Çiftçiler Karabuğdayı bekliyor
Türkiye’de ilk kez Konya’da üretilen ve başta çölyak hastalığı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen, çiftçilere de gelir kapısı olacak karabuğday piyasaya çıkmayı bekliyor
22.11.2012 00:00:00
Türkiye’de ilk kez Konya’da üretilen ve
başta çölyak hastalığı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen, çiftçilere de
gelir kapısı olacak karabuğday piyasaya çıkmayı bekliyor. Mevlana Kalkınma
Ajansı’nın (MEVKA) desteğiyle başlatılan “Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba”
projesinde sona gelindi. Proje ortaklarının temsilcilerinin de katıldığı
projenin kapanış toplantısı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma
Enstitüsü’nde yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel
Sekreteri Ahmet Akman, projeyle ilgili bilgiler vererek, karabuğdayın önemine
değindi. Akman, “Karabuğdaydan elde edilen birçok ürün varmış. Biz bunu çok da
fazla bilmiyor muşuz? Çok çeşitli ürünler var. Ayrıca kalp damar hastalıklarına
ve şeker hastalığına iyi geliyor. Özellikle glutenle ilgili bir işlevi var. Bu
çok önemli bir konuymuş. Çölyak hastaları için umut olacak. Biz bu projeye
başladığımızda bunun çok farkında değildik. Karabuğdayın önemi konusunda
toplumumuzu aydınlatmış olduğumuzu düşünüyoruz. Ve bu konuya müteşebbislerimizi
üretim alanlarına çekip, bu konuyla alakalı çeşitli ürünlerin üretimi konusunda
da bir farkındalık meydana getirebilirsek birçok konuyu da çözmüş olacağız”
dedi. Çölyak Derneği Başkanı Şerife Sedakatlı da, Bahri Dağdaş Araştırma
Enstitüsü’nün yapmış olduğu ıslah çalışmaları sayesinde Türkiye’ye ve özellikle
çölyak hastalarına glutensiz buğdayı tanıştırdıkları için teşekkür ederek,
bunun gerisinin gelmesini beklediklerini ve kendilerine sahip çıkılmasını istedi.
İHA
başta çölyak hastalığı olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen, çiftçilere de
gelir kapısı olacak karabuğday piyasaya çıkmayı bekliyor. Mevlana Kalkınma
Ajansı’nın (MEVKA) desteğiyle başlatılan “Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba”
projesinde sona gelindi. Proje ortaklarının temsilcilerinin de katıldığı
projenin kapanış toplantısı, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma
Enstitüsü’nde yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel
Sekreteri Ahmet Akman, projeyle ilgili bilgiler vererek, karabuğdayın önemine
değindi. Akman, “Karabuğdaydan elde edilen birçok ürün varmış. Biz bunu çok da
fazla bilmiyor muşuz? Çok çeşitli ürünler var. Ayrıca kalp damar hastalıklarına
ve şeker hastalığına iyi geliyor. Özellikle glutenle ilgili bir işlevi var. Bu
çok önemli bir konuymuş. Çölyak hastaları için umut olacak. Biz bu projeye
başladığımızda bunun çok farkında değildik. Karabuğdayın önemi konusunda
toplumumuzu aydınlatmış olduğumuzu düşünüyoruz. Ve bu konuya müteşebbislerimizi
üretim alanlarına çekip, bu konuyla alakalı çeşitli ürünlerin üretimi konusunda
da bir farkındalık meydana getirebilirsek birçok konuyu da çözmüş olacağız”
dedi. Çölyak Derneği Başkanı Şerife Sedakatlı da, Bahri Dağdaş Araştırma
Enstitüsü’nün yapmış olduğu ıslah çalışmaları sayesinde Türkiye’ye ve özellikle
çölyak hastalarına glutensiz buğdayı tanıştırdıkları için teşekkür ederek,
bunun gerisinin gelmesini beklediklerini ve kendilerine sahip çıkılmasını istedi.
İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.