Gelecek Afrika'da
Turquality VI. Vizyon Semineri'ne konuk olan dünyanın en güçlü markalarından The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, Afrika'nın çok önemli olduğunu söyledi
11.05.2012 00:00:00
RECEP BAHAR - İSTANBUL
Turquality VI. Vizyon Semineri'ne konuk olan The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, “Uluslararası Markalaşma Stratejilerinde İnovasyon ve Sosyal Sorumluluk” temalı bir konuşma gerçekleştirdi. VI. Vizyon Semineri'nin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krizin etkisiyle dünya genelinde rekabetin gün geçtikçe zorlaştığını, Türk markalarının ise ayakta kalabilmesi için üretimde maliyet ve fiyat avantajı yaratmasının yanında 'küresel marka olmaya' ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Tasarımların meyvelerini toplamalıyız
Türkiye'nin markalaşma yolunda doğru işler yaptığına değinen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin son birkaç yılda marka ve endüstriyel tasarım başvurularında "Avrupa'nın en çok başvuru yapılan ilk 3 ülkesi" arasına girdiğini kaydetti. Bakan Çağlayan, “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü 2011 Yılı Raporuna Göre, dünyada 2010 yılında yaklaşık 724 bin tasarım başvurusu yapıldı. 2010 yılı itibariyle ülkemiz, yaklaşık 34 bin başvuru ile dünyada 15. sırada. 2011 yılında ise tasarım başvurusu sayımız, bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 36 bin 578'e ulaştı. Ancak bu tasarımların somut meyvelerini toplamalıyız. Bunun için de daha fazla Ar-Ge ve markaya yatırım yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Malımızı ucuza satıyoruz
Türk markalarının henüz kat etmesi gereken çok mesafe olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, “2011 yılında Almanya ihraç ürünlerinin kilosunu 4.1 dolardan, Japonya 3.5 dolardan, Güney Kore 3 dolardan satarken Türkiye kaça satıyor biliyor musunuz? 1.46 dolara ihraç ediyor” diye konuştu. Çağlayan, Turquality destek kapsamını performansa dayalı olarak 5 yıl daha uzattıklarını ve gastronomi sektörünü de kapsama aldıklarını kaydetti. Çağlayan, ayrıca Türkiye'de en değerli 100 markanın toplam marka değerinin 2011 yılında 36 milyar dolar olduğunun altını çizdi. Çağlayan, Turquality'de konulan eşiği aşan firmaları 5 yıl daha destekleme kararı aldıklarını belirterek, "Bakanlık olarak buradaki çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. Turquality, markalarımızın dahil olmak istediği, benden de torpil istediği en iyiler kulübü haline geldi" dedi.
Kent: Markaların sahibi tüketicilerdir
Çağlayan'ın ardından konuşmasını icra eden The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent “dünya markası davranış modeli ne olmalı” sorusunun cevabını verirken, tüketici taleplerinin ve seçeneklerinin giderek arttığı bir dünyada yaşadığımızı ifade etti. Kent, bu nedenle markaların tüketici tercihlerini daima ön planda tutması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Dünyanın her köşesinde, insanlar, hayatlarının her yönü ile ilgili daha fazla seçenek arıyor. Dijital teknoloji ve sosyal medya, 10 yıl önce söylense gülüp geçeceğimiz bir sonuca taşıdı bizi: markaların sahibi biz değiliz, tüketicilerimiz.” İyi bir markanın 'tutulan söz' anlamına geldiğini belirten Kent, başarılı markaların yıllar içinde sözlerini tutarak güven inşa ettiğini söyledi.
Türkiye'den marka çıkar mı?
Markalara ve ölçeklere ehemmiyet verilmesi gerektiğinin altını çizen Kent, "Bu anlamda karşımızda iki soru var. Biri Türkiye'den uluslararası bir marka çıkar mı? Diğeri de Türkiye bir marka mı ya da marka olabilir mi? İlk soruyu cevaplayalım. Türkiye'den güçlü marka çıkar. Mavi, Vakko, Vestel, Beko, Sarar gibi ama bu markaların hepsi yolculuklarının daha başında. Neden Türkiye'den bir şirket Volvo'yu almadı? Volvo'yu bir Çin şirketi aldı ve büyütüyor" şeklinde konuştu.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Kent, önümüzdeki 10 yılda birçok büyük şirketin başında Türklerin yönetici olarak yer alacağını söyledi. Buna da yüzde 100 inandığını dile getiren Kent, "Gerek Asya, Latin Amerika, Avrasya ve gerekse Amerika'da büyük şirketlerin başında Türkler'i göreceğiz. Türklerin inanılmaz bir yönetim tecrübesi var. Kriz yönetimi, hızı, cesaretle karar alma tecrübesi var. Bu tecrübelere bütün Batılı şirketlerin ihtiyacı var" dedi.
Afrika çok önemli
Afrika'nın çok önemli olduğunu kaydeden Kent, "Dünyanın 1 milyar en genç insanın yaşadığı yer. Son 5 yılda dünyada en hızlı büyüyen 10 ekonomiden 7 tanesi Afrikalı. Önümüzdeki 5 yılda öyle olacak. Rekabet daha henüz az. Her geçen gün fazlalaşıyor. Çin'den, Uzakdoğu'ya kadar, Avrasya, Rusya, Ukrayna, Güneydoğu Avrupa hala bence çok önemli yerler" dedi.
Karamel yapış tarzı değişti
The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Coca Cola'nın formülünde hiç bir şekilde değişikliğe gitmediklerini, sadece karamel yapış tarzında bir değişikliğe gittiklerini açıkladı. Coca Cola'nın formülünde değişikliği gidilip gidilmediği yönünde bir soru üzerine Muhtar Kent, şunları söyledi:
"Kesinlikle böyle birşey yok. Kaliforniya eyaletinde her lokantanın girişinde bir ilan var: 'Burada yiyeceğiniz mamüller kansere sebebiyet verebilir.' Kaliforniya'nın düzenlemesine göre, kahve için de, ekmek için de aynı şey geçerli. Biz öyle birşey ürünlerimize koydurmamak için sadece karamelin yapılış tarzında bir değişikliği gittik ve bütün dünyada uyguluyoruz onu. Bu hiçbir şekilde formül değişikliği değildir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.