Hayvancılıkta sorunlar katmerleşiyor
Niğed'de 13 yıldır hayvancılık ile uğraşan Yavuz Solak, "Süt fabrikaları şu anda süt fiyatlarını geri çekmeye başladı. Mazota gelen zam, yüzde 38 elektriğe gelen zam. Hem sütün fiyatını aşağı çekerek sırtımızdan geçiniyorlar, hem de süt almama gibi bir duruma gidiyorlar" dedi.
14.07.2024 16:54:00
Ruhi Sarı
Ruhi Sarı





CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Altunhisar ilçesinde İstanbul'da medikal sektöründe çalışırken memleketine dönerek hayvancılık yapmaya başlayan ve 13 yıldır hayvancılık ile uğraşan Yavuz Solak'ı işletmesinde ziyaret ederek hayvancılığın sorunlarını dinledi. Yavuz Solak, yem girdisinde yaşanan artış, süt fiyatlarının maliyetin altında gerçekleşmesi, sanayicilerin süt fiyatlarını baskılama politikaları, sektördeki denetim eksikliği ve hayvancılık politikalarında yaşanan sorunlardan dert yandı.
Solak, şunları söyledi: "Yatırdığımız paranın karşılığını alamıyoruz. Bugün bu işletmeyi kurabilmek için en az 15-20 milyon TL lazım, hayvanlar hariç. Ben bu parayı bankaya yatırsam, aylık getirisini siz hesap edin. Para kazanıyor muyuz? Kazanıyoruz, yalan yok ama yatırdığımızın karşılığını alamıyoruz. Bunun tedavi masrafları var, ölümü var, kalımı var, işçi masrafı var. 24 saat buradayız. Süt fabrikaları şu anda süt fiyatlarını geri çekmeye başladı. Mazota gelen zam, yüzde 38 elektriğe gelen zam. Hem sütün fiyatını aşağı çekerek sırtımızdan geçiniyorlar, hem de süt almama gibi bir duruma gidiyorlar. Sıkıntı şu, kontrol mekanizması yok. 4-5 tane süt tozu fabrikası teşvikle kuruldu. Hiçbiri çalışmıyor. Süte gelen 10 kuruşluk zammın ardından 20 kuruş yeme zam geliyor. Arpa geçen sene 6 liraydı, şu anda 6 lira. Kepek fiyatı düştü ama ne hikmetse yem fiyatları düşmüyor. Televizyonlarda bas bas bağırıyorlar et yüksek, süt yüksek. Bunun maliyetini bilen yok. Bugün bir çuval yemi fabrikadan direkt 530-540 liraya alıyorum, ufak işletmeler 600-650 liraya alıyor. Ben yonca mı kendim yetiştirdiğim halde başa baş çıkıyorum. Yapılması gereken, teşviklerin kontrol edilmesi gerekiyor. Ben burayı kurdum, ne hayvanlarıma ne de ahırıma hibe almadım. Önüne gelene hibe veriliyor. Bugün makine teşviki alıyorlar, 3 gün kullanıyorlar o makineyi. Bu makineyi kullanıyor musun, kullanmıyor musun diye soran yok."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.