En fazla eroini Türkiye yakaladı
BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu'nun hazırladığı 2019 Raporu, Türkiye'de dünya ile aynı anda paylaşıldı. Raporu değerlendiren BM Narkotik Kontrol Kurulu eski başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, "Türkiye’de yakalanan eroin Avrupa ülkelerinin tamamında yakalanan eroinden çok daha fazla" dedi





SELİM AYANOĞLU / İSTANBUL
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Senato Salonunda düzenlenen basın toplantısında Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, 2005-2010 ile 2015-2022 dönemleri Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi, önceki dönem başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) tarafından oluşturulan 2019 Raporunu dünya ile aynı anda paylaştı.
Bu yılki raporun, gençler üzerinde odaklanarak uyuşturucu maddelerin kontrolünün küresel görünümünü incelediğini belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, "Devletlere uluslararası insan hakları standartlarına ve normlarına tam bağlı kalarak uyuşturucu bağlantılı sorunların çözümlerine yönelik tavsiyelerde bulunuyor" dedi.
Haşhaş üretiminin giderek arttığını söyleyen Prof. Dr. Atasoy, "Dünya genelindeki morfince zengin haşhaş hasadı 44 bin hektardan yaklaşık 61 bin hektara yükseldi. Bu yükselişte Türkiye'nin önemli bir payı var.
Ülkemiz bir önceki yıla göre yüzde 90 artış gerçekleştirdi ve halen elinde dünyanın en büyük morfince zengin konsantre haşhaş kapsül stokunu bulundurmakta ve Avustralya ve Fransa ile birlikte dünya morfin ihtiyacının yüzde 88'ini karşılıyor" dedi.
Uyuşturucuya yeni rota
Son yıllarda uyuşturucu nakil yollarına yenilerinin eklendiğini ifade eden Prof. Dr. Sevil Atasoy, "Son yıllarda geleneksel Balkan Yolu'na Suriye, Irak ve Güney Kafkasya ülkelerinden geçen yan yollar eklenmiş olsa da, Balkan Yolu hala Afganistan'dan İran'a, Türkiye ve Balkan Ülkeleri üzerinden Batı ve Orta Avrupa'ya afyon, morfin ve eroin taşınmasında başlıca güzergâh olmayı sürdürüyor" dedi. Türkiye'nin Avrupa'dan daha fazla eroin yakaladığına da dikkat çeken Atasoy, şunları söyledi: "Eroin kaçakçılığı dendiği zaman Türkiye'nin adı mutlaka geçiyor.
Bunlardan bir tanesi son BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin raporunda söz konusu edilen Balkan Yolu ülkemiz üzerinde geçen yoldur. Yakalamalar dendiğinde yine en fazla eroin yakalayan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye'de yakalanan eroin Avrupa ülkelerinin tamamında yakalanan eroinden çok daha fazla." Sentetik opioid tramadol kaçakçılığındaki artışa ve nedenlerine değinen Atasoy, 'Sahte 'captagon' imalatı ve kaçakçılığı Orta Doğu ülkelerinin tamamını ciddi biçimde etkiliyor. Bu ülkelerden bazıları sadece hedef piyasalar değil, kaynak da olmaktalar.
Ülkemizin de içinde bulunduğu bölgenin bir diğer sorunu uluslararası denetimde olmayan sentetik opioid tramadol kaçakçılığı ve kullanımında gözlenen artış. 'Captagon ve tramadol kaçakçılığının artışına bölgenin bazı yerlerindeki çatışma, fakirlik, ekonomik fırsat yokluğu katkıda bulunuyor' dedi.