Birisi, Merkez Bankasından çaldığı para basma kalıpları ile para bassa ne olur ? Kalıpları çalan kalpazan-hırsız, basılan paralar da sahte olur.
Eser hırsızlığında da benzer bir durum vardır. Bir makalede bile kısmen dahi olsa, kaynak göstermeden alıntı yapmak FSEK'e göre suçtur. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71. maddesine göre; "Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır." hükmü yer almaktadır.
Milli Ekonomi Modeli hem bilimsel eser niteliğiyle hem de uygulama formülleri ile bir bütün olup; eserin sahibi Prof. Dr. Haydar Baş'tır. Eser, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre koruma altındadır.
Sayın Baş bu eseri için; "2005 senesinde dünya iktisat literatürüne sunduğum Milli Ekonomi Modeli, adında geçen 'milli' ifadesine rağmen esasen kapitalizmin sömürü zihniyeti altında ezilen dünya insanlığının tek kurtuluşudur" demektedir. (https://www.yenimesaj.com.tr/milli-ekonomi-modeli-adima-tescillenmis-bir-markadir-H1298272.htm)
Eser ve eserdeki buluşlar için; ilki 2005 yılında İstanbul'da yapılan, Azerbaycan, Almanya, KKTC ve Türkiye'de 10 kez uluslararası kongreler düzenlenmiştir. Kanuna göre, eser sahibine tanınan hak ve salâhiyetler eserin bütününe ve parçalarına şâmildir. Bunlara aykırı davrananlar için ahlaki sebepleri bir yana hukuki ve cezai müeyyidelere öngörülmektedir.
Bu konu ile ilgili aşağıdaki yazıları okuyabilirsiniz:
"MEM'den izinsiz alıntılar ve egoizm"
(http://www.yenimesaj.com.tr/memden-izinsiz-alintilar-ve-egoizm-H1286472.htm)
"MEM'den izinsiz alıntılar ve fikir hırsızlığı"
(http://www.yenimesaj.com.tr/memden-izinsiz-alintilar-ve-fikir-hirsizligi-H1286407.htm)
Yukarıdaki yazılardan da anlaşılacağı üzere eserin bir bölümünden, kısmen dahi olsa kaynak göstermeden alıntı yapılmaz. Zira eser; bir, yazıldığı şekliyle bir bütündür. Bir de uygulama şekliyle bir bütündür. Yine bu eser; sayın Baş'ın diğer bir eseri olan; 'Sosyal Devlet Milli Devlet' eseri ile bir bütünlük içindedir. Para basmak, eserde bir kurallar ve ön şartlar dahilinde öngörülen bir formüldür. 2005 yılından beri de eserin sahibi tarafından anlatılmaktadır.
Bu eserin bütünü ile bağlantılı bir cümlesini çıkarıp ifade etmek fikir hırsızlığıdır. Çalıntı bu bir fikri esas alarak basılan paranın, sahte para basma kalıpların ile para basmaktan ne farkı var. Başka bir deyişle; Fikri, Milli Ekonomi Modelinden çalıp, kapitalizmin kuralları ile para basmak, kâğıttan ibaret, karşılığı olmayan bir paradır.
Para basmak, ancak eserdeki kurallarla formüle edildiği şekilde olduğunda bir kaynaktır. Para basmak, ekonomik bağımsızlıktır. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarımız üzerindeki yabancıların imtiyazları ile ilgili tek bir kelime söylemeye cesaret edemeyenler global güçlerin maskeli temsilcileridir. Bunların, dillerine doladıkları para basmak tabiri gerçek bir kaynak değildir. Bu sözlerinin MEM'deki para basma ile hiçbir ilgisi yoktur. Çözüm, eserin uygulaması ile birlikte eserin sahibindedir. Halkı boşuna umutlandırmanın bir anlamı yoktur.
- ABD’nin Afganistan aynası -2- / 10.07.2021
- ABD’nin Afganistan aynası -1- / 09.07.2021
- Aşı emperyalizmi savaşları / 11.06.2021
- Atatürk’ün harp sanatının sırrı / 25.05.2021
- Dijital Ramazan Bayramı / 13.05.2021
- İsrail’in saldırısına hangi dizi ile karşılık vereceğiz! / 09.05.2021
- Çin Ortadoğu’da ABD’ye ‘şah’ dedi / 02.04.2021
- İnsanın sayısallaşması / 25.03.2021
- ABD, Kuzey Kore’ye neden demokrasi getiremiyor? / 18.03.2021