logo
21 NİSAN 2025

G20 ve Erdoğan

12.09.2023 00:00:00

Nedir bu G20? Kısaca 19 ülke ve Avrupa Birliğinden oluşan G20, küresel ekonomik karar alma süreçlerinde daha fazla temsil edilmesi ve uluslararası mali sistemin daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulması amacıyla oluşan bir platformdur.

G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor. 

Yani isteseler dünyada bir tane bile aç kalmayacağı gibi tek bir kurşun bile sıkılmaz. 

Bu yılki G20 toplantısı Hindistan Dönem Başkanlığında Hindistan'da,  "Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek" teması ile toplandı. Toplantının sonuç bildirgesinde dikkat çekici kararlar alındı!

1- G20 ülkeleri her yıl bütçelerinin % 1'ini ortak bir fona yatıracak ve bu fon fakir ülkelere mali yardım olarak hibe edilecek.

2- G20 ülkeleri, yine kurulacak bir yardım vakfı kanalıyla kendi ürettikleri 5 temel tüketim maddelerini bu kuruluşa verecek. Bu kuruluşta dünya üzerinde açlık çeken insanlara bu yardımları ulaştıracak.

3- G20 ülkeleri 'uzayda hayat var mı' araştırmalarına bir müddet ara vererek dünyadaki hayatı nasıl yaşanılabilir yaparız, çalışmalarına başlayacak.

4- G20 ülkeleri gerek kendi aralarındaki ve gerekse diğer ülkeler arasındaki sorunları silahsız çözmeye çalışacak. Çözüm olmazsa tarafsız ortak komisyonlar her türlü yaptırım için devreye girecek.

Nasıl, güzel sonuçlar değil mi? 

Şaka şaka! Öyle bir dünya yok. Adı G20 ama BM'den farkı yok. 5 ülke ne derse o! Diğerleri ise aynen BM kurulundaki gibi konuşma yapar ve ülkesine dönüp iktidarını devam ettirme yolları arar. 

G20 ve Erdoğan…

Toplantıya katılan Sayın Erdoğan'ın açıklamaları dikkat çekici, vurguları ise önemliydi. Ama 21 yıldır olduğu gibi bu açıklama ve vurgular icraatta dönüşmediği için devlet ve millet olarak sonuç alamıyoruz. 

Ha! Sayın Erdoğan ve partisi ise çok iyi sonuçlar alıyor. Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan: "5 üyenin iki dudağının arasına dünyayı sıkıştırmayalım… Dünya beşten büyüktür. Tüm ülkelerin kaderinin 5 ülkenin ağzından çıkan sözlerine bel bağlamamasını savunuyorum" dedi.

Kulağa çok hoş gelen cümleler bunlar. 

Evet, Sayın Cumhurbaşkanım! Dünya 5'ten büyüktür, dünyayı 5 ülkenin dudakları arasından kurtaralım ama nasıl? Ortaya bir proje, bir model koyunda destek verelim. 

Milli paran yok. Merkez Bankandaki rezerv paran, dolar. Enerjide, sanayide, teknolojide onlara bağımlısın. Dünyanın beşten büyük olduğunu nasıl ispatlayacaksın?

Ayaküstü 

Sayın Erdoğan, ABD başkanı ile ayaküstü görüştüğü ifade etti. Bu ayaküstü görüşmede ne görüştüklerini de açıkladı. 

"Sayın Biden ile F-16 konusunu görüştük. Ama maalesef dostlar, İsveç de İsveç diyor. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir. Benim bu konuda bir yanıtım var. Siz, kongre diyorsunuz benim de meclisim var".

Hani dünya 5'ten büyüktü? Bu devlet, ABD'nin 16'larına mı muhtaç? ABD'ye neden hala 'dost' olarak hitap ediyorsunuz? ABD dost mudur?

Mülteciler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: 'Denizler mülteci mezarlığına dönüştü, yerinden edilenler ülkelerine dönmeli… Mülteciler ve yerinden edilmiş kişilerin kendi ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde geri dönüşleri için yapılması gerekenleri ifade ettik" dedi.

