Hat küçük ancak önemi büyük!
İran ve Rusya, Kuzey-Güney Koridoru için önemli bir ulaşım ağı olarak görülen 162 kilometrelik Reşt-Astara demir yolunun inşası için anlaşma imzaladı. Söz konusu demir yolu, Rusya, Azerbaycan ve İran'ın mevcut demir yollarını birbirine bağlamayı hedefliyor. Böylece Rusya-Hindistan ulaşım koridoru pekişecek.
17.05.2023 15:09:00





İran ve Rusya, Kuzey-Güney Koridoru için önemli bir ulaşım ağı olarak görülen Reşt-Astara demir yolunun inşası için anlaşma imzaladı. İran devlet televizyonuna göre, anlaşma başkent Tahran'da düzenlenen törende İran Yol ve Şehircilik Bakanı Mehrdad Bezrpaş ve Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev tarafından imzalandı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin hazır bulunduğu törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katıldı. İmza töreninde konuşan Reisi, Reşt-Astara demir yolu anlaşmasına ilişkin projenin 20 yıl önceye dayandığını, çeşitli nedenlerle ertelendiğini ancak şu anda hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Reisi, iki ülke arasında birçok alanda işbirliğinin mevcut olduğunu belirterek, "Reşt-Astara demir yolu anlaşmasının imzalanması İran ile Rusya arasındaki işbirliği konusunda önemli ve stratejik bir adımdır" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin de inşa edilen demir yolunun 162 kilometre uzunluğuyla çok büyük olmadığına işaret ederek, "Küçükmüş gibi görünebilir, ancak hizmete alınması, Kuzey-Güney Koridorunun tamamı boyunca doğrudan, sürekli veya uzmanların farklı bir deyimiyle kesintisiz bir demir yolu bağlantısı kurulmasını mümkün kılacaktır" dedi. Putin, inşa edilen demir yolunun St. Petersburg ile Mumbai (Hindistan) arasındaki kargo taşımacılığını 10 güne düşüreceğini vurgulayarak, "Nakliye trafiğinin hacmi gözle görülür şekilde büyüyecek, iki devletimizin ticaret potansiyeli güçlenecek, Rus ve İran malları dış pazarlara daha rahat ve çeşitli erişim sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Kritik önemi haiz
Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru projesi, Eylül 2000'de Rusya, İran ve Hindistan arasında imzalanan anlaşmayla kuruldu. Sonraki yıllarda aralarında Azerbaycan ve Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülke daha bu projeye katıldı. Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoruyla Hindistan'dan Rusya'ya, aynı zamanda Kuzey ve Batı Avrupa'ya giden yüklerin ulaşım sürelerinin azaltılması hedefleniyor. İran ve Rusya arasında imzalanan anlaşmayla hayata geçirilecek Reşt-Astara demir yolu da Kuzey-Güney Koridoru için önemli bir ulaşım ağı sayılıyor. Demir yolu, Rusya, Azerbaycan ve İran'ın mevcut demir yollarını birbirine bağlamayı hedefliyor. Astara, Azerbaycan'ın güneyinde, Reşt ise (Rasht) ise İran'ın kuzeyinde yer alıyor. Aslında proje İran içinde yer alan bir demiryolu hattı. Rusya, hattın inşasına destek verecek. HABER MERKEZİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.