Enflasyon TÜİK'e göre yüzde 39.59, ENAG'a göre...
Enflasyon Mayısta aylık bazda yüzde 0.04 artarken yıllık bazda yüzde 39.59'a geriledi. ENAG ise doğal gaz fiyatının Mayısta değişmediği varsayımında aylık tüketici enflasyonunu yüzde 7.35, yıllık enflasyonu ise yüzde 109.01 olarak hesapladı.
05.06.2023 10:43:00 / Güncelleme: 05.06.2023 10:47:55
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Mayısta aylık bazda yüzde 0,04, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,65 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 39.59 ile son 17 ayın, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 40.76 ile son 24 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Ücretsiz doğal gaz ile konut enflasyonu yüzde 14 düştü
Ana harcama grupları itibarıyla mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -13,79 ile konut oldu. Buna karşılık, mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan mayıs ayı itibarıyla, 25 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 110 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. TÜİK, doğal gazın seçimlerden bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayında TÜFE hesabında "sıfır fiyat" yöntemini uyguladı.
Karar, temmuzda asgari ücretliye, memura ve emekliye yapılacak zamdan önce geldiği için bazı kesimler tarafından eleştirilmişti. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.