logo
05 ŞUBAT 2025

Hazır giyimci kulvar değiştiriyor

 
TGSD Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye’nin hazır giyimde pahalı bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, “Bu ortamda özellikle fiyat öncelikli alıcıların taleplerini karşılamamız güçleşecek. Sektör yüksek katma değer-kalite öncelikli alıcıların tedarikçisi olacak. Adet yerine değerli ürün satmaya odaklanmalıyız” dedi.

05.10.2022 14:57:00
Hazır giyimci kulvar değiştiriyor
Hazır giyimci kulvar değiştiriyor

RECEP BAHAR / İSTANBUL

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından 15'incisi düzenlenen İstanbul Hazır Giyim Konferansı, küresel modaya yön veren isimlerle dünyanın önde gelen markalarının temsilcilerini İstanbul'da bir araya getirdi. Gerek hazır giyim, gerekse de tekstil sektörleri temsilcileri 6 Ekim'de sona erecek konferansa yoğun ilgi gösterdi. 
TGSD Başkanı Ramazan Kaya, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hazır giyimde dünyanın en önemli nitelikli üreticilerinden biri olduğunu vurguladı. Sektörün kaliteli üretimi, koleksiyon ve tasarım kapasitesi, markaları, modern moda perakende pazarı özelliği ile çok önemli birikime sahip olduğunu hatırlatan Kaya, "Ancak küresel koşullarda değişim devam ediyor. Türk hazır giyim sektörü de bugün yeni bir dönüşümün, dördüncü dönüşüm sürecinin içinde bulunuyor" dedi.


Bu dönüşüm kolay olmayacak



Doğru strateji için dönüşümü gerekli kılan koşulları iyi analiz etmek durumunda olduklarını anlatan Kaya, sürecin finansal açıdan zorlu olacağının altını çizdi. Hazır giyim sektörü için Türkiye'nin pahalı bir yer haline gelmeye başladığını ve özellikle fiyat öncelikli alıcıların taleplerini karşılamanın güçleştiğini vurgulayan Kaya, şunları söyledi: "Sektör artık fiyat öncelikli alıcıların ve ürünlerin tedarikçisi olmaktan uzaklaşacak; büyük ölçüde yüksek katma değer-kalite ve ürün öncelikli alıcıların tedarikçisi haline gelecek. Bu nedenle kaliteli üretim yeteneklerimizi öne çıkarmalı ve alıcılar nezdinde pazarlamalıyız. Üretim ve iş ölçeklerini buna göre düzenlemeliyiz. Türkiye'yi yeşil üretimin merkezi haline getirmeliyiz. Adet yerine değerli ürün satmaya odaklanmalıyız. Yeni dönemde iş birlikleri çok önemli hale gelecek. Tekstil sektöründeki tedarikçilerle iş birlikleri, alıcılarla uzun vadeli stratejik ortaklıklar geliştirmeliyiz. Dördüncü dönüşüm sürecinde yeni yatırımların ağırlığı ve finansman ihtiyacı daha yüksek olacak. Yeşil dönüşümden, dijital dönüşüme tüm süreçler önemli yatırım maliyetleri içeriyor. Bu kritik dönemde özellikle iş ortaklarımızın desteği çok önemli." Ramazan Kaya, Türk hazır giyim sektörünün dönüşüm ihtiyacının farkında olduğunu, mevcut birikimi ve kapasitesi ile bu süreçten güçlenerek çıkacağına inandığını sözlerine ekledi.


Sektörde yeni hedef 40 milyar dolar ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında 'İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu üretim üssü yapma hedeflerini hatırlattı. Aynı zamanda İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) başkanlığı görevini de yürüten Gültepe, bu yıl biraz yavaşlamakla birlikte tekstil ve hazır giyim firmalarının Anadolu'da son yıllarda çok önemli yatırımlar yaptıklarını bildirdi. Fabrikalarda sürdürülebilir enerjiye dönüşümün de hızla devam ettiğini belirten Gültepe, şöyle devam etti: "Küresel ticaretin değişen koşullarına göre ihracatta da çıtayı yükselttik. Hazır giyimde 40 milyar dolar ihracata odaklandık. Tekstilde de (kumaş, iplik üretimi vesaire) rahatlıkla 20 milyar doları yakalayabileceğimize inanıyorum. Elbette bu büyük hedefler için daha çok mesafe kat etmeliyiz. Teknolojimizi yenilemek, verimliliğimizi yükseltmek, daha fazla tasarım ve inovasyonla, daha güçlü markalarla, katma değerli üretimimizi artırmamız gerekiyor. Bu konularda her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Örneğin bir hafta önce Küresel İnovasyon Endeksi açıklandı. Türkiye endekste bu yıl 4 basamak yükselerek 37'inci sırada yer aldı. İlk kez ilk 40'a girdik. AB Yeşil Mutabakatı'na uyum konusunda da çalışmalarımız hızla devam ediyor." İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de "Biz de sürdürülebilirlik konusunu sorumluluk olarak görerek çalışmalarımıza bu bilinçle devam ediyoruz" dedi.


