Dünyayı kararname bombardımanına tuttu
ABD Başkanı Trump, ilk görev gününde kararname bombardımanıyla Biden dönemindeki uygulamaların çoğunu tersine çevirdi. ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden çıkışı ile ilgili süreci başlatan Trump, kamuya eleman alımlarını durdurdu, ‘üçüncü cinsiyeti’ saf dışı etti, ülkede yasalara aykırı kalan yabancıları kapı dışarı edeceğini vurguladı.
21.01.2025 21:12:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump göreve başlar başlamaz bir dizi kararnameyle yeni dönemi başlattı. Trump, ilk döneminin sonunda 6 Ocak 2021'de yaşanan Kongre Baskını soruşturmaları nedeniyle bir kısmı cezaevinde olan yaklaşık 1600 yandaşını affetti. ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) çıkışı ile ilgili süreci de başlatan Trump, bu kararnamenin nedeni olarak Covid-19 sürecinin kötü yönetilmesini gösterdi. DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic, ABD'nin, DSÖ'den çekilmeyi planladığını duyurmasından üzüntü duyduklarını belirtti. Trump başka bir kararname ile ülkenin güney sınırlarında 'ulusal acil durum' ilan etti. Trump göç konusunda şahin bir siyaset izleyeceğini defalarca söylemişti. Trump yemin töreni konuşmasında da 'tüm yasa dışı girişlerin biteceğini' söyledi ve 'suçlu yabancıların' sınır dışı edileceği sözünü verdi.
ABD'nin yeni başkanı, Meksika merkezli uyuşturucu kartellerini de terörist organizasyon olarak yeniden tanımlayan bir kararnameyi de imzaladı. Trump, ABD'de doğan herkese vatandaşlık verilmesi ile ilgili kanunu da değiştirmek istiyor ancak bu konuda tek yetkili isim ya da merci değil. ABD anayasasının güvence altına aldığı bu hakkın geri alınması konusunda Kongre'nin 3'te ikisinin oyu gerekiyor. Alınan kararlar arasında en tartışmalı olanlarından birini de ülkedeki göçmenlerin ve geçici vizeyle bulunanların çocuklarına Amerikan vatandaşlığının otomatik olarak verilmesini engellemek için atılan adım oluşturuyor. Ancak anayasaya aykırı olarak adlandırılan bu politikaya, hemen federal mahkemede karşı çıkıldı. Ülkenin terör örgütleri listesine El Salvador'dan MS-13 ve Venezuela'dan Tren de Aragua eklendi. Yine acil durum ilan edilmesi kapsamında Meksika sınırına duvar inşasının hızlandırılması kararı da var ancak bu politikaya ne kadar bütçe ayrılabileceği tartışmalı.
İdam cezasını devreye soktu
Trump, idam cezasını tekrar devreye sokan bir kararname de imzaladı. Buna göre 'suç işlemeleri halinde ülkede yasa dışı olarak bulunan yabancılar' ile bir güvenlik memurunu, polisi öldürenler de bu cezaya maruz kalacak. Trump ayrıca duruşmaları sürerken göçmenlerin ABD'de yaşamalarının önünü açan 'yakala ve bırak' politikasını da sonlandırdı.
Dış yardımlara mola
Trump, yayınladığı bir kararnameyle de dış yardımları durdurdu ve dış yardım programlarının gözden geçirilmesini istedi. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karoline Leavitt bunun yeni 'Önce Amerika' dış politikasının bir parçası olduğunu söyledi. Trump, Biden'ın Küba'yı ABD'nin terörizmin devlet sponsorları listesinden çıkarma kararını geri almak için bir direktif yayınladı. Ayrıca Venezuela'ya yönelik yaptırımları da yeniden yürürlüğe koyabilir. Biden dönemi politikalarını tersine çeviren bir direktifin parçası olarak Trump, federal çalışanların Covid-19 aşısı olması zorunluluğunu iptal etti. Pentagon'un Covid-19 aşısı zorunluluğu nedeniyle terhis edilen 8 bin askeri hizmet üyesini tam geri ödeme ile görevlerine iade etme sözü verdi.
Üçüncü cinsiyete geçit yok
Başkan Trump, ABD'nin yalnızca 'erkek (Man-M) ve kadın (Woman-W) olmak üzere iki cinsiyeti' tanıyacağını ilan eden bir kararname yayınladı. Kararname, devlet iletişimleri, sivil hakların korunması ve federal finansmanın yanı sıra cezaevlerine ilişkin transseksüel politikasını, pasaport ve vize gibi resmi belgeleri de etkileyecek. Aynı kararnamede Trump, toplumsal cinsiyet ideolojisini teşvik eden veya destekleyen tüm hükümet programlarını, politikalarını, açıklamalarını ve iletişimlerini sona erdirdi. Ayrı bir kararnameyle de federal hükümet bünyesindeki tüm 'çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık' (DEI) programlarını durdurdu. ABD'de özellikle son yıllarda okul ve iş yerlerinde kadınların ve azınlıkların haklarını desteklemek için atılan "çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık" adımları, muhafazakarlar tarafından sert dille eleştiriliyordu. Eski ABD Başkanı Joe Biden, 2022'de ABD vatandaşlarının pasaportlarında cinsiyet kısmında 'X' ifadesinin de kullanılabilmesine ilişkin karar almıştı.
Trump fanatik Yahudileri de memnun etti
ABD Başkanı Donald Trump'ın Joe Biden yönetiminin "Batı Şeria'da güvenliği zedeleyen aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören" kararnamesini kaldırmasını İsrail'de aşırı sağcılar memnuniyetle karşıladı. Trump'a teşekkür eden eski Maliye Bakanı Smotrich, Biden yönetiminin Batı Şeria'da Filistinlilerinin topraklarını gasbeden İsraillilere yönelik yaptırımlarının İsrail'in iç işlerine bir müdahale olduğunu öne sürdü. Smotrich'le birlikte Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından kabinedeki görevinden ayrılan eski Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir de, ABD'nin Hamas'a yönelik politikasını anlaşmalara izin vermeyecek şekilde değiştirmesi talebinde bulundu. İşgal altındaki Batı Şeria'da 451 bin, Doğu Kudüs'te ise yaklaşık 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bu gasplar yasa dışı sayılıyor.
Kuzey Kore'ye sıcak mesaj
Oval Ofis'te kararnameleri imzalarken basın mensuplarının sorularını imzalayan ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore'yi 'nükleer güç' şeklinde tanımlayarak, tekrar başkan olmasından Kim Jong-Un'un mutlu olacağını düşündüğünü belirtti. Buna karşılık Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeon Ha-kyou, "Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması dünyada kalıcı barış ve istikrarın ön koşulu olarak gözetilmelidir" ifadesini kullandı. ABD'nin 45. ve 47. Başkanı Trump, ilk döneminde Kuzey Kore lideri Kim ile nükleer müzakereler için üç kez bir araya gelmiş ancak 2019'un başlarında Hanoi zirvesinin başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana görüşmeler çıkmaza girmişti. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın zamanda görüşeceklerini bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin anlaşma konusunda istekli olduğunu belirten Trump, "Putin bence anlaşma yapmayarak Rusya'yı mahvediyor. Bence Rusya'nın başı büyük belaya girecek. Ekonomilerine ve enflasyona bir bakın. Umarım bir anlaşma yapmak ister" diye konuştu. Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'a ilişkin de konuşan Trump, "Grönland harika bir yer. Uluslararası güvenlik için ona ihtiyacımız var" dedi. Bu arada Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldı. Rubio, Trump'ın kabinesinde bakanlığı onaylanan ilk kişi oldu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.