Bu makalemizde, İmam Gazali'nin İhya eserinden yararlanarak namaz üzerinde duracağız. Namazın dinin direği, Allah'a yakinin dayanağı ve ibadetlerin en parlağı olduğuna şüphe yoktur.
Bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v), namazın diğer ibadetlere olan üstünlüğünü şu örnekle buyurmuştur: "Tevhitten sonra namazdan daha sevimli bir ibadeti Allah-u Teala kullarına farz etmemiştir. Eğer namazdan çok sevdiği bir ibadet olsaydı şüphesiz melekler onunla ibadet ederlerdi. Hâlbuki meleklerin kimisi raki, kimisi sacid, kimisi kaim ve kimisi de kaiddir."
İslam'ın beş şartından biri olan namazı kılan kulun mükafatı hakkında Resûlullah'tan (s.a.v) gelen bir hadis şöyledir: "Kul namaza durduğu zaman, Allah-u Teala aradaki perdeleri kaldırır ve kulu tam karşısına alır. Ona zatı ile tecelli eder. İki yanlarından göklere kadar melekler saf bağlar. Onunla namazı kılar ve âmin demek sureti ile duasına katılırlar. Göklerdeki ilahi rahmetler üzerine saçılır. Bir münadi bu zat kime münacat ettiğini hakkıyla bilseydi, katiyen başka tarafa iltifat etmezdi diye bağırır. Namaz kılanlara sema kapıları açılır, Allah-u Teala meleklerine karşı, namaz kılan kulları ile iftihar eder."
Cenab-ı Hak (c.c) ayette, "Beni zikretmek için namaz kıl" buyurmuştur. (Taha, 14). Allah'ı anmak manasındaki zikir halinin namazda yakalanması, huşu ile huzurda olduğunu bilerek sağlanabilir. Bedenimiz huzurda olduğu halde kalplerimiz Allah'tan uzak ise, kıldığımız namaz değildir.
Peygamber Efendimiz kıldığı bir namazda bir ayet atlamıştı. Namazdan çıkınca "ne okudum" diye sordu ve herkes sukut etti, kimse bilemedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v), Ubey ibn-i Kab'a sordu. Ubey, "falan sureyi okudun ve falan ayeti atladın, ayet mensuh mu oldu, yoksa kaldırıldı mı bilemedik" dedi. Peygamberimiz (s.a.v), "Senin aklın başında sen bildin ya Ubey!" buyurduktan sonra diğerlerine dönerek, "Ne oluyor bir kavim ki namaza hazırlanır, saflarını düzeltir de Peygamberleri önlerinde okuduğu halde onlara Allah'ın kitabından ne okuduğunu bilmezler."
İşte İsrailoğulları da böyle yaptı ve Allah-u Teala peygamberlerine vahyetti ki, "Ümmetime söyle bedenleriniz ile hazırlanır ve dilleriniz ile okursunuz fakat kalpleriniz başka tarafta bu yaptığınız batıldır."
Dünyalıktan gönlüne bir şey geçmeden huzur ile iki rekât namaz kılan kimsenin geçmiş günahları bağışlanır buyrulur, hadiste. Ramazan ayı farz namazların yanına eklediğimiz sadece Ramazan'a mahsus Teravih namazları ile de farklı bir ibadet mevsimidir. Bu mübarek günlerde huşu ile Allah'ın huzurunda olduğumuzu düşünerek namaz kılmaya çalışalım.
- Peygamber Efendimizin mucizeleri / 20.12.2024
- Peygamberimizin hilm ve cömertliği / 19.12.2024
- Peygamber sabrı miskinliği içermezdi / 18.12.2024
- Sünnet, Kuran’ın kendisidir / 17.12.2024
- Risaletin gayesi güzel ahlaktır / 16.12.2024
- Ölçü O’nun ahlakıdır / 15.12.2024
- Örnek insan zarureti / 14.12.2024
- Müslümanlar aleyhine casusluk yapanların durumu / 13.12.2024
- Münafıkların bariz sıfatları / 12.12.2024