Gürer’den ithal etlerde bakteri uyarısı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den ithal et üzerine dikkat çekici açıklamalar
22.06.2024 12:07:00
Bülent TAPICI
Bülent TAPICI





Türkiye'de hayvancılık kesimi zor bir süreçten geçerken ithalat furyası da devam ediyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer hayvancılık sektörünün yaşadığı sorunları anlattı.
Gürer şunları söyledi;
"İthal gelen ürünlerde birden fazla kere bakteri ürediğinin tanığı olduk. Bakanlık yurt dışından getirilen etlerin hem yerinde kesilirken, hem de gümrüğe gelmeden incelendiğini daha sonra Türkiye girişinde de inceleme yapıldığını bakanlık genelgeleri ile veya sorularımıza verdiği yanıtlarda anlatıyorlar. Buna rağmen bakterili ürünlerin ortaya çıkması, insan sağlığına zararlı ürünlerin ortaya çıkması bu ithal etten bizim vazgeçmemiz gerektiğini gösteriyor. Karkas etin içeriği, menşei saptanabildiği halde lop et dediğimiz kemiksiz etin menşeinin saptanması dahi sorun ve sıkıntı yaratıyor.
Türkiye'nin içinde yerli üretimi arttırdığımızda yediğiniz etin tadını fark edeceksiniz. Özellikle mera hayvancılığı yapılan alanlarda, dağın kendine özgü bitkilerinin olduğu yerde sürdürülen hayvancılıkta etin de tadı bir farklılaşır, güzelleşir. Onun için hazırdan çok mera hayvancılığını geliştirmek gerekiyor. Yerli ırkı yeniden öne almamız lazım. Türkiye'de hayvan varlığımız 16 milyonken yerli ırkımız 1 milyon 750 bin civarına düşmüştü. Bunların ağız yapısı, meralarda beslenmeye uygun ama ithal hayvanların ağız yapısı Türkiye'deki otlar küçük olduğu için meralarda da beslenmeye uygun olmadığından daha çok kapalı alanda 12 ay besleniyor.
Türkiye'de özünde gıda güvenirliği ve güvencesi adına olması ve yapılması gerekenlerin varlığı bir gerçek, özellikle denetim aşamasında bu işin doğru biçime denetlenir noktada olması gerekiyor. Kebap yerken danadan yapılmış kebabı yiyorum derken at, merkep hatta domuzu katarak bunu piyasaya sürenlerin varlığı bakanlığın geçmiş dönemlerdeki açıklamalarında yer aldı. Ama şu anda bakanlık nedense yeni bakanla birlikte hangi şirketlerde yapılan denetimde uygunsuzluk ortaya çıktığını hiç açıklamadı. Önceki bakanlar 6 ayda bir denetimlerde ortaya çıkan şirketleri firmaları açıklıyorlardı."
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer hayvancılık sektörünün yaşadığı sorunları anlattı.
Gürer şunları söyledi;
"İthal gelen ürünlerde birden fazla kere bakteri ürediğinin tanığı olduk. Bakanlık yurt dışından getirilen etlerin hem yerinde kesilirken, hem de gümrüğe gelmeden incelendiğini daha sonra Türkiye girişinde de inceleme yapıldığını bakanlık genelgeleri ile veya sorularımıza verdiği yanıtlarda anlatıyorlar. Buna rağmen bakterili ürünlerin ortaya çıkması, insan sağlığına zararlı ürünlerin ortaya çıkması bu ithal etten bizim vazgeçmemiz gerektiğini gösteriyor. Karkas etin içeriği, menşei saptanabildiği halde lop et dediğimiz kemiksiz etin menşeinin saptanması dahi sorun ve sıkıntı yaratıyor.
Türkiye'nin içinde yerli üretimi arttırdığımızda yediğiniz etin tadını fark edeceksiniz. Özellikle mera hayvancılığı yapılan alanlarda, dağın kendine özgü bitkilerinin olduğu yerde sürdürülen hayvancılıkta etin de tadı bir farklılaşır, güzelleşir. Onun için hazırdan çok mera hayvancılığını geliştirmek gerekiyor. Yerli ırkı yeniden öne almamız lazım. Türkiye'de hayvan varlığımız 16 milyonken yerli ırkımız 1 milyon 750 bin civarına düşmüştü. Bunların ağız yapısı, meralarda beslenmeye uygun ama ithal hayvanların ağız yapısı Türkiye'deki otlar küçük olduğu için meralarda da beslenmeye uygun olmadığından daha çok kapalı alanda 12 ay besleniyor.
Türkiye'de özünde gıda güvenirliği ve güvencesi adına olması ve yapılması gerekenlerin varlığı bir gerçek, özellikle denetim aşamasında bu işin doğru biçime denetlenir noktada olması gerekiyor. Kebap yerken danadan yapılmış kebabı yiyorum derken at, merkep hatta domuzu katarak bunu piyasaya sürenlerin varlığı bakanlığın geçmiş dönemlerdeki açıklamalarında yer aldı. Ama şu anda bakanlık nedense yeni bakanla birlikte hangi şirketlerde yapılan denetimde uygunsuzluk ortaya çıktığını hiç açıklamadı. Önceki bakanlar 6 ayda bir denetimlerde ortaya çıkan şirketleri firmaları açıklıyorlardı."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.