Türk internet kullanıcıları, Güney Asya ve Uzak Doğu'ya'Dijital İpek Yolu' olarak adlandırılan 'Cidde - Amman - Şam ve İstanbul' arasında oluşturulan çok geçişli fiber optik ağ üzerinden bağlanacak
YENİ MESAJ - İSTANBULOrtadoğu, Güney Asya ve Uzak Doğu arasında dev bütünleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulmasına ilişkin JADI LINK projesinde ilk adım atıldı. Türk Telekom (Türkiye), Saudi Telecom Company (Suudi Telekom), Jordan Telecom Group (Ürdün Telekom) ve Syrian Telecommunication Establishement (Suriye Telekom) işbirliği ile hayata geçen proje, Türkiye'yi bölgenin dünyaya açılan kapısı haline getiriyor. Türkiye'nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, telekomünikasyon sektöründe Türkiye'nin coğrafi önemini daha da güçlendirecek bir adım attı. Cidde, Amman, Şam ve İstanbul'u birbirine bağlayacak olan 'JADI LINK' (Jeddah - Amman - Damascus - Istanbul) projesi düzenlenen bir törenle başladı. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Ürdün Krallığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma'nın yanı sıra, Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany, Suudi Telekom Toptan Satış Başkanı Saad El Dimyati, Suriye Telekom Genel Direktörü Nazim Bahsas ile Ürdün Telekom Şirketi Genel Müdürü Nayla Havam katıldı. Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan olmak üzere dört ülkenin işbirliği ile gerçekleştirilen JADI LINK projesi ile Türkiye, Asya ve Avrupa arasında bir iletişim köprüsü haline geliyor. JADI LINK projesiyle bu ülkelerin iletişim altyapıları tek bir hat üzerinden karşılıklı olarak kullanılabilecek. Böylelikle Akdeniz ve Kızıldeniz'den geçen denizaltı kablolarına, karadan geçecek önemli bir alternatif sunulmuş olacak. Bu devasa hat bir bakıma bölgeye dijital bir İpek Yolu kazandıracak.
Kızıldeniz Hattı'na alternatif
Sırasıyla Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan geçecek olan fiber optik hat, İnternet (IP), data ve kısmen ses iletişiminin Güney Asya ve Orta Doğu ile Avrupa ve ABD arasında Türkiye üzerinden sağlanması konusunda önemli bir alternatif sunmuş olacak. JADI LINK projesi, sık sık arıza yapan Akdeniz ve Kızıl Deniz koridorlarına güvenli, kısa ve tamamıyla karasal bir alternatif oluşturacak.Hat, yeni fiber optik kablolar döşenmeden katılan telekom şirketlerinin mevcut hatları üzerinden oluşturulacak.
Yedekleyici hat
Projesinin törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Cidde, Amman, Şam ve İstanbul, mevcut olan fiber optik bağlantının bir alternatifi yedekleyicisi olacaktır. Dünya iletişimine büyük hizmet verecektir" dedi. Yıldırım, birkaç yıl önce Akdeniz'de meydana gelen fiber optik kopmasıyla dünya iletişiminde kaos yaşadığını, olaydan sonra iletişim çağında gelişen iletişim yapısına uygun hatlar oluşturulması gerektiğinin anlaşıldığını da sözlerine ekledi.Ürdün Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Mervan Cuma da, Ürdün'ün doğal kaynaklar bakımından yoksul olduğunu ancak Ürdün'ün önemli bir kaynağı bulunduğunu, bunun da halk olduğunu dile getirdi. Projenin, halkların, insanların ve kaynakların biraraya getirilmesi bakımından önemli olduğunu vurgulayan Cuma, "Özel sektörün inisiyatif alması, sürecin kolaylaştırılması, ülkeler arası bağların arttırılması değerli. Projelerin genişlemesi söz konusu olacak. Ülkelerimiz yatırımlardan ziyadesiyle yararlanacak. Harika yatırımın daha da büyümesini diliyoruz" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.