Hazır giyim zorlu dönemece girdi

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı, TGSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Konferans Komite Başkanı Cem Altan da konuşmasında, hazır giyin endüstrisinin enerji ve hammadde fiyatları, resesyon beklentileri ve daralan piyasa koşulları nedeniyle zor bir döneme girdiğini hatırlattı. Sektörün aynı zamanda karbon salınımını azaltma hedefiyle getirilen mevzuata uyum için çaba gösterdiğini belirten Altan, "Hazır giyim ve tekstil sektörünün önünde duran bu sorunları çözmek ve endüstrinin gelecek haritasını düzenlemek için tüm ülkeler canla başla çalışmaya devam ediyor. Daralan piyasadan pay almaya çalışan birçok tedarikçi ülke, rekabet güçlerini arttırmak için gerekli olan değişimleri hızla yapıyor. Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörleri de iş birliği içinde bir an evvel bu değişime ayak uydurup kendini çok hızlı bir şekilde yenilemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Trump: 'İran ile nükleer barış anlaşmasını çok isterim'
İran'dan cevap: ‘Böyle bir gündemimiz yok’
Ferdi Tayfur'un vasiyeti açıklandı
Miras paylaşımına itiraz edildi
ABD Suriye'den askerlerini çekiyor
Trump'ın planı ne?
İmamoğlu hakkında jet iddianame
7 yıl 4 aya kadar hapis istendi
Gazze hükümeti Trump'ın planını kınadı
Gazzelilerden Trump'a tepki
6 Şubat depremlerinin acısı dinmedi
Konutlarına ulaşamayan yüz binler var
Giresun'a giden yolcu otobüsü kamyona çarptı: 1 ölü, 16 yaralı
Derhal tehcir istiyorlar!
Gazze için sinsi plan
Yolcu otobüsü şarampole uçtu
10'u ağır 33 yaralı
Beyaz Saray'da alçak plan
'Gazze'yi boşaltacağız'
Ege'de deprem fırtınası
Uzmanından rahatlatan açıklama
ABD - Çin ticaret savaşı başladı
Çin'den gelen koliler alınmıyor
Kritik araştırma başladı
Tavuk eti ve yumurtada plastik mi var?
Kartalkaya raporları Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi
İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı
Terörsüz, huzur içinde bir ülke olsun
Erdoğan, Türkiye'nin Suriye politikasını açıkladı
Trump: 'İran ile nükleer barış anlaşmasını çok isterim'
İran'dan cevap: ‘Böyle bir gündemimiz yok’
Ferdi Tayfur'un vasiyeti açıklandı
Miras paylaşımına itiraz edildi
ABD Suriye'den askerlerini çekiyor
Trump'ın planı ne?
İmamoğlu hakkında jet iddianame
7 yıl 4 aya kadar hapis istendi
Gazze hükümeti Trump'ın planını kınadı
Gazzelilerden Trump'a tepki
6 Şubat depremlerinin acısı dinmedi
Konutlarına ulaşamayan yüz binler var
Giresun'a giden yolcu otobüsü kamyona çarptı: 1 ölü, 16 yaralı
Derhal tehcir istiyorlar!
Gazze için sinsi plan
Yolcu otobüsü şarampole uçtu
10'u ağır 33 yaralı
Beyaz Saray'da alçak plan
'Gazze'yi boşaltacağız'
Ege'de deprem fırtınası
Uzmanından rahatlatan açıklama
ABD - Çin ticaret savaşı başladı
Çin'den gelen koliler alınmıyor
Kritik araştırma başladı
Tavuk eti ve yumurtada plastik mi var?
Kartalkaya raporları Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi
İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı
Terörsüz, huzur içinde bir ülke olsun
Erdoğan, Türkiye'nin Suriye politikasını açıkladı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.