Suriye'de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütünün Esad yönetimini devirerek Şam ve diğer kentlerde hakimiyet kurması, ülkenin en batısında Alevi nüfusun yoğunlaştığı Lazkiye'de korku ve belirsizliğin hakim olmasını beraberinde getirdi. HTŞ mensupları Lazkiye'de de artık kolluk gücü haline geldi. Aleviler Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Hatay'ın güneyinde sahil hattının devamındaki Lazkiye, Alevilerin yoğunlaştığı kent. Esad yönetiminin düştüğü saatlerde, birçok şehirde olduğu gibi burada da farklı isyancı gruplar yönetim boşluğunu doldurmak üzere harekete geçti. HTŞ, tüm mezheplere saygı göstereceği söylemini öne çıkarsa da Lazkiye'deki Aleviler arasında korku hissediliyor.
Kentin bazı sakinleri, iktidarın el değiştirdiği günlerden bu yana yani 8 Aralık'tan beri evinden bile çıkmamış. Eski rejimi destekledikleri gerekçesiyle hesaplaşmayla karşı karşıya kalmaktan korkanlar da var. Lazkiye isyancıların kontrolüne geçtikten sonra farklı mezheplerden birçok kişi Esad yönetiminin devrilmesini kutlamak için sokaklara çıktı. Beşar Esad'ın babasının, ülkeyi 2000 yılından önce 29 yıl yöneten Hafız Esad'ın heykelini yıkarak, isyancıların bayraklarını salladı.
İsyancıların bir kısmı da mezhep ayrımı olmadan birlik içinde yaşayacakları mesajını vermeye çalışıyor. Ancak önceki rejimin söylemlerinden birisi olan "iktidarı kaybederlerse Alevilerin katledilebileceği" düşüncesi de etkisini sürdürüyor. İsyancıların üç kırmızı yıldızlı yeni Suriye bayrağı, kentteki dükkanlarda ve bazı balkonlarda asılı. Ancak Alevi mahallelerinin sakinleri, konvoyları sessizce izliyor. Bu mahallelerde yeni bayrağı daha az görüyoruz. HTŞ güvenlik görevlilerinden 28 yaşındaki Azal el-Ali, "Güvenlik güçlerine bir takım şikayetlerini anlatanlar arasında Sünniler de var, Aleviler de. Biz ayrım yapmıyoruz. Eski rejimin bu insanlara bıraktığı aşırı yoksulluk, buradaki karmaşanın asıl nedeni" diyor.