenski Amerikalı gazeteciyi öldürdü"
TÜİK tarımsal girdi fiyat endekslerini açıkladı
Tarımsal maliyetler artıyor
TÜSİAD yöneticileri hakkında karar
Adli kontrol ve yurtdışı yasağı
Rekabet Kurulu’ndan, BİM’e rekor eza
Yerinde incelemeye izin vermemişler
Trump, Zelenskiy'e 'diktatör' dedi
’Tek becerisi Biden'ı parmağında oynatmak
Umutsuzların ülkesi
Her 4 kişiden 1’i kendisini güvende hissetmiyor
Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti
'Filistinli esirlerin lideri' serbest bırakılıyor
Askeri ve siyasi olarak da!
AB ekonomisi can çekişiyor!
İBB Başkanı İmamoğlu açıkladı
'İstanbul'da bütün yollar açık'
TÜSİAD Başkanı hakkında da soruşturma
Yargı TÜSİAD'ı kıskaca aldı
NOW, Tele 1, SZC, Star, Halk...
RTÜK'ten 7 kanala ceza yağdı
İstanbul’da okullar tatil edildi
Açıklamayı İstanbul Valisi Davut Gül yaptı
Erdoğan, TÜSİAD'a ayar verdi
'İş adamı derneğiyseniz iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz'
Özgür Özel'den İmamoğlu açıklaması
'Gerekli imzanın üç katını topladı'
İsrail öldürdü, Hamas teslim etti
İşte cenazelerin Kızılhaç'a teslimat görüntüleri
Trump-Zelenski düellosuna Musk da katıldı
"Zelenski Amerikalı gazeteciyi öldürdü"
TÜİK tarımsal girdi fiyat endekslerini açıkladı
Tarımsal maliyetler artıyor
TÜSİAD yöneticileri hakkında karar
Adli kontrol ve yurtdışı yasağı
Rekabet Kurulu’ndan, BİM’e rekor eza
Yerinde incelemeye izin vermemişler
Trump, Zelenskiy'e 'diktatör' dedi
’Tek becerisi Biden'ı parmağında oynatmak
Umutsuzların ülkesi
Her 4 kişiden 1’i kendisini güvende hissetmiyor
Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti
'Filistinli esirlerin lideri' serbest bırakılıyor
Askeri ve siyasi olarak da!
AB ekonomisi can çekişiyor!
İBB Başkanı İmamoğlu açıkladı
'İstanbul'da bütün yollar açık'
TÜSİAD Başkanı hakkında da soruşturma
Yargı TÜSİAD'ı kıskaca aldı
NOW, Tele 1, SZC, Star, Halk...
RTÜK'ten 7 kanala ceza yağdı
İstanbul’da okullar tatil edildi
Açıklamayı İstanbul Valisi Davut Gül yaptı
Erdoğan, TÜSİAD'a ayar verdi
'İş adamı derneğiyseniz iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.