Geçtiğimiz günlerde dinlediğim birilerinin sohbetinde "insanın eylem ve düşüncelerinin devamlılığının sağlanabilmesinin mayalamakla alakalı olduğu" hakkında bir ifade duymuştum.
Bu ifade üzerinde düşünme fırsatım oldu. Yapılan her işin iyi ya da kötü, bulaşıcı özelliğinin aslında bir mayalama işlemi olduğu kanaatine vardım.
Mayalamak; az olan bir şeyi çoğa dönüştürmek olarak düşünebiliriz. Değil mi ki bir kova sütü azıcık bir yoğurtla mayaladığımız takdirde bir kova süt yoğurda dönüşüyor.
Uygun şartlar yerine getirildiği takdirde çok miktarda süt, azıcık miktar peynir mayasıyla peynire dönüşüyor.
Şimdi bu konu hakkında birlikte tefekkür etmeye çalışalım: "Mayalama kudreti olan şeylerle başka şeyleri de mayalamak mümkündür." Fikrinden yola çıkalım.
Günlük yaşantımızda bazı şeyleri mayalamanın ve hatta hayatımızı dahi mayalamanın mümkün olduğunu düşünüyorum.
Yapacağımız küçük bir iyilikle elde edeceğimiz pozitif enerji ile o günümüzü huzurlu geçirebilmeyi bir türlü mayalama işlemi olarak düşünebiliriz.
Allah'ın varlığına, birliğine ve kudretine olan inançla bir ömrü imanla-tevhit inancıyla mayalayabiliriz.
Günün farklı zamanlarında kılınan vakit namazlarımızı o günün diğer zamanlarını ibadetle mayalamak olarak düşünebiliriz.
Haftanın birkaç gününü oruçlu geçirmekle elde edilecek maddi-manevi kazançları haftanın diğer zamanlarını mayalamak olarak düşünebiliriz.
Ramazan'da tutulan 1 aylık oruç ile arta kalan 11 aylık zamanı orucun kazanımlarıyla mayalayabiliriz.
Ömürde en az 1 defa yapılacak Hac ibadeti ile ömrümüzün diğer zamanlarını Haccın şuuru ile bir hayat yaşamaya mayalayabiliriz.
Malımızın zekâtını vererek servetimize bereket mayalamış olabiliriz.
İyilik adına yapılan bu mayalama işleminin elbette diğer mayalama işlemlerinde olduğu gibi bir metodu olmalıdır. Sütü yoğurtla ya da peynirle mayalarken uygun oran, uygun ısı, uygun zaman, uygun koruma şartları zaruri olduğuna göre; hayatı mayalamanın da mayalanmış bir hayatın korunmasının da metodu vardır.
Hepsinde iyi niyet, sağlam inanç; doğru bilgi, sürekli, yerinde ve zamanında bir gayret şarttır. Güzel şeylerle hayatını mayalayamayanların ya da mayalanmış bir hayatı koruyamayanların hayatları kokuşmaya, bozulmaya mahkûmdur.
Bu bilgiler ve düşüncelerden sonra; insan-ı kâmillerin insanın hayatını güzelliklerle mayalamaya memur kişiler olduğuna imanım bir kat daha arttı. Selam olsun hayatını iman, amel ve ihlasla mayalayabilenlere…
- ‘Kandırıldık’ der geçerler! / 17.12.2024
- Suriye’de yalan ve talan / 16.12.2024
- ‘At yalanı seveyim inananı’ / 14.12.2024
- Suriye’de oynanan oyunlardan kim kârlı çıkacak? / 13.12.2024
- Hüseyin Baş, 'ABD ve İsrail emellerine ulaştı' diyor / 12.12.2024
- Suriye asıl sahiplerinin eline mi geçti? / 11.12.2024
- Halep oradaysa arşın buradadır / 10.12.2024
- Her insanın ameli boynuna bağlanacak / 09.12.2024
- İffeti olmayandan doğruluk beklenmez / 07.12.2024