Erdoğan'dan muhaliflere sert mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısındaki konuşmasında, İdlib konusunda Suriye’deki muhalifleri de uyararak, “Bölgedeki muhalif gruplardan başıbozuk hareket ederek, rejime saldırı bahanesi verenlere de artık tavizsiz davranacağımızın mesajını ilettik” dedi.
12.02.2020 15:56:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan, gerilimin arttığı İdlib'de son 10 gün içinde Suriye ordusunun topçu ateşinde 13'ü Mehmetçik, biri sivil çalışan olmak üzere toplam 14 şehit verdi.
Milli Savunma Bakanlığı, bu saldırılara karşılık olarak onlarca Suriye askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Ankara-Moskova hattında diplomatik görüşmeler yoğunlaşırken Türkiye, bölgeye asker sevkiyatını artırdı. Buna karşılık Esad güçleri operasyonlarına ara vermeyi düşünmüyor.
Daha önce "Rejim Şubat ayı içerisinde geri çekilmezse, Türkiye bu işi bizzat yapmak durumunda kalacaktır" açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında sert ve güçlü ifadeler kullandı.
Milli Savunma Bakanlığı, bu saldırılara karşılık olarak onlarca Suriye askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Ankara-Moskova hattında diplomatik görüşmeler yoğunlaşırken Türkiye, bölgeye asker sevkiyatını artırdı. Buna karşılık Esad güçleri operasyonlarına ara vermeyi düşünmüyor.
Daha önce "Rejim Şubat ayı içerisinde geri çekilmezse, Türkiye bu işi bizzat yapmak durumunda kalacaktır" açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında sert ve güçlü ifadeler kullandı.
14 şehit, 45 yaralı var
İdlib'de verilen şehit sayısının 14'ü, yaralı sayısının ise 45'i bulduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "İdlib'te rejim ve onlarla birlikte hareket eden Rus güçleri ile İran destekli militanlar sürekli sivil halka saldırıyor, katliam yapıyor. Söze gelince insan haklarını, çocukları ve kadınları, sivil hassasiyetini ağızlarından düşürmeyenler tüm bu saldırılar karşısında derin bir sessizliğe gömüldü. İdlib ile ilgili kimi endişe ifadelerinin de insan hayatına ve onuruna olan saygıdan değil başka saiklerden kaynaklandığını biliyoruz. Herkes gözünü kapatsa, sırtını dönse de Türkiye bu duruma seyirci kalmayacaktır."
Toplantı sonuçları beklenmeyecek
Şubat ayı sonuna kadar rejimi Soçi muhtırası sınırları dışına, yani gözlem noktalarının gerisine çıkartmakta kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
• Bunun için karada ve havada her ne gerekiyorsa, çekinmeden ve hiçbir oyalamaya meydan vermeden bunu yapacağız. Bitmez tükenmez toplantıların sonucunu beklemeden hemen şimdi ne yapmamız gerekiyorsa onun adımlarını atacağız. Bu amaçla son günlerde İdlib'deki askeri gücümüzü ciddi oranda tahkim ettik.
• Bölgedeki muhalif gruplardan başıbozuk hareket ederek, rejime saldırı bahanesi verenlere de artık tavizsiz davranacağımızın mesajını ilettik. Geldiğimiz noktada artık kimsenin taşkınlığına, bağnazlığına, satılmışlığına göz yumacak değiliz.
• Ülkemizde birlikte mücadele eden Suriyeli kardeşlerimiz, rejimi Soçi mutabakatı sınırlarının ötesine atmak için harekete geçti. İdlib'de sivil yerleşim yerlerini vuran hava araçları artık eskisi gibi hareket edemeyecek. Karada da rejim güçlerini aynı şekilde belirlediğimiz sınırların ötesine kadar kovalayacağız. Adana Mutabakatının gereği bu.
• Bu süreçte gözlem noktalarındaki veya diğer yerlerdeki askerlerimize en küçük bir zarar gelmesi halinde bugünden itibaren İdlib'le ve Soçi muhtırası sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum.
• Türkiye'yi hedef alan herkes bunun bedelini sadece saldırı alanında değil, her yerde ödeyeceğini bilmelidir. Harekât bölgelerimize yönelik tacizlere ilişkin karşılık özellikle hakkımızdır, hakkımızı da gerektiğinde bire on misliyle vereceğimiz, en küçük bir ihlali dahi affetmeyeceğimiz bir döneme girdik. Şehitlerimizin bir tek damla kanını dahi teröristlerin ve rejimin tüm güçlerine değişmeyiz.
• İdlib başta olmak üzere Suriye halkının hayatta kalma ve onurunu koruma mücadelesine destek vermek hem tarihi hem ahlaki hem insani sorumluluğumuzdur. Şayet bunun için hesap vermemiz gerekiyorsa her platformda göğsümüzü gere gere ve her türlü bedeli ödeyerek onu da yaparız.
• Unutulmamalıdır ki Suriye halkının özgürlük mücadelesi aynı zamanda 83 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının beka mücadelesidir. Bu mücadeleyi başarıya ulaştırırsak önümüzdeki yarım asırda, bir asırda Anadolu topraklarında huzurla yaşayabiliriz.
• Eğer Suriye terör örgütlerinin ve ipi başkalarının elinde kukla rejimlerin elinde kalırsa bizim de burada güvenliğimiz ve istikrarımız tehdit altına girer. Suriye güvende olacak ki biz de kendi evimizde rahat edebilelim.
• "Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?" diye soranlar aslına bakılırsa terör örgütlerinin ne için ülkemizde değil de hala Suriye'de faaliyet gösterdiğine hayıflananlardır.
Putin'le İdlib'i görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin, "İdlib'te devam eden süreci değerlendirdik. Bu değerlendirmede karşılıklı şu andaki askerlerimizin, rejim güçlerinin, hatta hatta Rusya'nın vermiş olduğu hasarlar konusunu ele aldık. Bu konuyla ilgili olarak askerlerimizin Türkiye'de, Dışişleri, Savunma ve İstihbaratın da Moskova'da bir araya gelmeleri konusunda Putin ile mutabakata vardık. En kısa zamanda bu görüşmeleri yapacaklar" ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu'na yüklendi
Türkiye'de FETÖ'nün en önemli siyasi ayağının bizatihi Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisi ve ekibi olduğunu savunan Erdoğan, "Şimdi ne için böyle olduğunu sizlere ve tüm milletime tüm delilleri ile anlatacağım" açıklamasını yaptı. Erdoğan, CHP'nin ortaya koyduğu tavrın FETÖ'nün siyasi ayağının bir başka örneği olduğunu ifade etti.
Toplanan yardımı az buldu
Öte yandan Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçen hafta gerçekleştirilen grup toplantısında Elazığ ve Malatya depremlerinden etkilenen vatandaşlar için bir yardım kampanyası başlattıklarını hatırlatarak, şu ana kadar bu kampanya hesabında yaklaşık 1 milyon lira yardım toplandığını kaydetti. Toplanan yardımı yetersiz bulan Erdoğan, partilileri yardım etmeye çağırdı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.