Kuş gribi nedeniyle tavuk ve yumurta yiyemediği için sağlıklı büyüme açısından risk altında bulunan çocukların, balık eti ile süt ve ürünlerini tüketmeleri öneriliyor.
Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karakaya, tavuk ve yumurtanın hayvansal proteinin karşılanması açısından önemli gıda ürünleri arasında yer aldığını söyledi.
Bu ürünlerin ucuzluğu nedeniyle özellikle orta ve dar gelirli aileler tarafından daha fazla tüketildiğini ifade eden Karakaya, hayvansal proteinlerin çocukların zihinsel gelişiminde önemli rol oynadığını belirtti.
En önemli vitaminlerden A, D, C, E ve B grubu vitaminlerini bünyesinde barındıran yumurtanın göz, kemik, dişler ile hücrelerin gelişimi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Karakaya, "Yumurta, anne sütünden sonra gelen en önemli besin kaynağıdır" dedi.
Tavuk eti ve yumurtaya alternatif ürünlerin tüketilmesini öneren Karakaya, şöyle devam etti: "Öncelikle kırmızı eti öneriyoruz, ancak orta ve dar gelirli ailelerin bugünün şartlarında çocuklarına kırmızı et alabilmesi zor. Bu nedenle en iyi alternatif biraz daha ucuz olan balık eti. Sağlıklı gelişimin vazgeçilmezi olan aminoasitlerin mutlaka alınması gerekir. Bu da balıkla sağlanabilir. Yumurta yerine ise süt ve ürünlerinden olan yoğurt tüketilebilir."
Yetişkinlerin bir süreliğine de olsa et ve yumurtadan uzak kalmasının sağlık açısından fazla risk oluşturmayacağını ifade eden Karakaya, "Ancak çocuklara gereken ilgi gösterilmelidir. Aslında entegre tesislerde üretilen tavuk eti ve yumurta rahatlıkla alınabilir, ancak korku yüzünden çocuklar bu önemli gıdalardan uzak kaldı" diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karakaya, tavuk ve yumurtanın hayvansal proteinin karşılanması açısından önemli gıda ürünleri arasında yer aldığını söyledi.
Bu ürünlerin ucuzluğu nedeniyle özellikle orta ve dar gelirli aileler tarafından daha fazla tüketildiğini ifade eden Karakaya, hayvansal proteinlerin çocukların zihinsel gelişiminde önemli rol oynadığını belirtti.
En önemli vitaminlerden A, D, C, E ve B grubu vitaminlerini bünyesinde barındıran yumurtanın göz, kemik, dişler ile hücrelerin gelişimi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Karakaya, "Yumurta, anne sütünden sonra gelen en önemli besin kaynağıdır" dedi.
Tavuk eti ve yumurtaya alternatif ürünlerin tüketilmesini öneren Karakaya, şöyle devam etti: "Öncelikle kırmızı eti öneriyoruz, ancak orta ve dar gelirli ailelerin bugünün şartlarında çocuklarına kırmızı et alabilmesi zor. Bu nedenle en iyi alternatif biraz daha ucuz olan balık eti. Sağlıklı gelişimin vazgeçilmezi olan aminoasitlerin mutlaka alınması gerekir. Bu da balıkla sağlanabilir. Yumurta yerine ise süt ve ürünlerinden olan yoğurt tüketilebilir."
Yetişkinlerin bir süreliğine de olsa et ve yumurtadan uzak kalmasının sağlık açısından fazla risk oluşturmayacağını ifade eden Karakaya, "Ancak çocuklara gereken ilgi gösterilmelidir. Aslında entegre tesislerde üretilen tavuk eti ve yumurta rahatlıkla alınabilir, ancak korku yüzünden çocuklar bu önemli gıdalardan uzak kaldı" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.