Denizler neden mülteci mezarlığına dönüştü? Büyük Ortadoğu Projesi yüzenden değil mi?  

Gönüllü, güvenli ve onurlu dönüş ne demek? 

Rusya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karadeniz'de sükûneti bozacak, bölgede gerilimi tırmandıracak her türlü adımdan uzak durulması gerektiği kanaatindeyiz… Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir sürecin sürdürülebilir olma ihtimali çok düşüktür" dedi.

Sanki ABD karşı Rusya'nın haklarını savunan bir mantık var! 

Millet açken yardım yapan iktidar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli gelire oranla dünyanın en fazla yardım yapan ülkesiyiz" dedi.

Evet, doğru. 21 yılda ABD'den sonra en çok dış yardım yapan ülke Türkiye ve yaklaşık 80 milyar dolar dışarıya yardım yapılmış.

İçerde ise Sayın Erdoğan bir ay önce "Memurlarımıza zam gelirken emeklimize hiçbir şey gelmemesi olacak gibi değil" cümlesini kurmuştu. 

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
Trump, tarifelerin ciddiye alınmasından memnun
"Biz ciddiyiz"
Skandal mesaja tepki
Ersin Tatar'dan açıklama
Kadıköy’de önce sevinç sonra şok
Fenerbahçe iki kez geriye düştüğü maçta öne geçti ama…
Meteorolojiden çarşamba uyarısı
3 büyükşehirde hava durumu
Erdoğan'dan 'normal doğum' açıklaması
Sivasspor'un pankartına destek
İzmir'de şok cinayet!
Eski milletvekilinin oğlu annesini öldürdü
Bilecik’te facia ucuz atlatıldı
Öğrenci taşıyan otobüse arkadan tır çarptı: 18 kişi yaralandı
Ege'de korkutan deprem
Birçok şehirde hissedildi
Bu altın yatırımlık değil yemeklik
Birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyormuş...
Gazze'de katliamın bilançosu açıklandı
Katledilenlerin sayısı 51 bin 200'ü aştı
New York'ta Trump'a protesto
Elon Musk da nasibini aldı
Zelenskiy'den ateşkes uzatılsın çağrısı
'Bir günlük ateşkes yetmez 30 gün olsun'
'Asıl beka sorunu...'
Erdoğan'a çarpıcı cevap
Katil durmayacak!
Netanyahu: Tek seçenek savaş
Astronotlar Dünya'ya döndü
Soyuz MS-26 uzay aracı Kazakistan'a indi
Trump, tarifelerin ciddiye alınmasından memnun
"Biz ciddiyiz"
Skandal mesaja tepki
Ersin Tatar'dan açıklama
Kadıköy’de önce sevinç sonra şok
Fenerbahçe iki kez geriye düştüğü maçta öne geçti ama…
Meteorolojiden çarşamba uyarısı
3 büyükşehirde hava durumu
Erdoğan'dan 'normal doğum' açıklaması
Sivasspor'un pankartına destek
İzmir'de şok cinayet!
Eski milletvekilinin oğlu annesini öldürdü
Bilecik’te facia ucuz atlatıldı
Öğrenci taşıyan otobüse arkadan tır çarptı: 18 kişi yaralandı
Ege'de korkutan deprem
Birçok şehirde hissedildi
Bu altın yatırımlık değil yemeklik
Birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyormuş...
Gazze'de katliamın bilançosu açıklandı
Katledilenlerin sayısı 51 bin 200'ü aştı
New York'ta Trump'a protesto
Elon Musk da nasibini aldı
Zelenskiy'den ateşkes uzatılsın çağrısı
'Bir günlük ateşkes yetmez 30 gün olsun'
'Asıl beka sorunu...'
Erdoğan'a çarpıcı cevap
Katil durmayacak!
Netanyahu: Tek seçenek savaş
Astronotlar Dünya'ya döndü
Soyuz MS-26 uzay aracı Kazakistan'a indi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.