DOSYA HABER - Türkiye parsel parsel gidiyor
Türkiye'de madencilik özel sektör marifetiyle adeta talana dönüştü. TEMA Vakfı'nın madencilik raporlarına göre Muğla'nın yüzde 59'u, Artvin'in yüzde 71'i, Ordu'nun ise yüzde 74'ü maden şirketlerine ruhsatlanmış durumda. Özel sektörün 'talan' anlayışı, kamu sektörünün pasif tutumu vatandaşı isyan ettiriyor. Bunun son örneğine ise Rize'de şahit olduk.
12.07.2021 20:38:00
![DOSYA HABER - Türkiye parsel parsel gidiyor](resimler/haberler/30/dosya-haber-turkiye-parsel-parsel-gidiyor-H1399107-11-576.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![DOSYA HABER - Türkiye parsel parsel gidiyor](resimler/haberler/30/dosya-haber-turkiye-parsel-parsel-gidiyor-H1399107-12-233.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye'de madencilik maalesef özel sektör marifetiyle ilerliyor. Devlet, 'ruhsat veren bir kurum' konumuna indirgendi. Özel sektör kısmen devletçe denetleniyor ancak özellikle madenciliğin yapıldığı bölgelerdeki vatandaşlar, özel sektör işletmecilerinden yana dertli. Özel sektör kapitalist anlayış gereği bir an önce yüksek kâr elde etmeyi hedefliyor. Vaziyet bu olunca yerel halkın hassasiyetleri ve çevrenin korunması ilkesi rahatlıkla göz ardı ediliyor.
TEMA Vakfı, Türkiye genelinde doğa ve tarım alanlarının, su varlıklarının ve kültürel mirasın madencilik faaliyetleri nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehditleri ortaya koymaya devam ediyor. Vakıf tarafından geçen yıl Ekim ayında paylaşılan raporda Bodrum, Marmaris, Datça ve Fethiye gibi Türkiye'nin gözde tatil beldelerini bünyesinde barındıran, Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden biri olan çam balının yüzde 90'ını sağlayan Muğla'nın yüzde 59'unun maden aramaları için ruhsatlı olduğu kamuoyuna açıklanmıştı. Çalışmaya göre, Muğla tam 1449 maden ruhsatına bölünmüş durumda!
Artvin'de durum daha feci
TEMA Vakfı, bu yıl Ocak ayında yayınladığı raporda özellikle Cengiz Holding'in faaliyet gösterdiği Artvin ilini mercek altına almıştı. Rapora göre altın ve bakır açısından zengin olan Artvin'in yüzde 71'i maden ruhsatlı! TEMA Vakfı ilk raporunu Kazdağları'na yönelik hazırlamıştı. Ege ve Batı Marmara'nın akciğeri konumundaki Kaz Dağları'nın tam yüzde 79'u maden aramarına ruhsatlı olduğu ortaya koyulmuştu. Dahası TEMA, Erzincan ve Tunceli'nin yüzde 52'sinin, bu iki ildeki mera alanlarının ise yüzde 66'sının madenlere ruhsatlı olduğunu açıklamıştı.
En yüksek oran Ordu'da
TEMA Vakıf tarafından Ordu ili özelinde hazırlanan ve geçen hafta yayınlanan rapora göre ise; Türkiye'nin en önemli doğa, tarım ve kültür merkezlerinden biri olan ilin yüzde 74'ü "4. Grup" madenlere ruhsatlı. Ordu iller arasında ilk sırada geliyor! Doğası, su varlıkları, meraları ve fındık bahçeleriyle Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin ve tarımsal üretiminin teminatı olan bölgenin geleceği, 435 adet IV. Grup maden ruhsatı ile tehdit altında. Çalışma, mevcut ruhsat sahalarının hayata geçmesi halinde, Ordu'nun toprağının, suyunun, doğal varlıklarının, yöre insanının sağlığının ve tarıma dayalı ekonomisinin telafisi imkânsız zararlar göreceğini ortaya koyuyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Fatsa'da çalışmakta olan altın madeni çok kısa bir sürede bölgenin doğal varlıklarına, insan sağlığına ve tarım ekonomisine ciddi zararlar verdi. Yöre halkı ile Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, altın madeninin yarattığı tahribata karşı ilk günden bu yana, yaşam alanlarını korumak için büyük bir çaba gösteriyor" dedi.
Ordu nasıl paylaşılmış?
• Ordu'nun yüzde 74'ü IV. Grup maden ruhsatları ile ruhsatlandırılmıştır.
• 8 ilçede ruhsatlılık oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Fatsa, Çatalpınar, Çamaş, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Karataş, Ulubey ruhsat oranlarının yüzde 100'e yaklaştığı ilçelerdir!
• Orman alanlarının yüzde 65'i madenler için ruhsatlandırılmıştır.
• Ordu'da bulunan uluslararası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir flora ile fauna barındıran, dünya ölçeğinde önemli ekosistemler olan Önemli Doğa Alanları'nın yüzde 80'i madenler için ruhsatladırılmıştır.
• Önemli Doğa Alanları'ndan biri olan Giresun Dağları'nın tamamı madenlere ruhsatlıdır.
• Tarım alanlarının yüzde 76'sı madenler için ruhsatlandırılmıştır.
• Meralarının yüzde 64'ü madenler için ruhsatlandırılmıştır.
• Ordu'nun nadir canlı tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleriyle tabiatı koruma alanı, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanlarının yüzde 91'i madenlere ruhsatlıdır. Korunan alanların içinde yer alan arkeolojik sit alanlarının yüzde 94'ü ve tohum-meşcere (ağaçlık) alanlarının tamamı madenlere ruhsatlıdır.
4. Grup Madenler hangileri?
4. Grup Madenler, metalik madenler ve kömür başta olmak üzere şunları kapsıyor: "Sodyum, potasyum, lityum, kalsiyum, magnezyum, klor, nitrat, iyot, flor, brom ve diğer tuzlar, bor tuzları, barit, altın, gümüş, platin, osmiyum, bakır, kurşun, çinko, demir, pirit, manganez, krom, civa, uranyum, toryum, radyum..."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.