Dicle Elektrik ile çiftçiler kapışıyor
Dicle Elektrik, bir süredir gündemde olan ve tarımsal sulama alanlarında halen yüzde 80’in üzerinde seyreden kayıt dışı tüketimi engellemek, yıllardan bu yana ödenmeyen ve 30 milyar TL’yi aşan alacağını tahsil edebilmek için mücadele ederken, bir grup çiftçi Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde devlet karayolunu kesti. Hükümet ise çiftçi ile Dicle Elektrik arasındaki kapışmayı tribünden izliyor.
02.06.2024 21:41:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
![Dicle Elektrik ile çiftçiler kapışıyor](resimler/haberler/20/dicle-elektrik-ile-ciftciler-kapisiyor-H1530146-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Dicle Elektrik ile çiftçiler kapışıyor](resimler/haberler/20/dicle-elektrik-ile-ciftciler-kapisiyor-H1530146-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde elektrik dağıtımını üstlenen Dicle Elektrik, kayıt dışı tüketimin oldukça yüksek olduğu ve ödenmeyen borç stokunun neredeyse tamamını barındıran Şanlıurfa ve Mardin'de ciddi biçimde engelleniyor. Şanlıurfa'nın kayıt dışı tüketimin en yüksek olduğu ilçelerinden Siverek'te 31 Mayıs'ta öğlen saatlerinde, kesintileri bahane eden bir grup çiftçi, Şanlıurfa-Diyarbakır devlet karayolunu eylem yaparak ulaşıma kapattı. Güvenlik görevlileri tarafından engellenen grup, daha sonra yolda oturarak eylemlerini sürdürmek istedi. Polis, bir süre devam eden eylemi ikna ve şiddet içermeyen müdahalelerle sonlandırdı ve yol kısa bir süre sonra yeniden ulaşıma açıldı. Eylem nedeniyle karayolunda araç kuyrukları oluştu. Emniyet yetkilileriyle görüşen eylemci çiftçiler, yol kesme eyleminden vaz geçerek Dicle Elektrik İlçe Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapmaya başladı. Yaklaşık iki saat süren eylem, daha sonra olaysız biçimde sona erdi ve eylemci grup sessizce dağıldı.
Kayıt dışı trafoyu almaya giden vincin tekeri kesildi
Dicle Elektrik ekipleri, Siverek ilçesinin kırsal Avurtepe Mahallesi'nde de engellemeyle karşılaştı. Sebze bahçesinin sulanmasında kullanılan iki adet kayıt dışı trafo tespit eden ekipler, jandarma desteğiyle trafolara el koymak üzere mahalleye gitti. Ancak, trafoları almak için getirilen vincin lastiği, mahalle girişinde toplanan ve kaçak elektrik tüketiminde ısrar eden sakinler tarafından bıçakla kesildi. Bu esnada görevlilerle tartışan mahalle sakinlerine jandarma müdahale etti. Olaylar sırasında jandarmaya mukavemet gösteren 7 kişi gözaltına alındı. Ardından, 160 KVA gücündeki trafolara el konulabilmesi için mahalleye yeni bir vinç getirilerek çalışmalar sürdürüldü.
Muhtar hakkında işlem başlatıldı
Öte yandan Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı kırsal Kayadibi Mahallesi'nde Dicle Elektrik ekipleri tarafından kaçak elektrik kontrolü yapılmak istendi. Jandarmanın aldığı tedbirlerin ardından ekipler mahalleye girince, Muhtar İbrahim Dinç, jandarmaların yanında tehditler savurmaya başladı. Köylüleri, taş, sopa, hatta silah kullanmaya teşvik eden söylemleri jandarma tarafından da duyulan muhtarla ilgili tutanak tutuldu. Jandarmanın hazırladığı tutanak üzerine Nusaybin Kaymakamlığı Kayadibi Mahalle Muhtarı Dinç hakkında idari işlem başlattı. Dicle Elektrik'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kaçak elektrik kullanımıyla mücadelesinde hukuki süreçler, aralıksız fakat zorluklarla sürüyor. Şirket, bir yandan kaçak kullanım nedeniyle elektriği kesilen borçlu abonelerle mücadele devam ederken, diğer taraftan çiftçiler mahkemeye başvurarak elektriklerinin kesilmesini engelliyor. Mahkemelerden çoğu zaman aynı gün içerisinde karar çıkartan çiftçiler, bedelsiz elektrik kullanımını yeniden başlatabiliyor. Şirket, borcunu ödemeyen abonelerin elektriğini kesiyor ancak çiftçiler mahkeme kararıyla bu kesintileri kısa sürede iptal ettirebiliyor. Şirket, halihazırda 70 bini aşkın dava dosyası ile mücadele ediyor.
Toplam borç miktarı 400 milyon TL
Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamaya göre kaçak tüketim nedeniyle kesilen elektrik bağlantıları, mahkemeye itirazlar sonucu teminatsız olarak yahut küçük bir teminatla yeniden sağlanıyor. Bu süreç, bazı avukatlar tarafından bir fırsata dönüştürülmüş durumda. Ayrıca mahkemelerce verilen elektriğin kesilmemesine yönelik tedbir kararlarına konu tarımsal sulama ve mesken abonelerine ait toplam borç miktarı 400 milyon TL'ye ulaştı. Kaçak kullanım tespiti yapılmış olmasına rağmen mahkeme kararıyla tekrar enerji bağlatılan abonelerin aylık tüketim bedeli ise yaklaşık 50 milyon TL seviyelerinde.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.