Fındığa Bor dopingi
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi, bölgenin en önemli tarım ürünü fındığın kalite ve veriminin artırılması amacıyla yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı
10.07.2015 00:00:00
Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Ordu'da fındık bahçelerinin 'yetersiz beslenme' nedeniyle verimsiz olduğu ortaya çıktı. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özkutlu tarafından gerçekleştirilen ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BORENM) tarafından desteklenen çalışmada Ordu ve Samsun bölgesinde fındığın bor ile beslenmesi ve borlu gübreleme yöntemleri uygulanması için başlatılan araştırma 32 ay sürdü. Araştırma süresi boyunca sık sık bölgedeki fındık bahçelerinden toprak ve yaprak örneklemeleri alındı. Alınan toprak ve bitki örneklerinin bor durumu tespit edilerek borlu gübrelerin fındığın verim ve kalitesi üzerine olan etkisi ortaya çıkarıldı. Borlu gübrelemenin fındıkta verimi arttırdığını da belirten Prof. Dr. Özkutlu, "Fındıkta ocak başına 15 g etidot-67 (tarım bor) gübresi şubat ayında ocak izdüşümünde verilirse fındık veriminde ortalama yüzde 20-25 arası artış elde edilmiştir. Ocak başına 15 g tarım bor gübresi veya dekar başına 1 kg tarım gübresi verilirse fındık randımanının yüzde 10 oranında arttığı saptanmıştır" diye konuştu. Bilindiği gibi daha önce yapılan araştırmalarda, borun gübrenin bileşimindeki fosfat, azot, magnezyum gibi maddelerin toprakta çözünürlüğünü kolaylaştırdığını ortaya çıkmış, borlu gübre kullanımının ürün verimini yüzde 18-35 oranında arttırdığı belirlenmişti. HABER MERKEZİ