Hava kirliliğinin bilançosu ağır
Nüfusu 200 milyona yaklaşan Pakistan'da, iklim değişikliği ve hava kirliliğine bağlı nedenlerle her yıl 128 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Milyonlarca insana hayatı zehir eden felaketin nedenini ise ulaştırma ve enerji sektöründe kullanılan kalitesiz yağlar oluşturuyor





Pakistan Senatosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan raporda hava kirliliğinin halk sağlığını olumsuz etkilediğinin altı çizildi. Raporda ülkedeki hava kirliliğinin yüzde 43'ünün ulaştırma ve enerji sektöründe kullanılan kalitesiz yağlardan kaynaklandığı ifade edildi. Raporda, iklim değişikliği ve hava kirliliği nedeniyle yılda doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 128 bin kişinin öldüğü ifade edildi. Kirlilik ve iklim değişikliği nedeniyle ülkede yaş ortalamasının 2 ila 5 yıl düştüğü belirtilen raporda, Pakistan'ın 2021 yılından önce çevre dostu yakıtlara geçişinin mümkün olmadığı vurgulandı.
Çevre dostu akaryakıt şart
Komisyon Başkanı Mustafa Navaz Kohar, teknolojik gelişmelere rağmen 1997'den beri akaryakıt kullanımına ilişkin yasal düzenleme yapılmadığını söyledi. Kohar, hava kirliliğinin, iklim değişikliğini de tetiklediğini belirterek çevre dostu akaryakıt kullanımına geçilmesinin önemine vurgu yaptı. Hava kirliliğinin çocuklarda organları zayıflattığını kaydeden Kohar, iklim değişikliği ve hava kirliliği nedeniyle tarım ürünlerinde verimlilik ve ekilebilir alanların azaldığını, sağlık masraflarının ise arttığını sözlerine ekledi. Kohar, Pakistan'ın iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Komisyon Başkanı Kohar ayrıca otomobil endüstrisi, petrol üreticileri ve diğer paydaşları bir araya getirerek iklim değişikliği ve hava kirliliğine karşı adım atacaklarını da kaydetti. Pakistan'ın havası en kirli şehri ise Lahor... Hindistan sınırına yakın noktada bulunan Lahor, Yeni Delhi ile hava kirliliğinde yarışıyor. Lahor'un hava kalite endeksi 385... Oysa endeksi 50'nin üzerinde olan şehirler 'kalitesiz havaya sahip şehirler' kategorisine giriyor.
YENİ MESAJ/AA