‘Cehennemsiz her bela afiyettir’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Sonrası ateş olan hayır, hayır değildir; sonrası cennet olan şer de şer değildir. Cennetsiz her nimet değersiz, cehennemsiz her bela da afiyettir”





Kur'an'da buyurulur ki: "Savaş, hoşunuza gitmediği halde size farz kılındı. İhtimal ki hoşlanmadığınız şey sizin iyiliğinizedir ve ihtimal ki sevdiğiniz bir şey sizin kötülüğünüzedir. Siz bilmezsiniz, Allah bilir." (Bakara, 216).
"Allah'ın bol nimetinden verdiklerinde cimrilik edenler, sakın bunun kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar, bilakis bu onların kötülüğünedir. Cimrilik yaptıkları şey, kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. Allah işlediklerinizden haberdardır." (Âl-i İmran, 180).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sonrası ateş olan hayır, hayır değildir; sonrası cennet olan şer de şer değildir. Cennetsiz her nimet değersiz, cehennemsiz her bela da afiyettir." (Nehc'ul Belağa, 387. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şerle ulaşılan hayır, hayır değildir. Güçlükle ulaşılan kolaylık da kolaylık değildir." (a. g. e., 31. Mektup).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Münezzeh olan Allah, hayrı ve şerri açıklayan, doğru yolu gösteren kitabı indirdi. Hidayete ermek için hayır yolunu tutun ve hedefe ulaşmak için de şer cihetinden yüz çevirin." ( a. g. e., 167. Hutbe).
Kur'an'da yine şöyle buyurulur: "Allah katında, yeryüzündeki canlıların en kötüsü gerçeği akıl etmeyen sağırlar ve dilsizlerdir." (Enfal, 22).
"Allah katında yeryüzünde yaşayanların en kötüsü, küfredenleredir. Onlar artık iman etmezler." (Enfal, 55).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah katında insanların en şerlisi, sapmış ve halkın da ona uyarak sapıttığı zalim imamdır." (Nehc'ul Belağa, 164. Hutbe).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en kötüsü ahiretini dünyaya satan ve ondan da kötüsü ahiretini başkalarının dünyası için satandır." (Bihar, 77/46/3).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet günü Allah indinde insanların en kötüsü insanların korkudan kendilerine saygı gösterdiği kimselerdir." (a.g.e., 75/283/10).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en kötüsü, insanların kötülüğünden korktuğu için kendisinden sakındıkları kimsedir." (Gurer'ul Hikem, 5749).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en kötüsü, onlara zulmedendir." (a.g.e., 5676).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en kötüsü insanları aldatan kimsedir." (a.g.e., 5677).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en kötüsü özür kabul etmeyen ve (birisinin) günahını affetmeyen kimsedir." (a.g.e., 5685).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en kötüsü insanların kendisini kötü bilmesine önem vermeyendir." (a.g.e., 5702). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL