Çukurova'da üreticilerin, 25 Mayıs'ta başlayacak buğday hasadına buruk hazırlandığı bildirildi. Adana Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, Çukurova'nın geleneksel ürünleri arasında yer alan buğdayın ekim alanları son 10 yıldan beri istikrarsız seyir izliyor.
Yörede, 1995 yılında 345 bin 672 hektar olan ekim alanı, 1999'dan itibaren düşüş göstermeye başladı. 2000'de, 333 bin 301 hektar, 2001'de 307 bin 300 hektar, 2002'de 286 bin 849 hektara düşen ekim alanı, 2003'de 319 bin 759 hektara yükseldi. Geçen yıl 320 bin 370 hektar olan ekim alanının bu yıl yeniden azalarak, 300 bin hektar civarında olacağı tahmin ediliyor.
Adana'nın merkez Seyhan İlçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, maliyeti 0,40 YTL olan buğdayın Ticaret Borsası'nda 0,33 YTL'den işlem görmesinin üreticiyi düşündürdüğünü bildirdi.
Buğdayın piyasadaki mevcut fiyatının, maliyetinin çok altında olması nedeniyle üreticinin 25 Mayıs'ta başlatacağı hasada buruk hazırlandığını ifade eden Girmen, özellikle son bir yılda gübrede yüzde 60'lara varan fiyat artışının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.
ÇUKUROVA'DA KATMERLİ SORUN
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise bu yıl süneyle etkin mücadele yapıldığını, bahar yağışlarının iyi alındığını, bu sayede kaliteli ve yüksek rekolte beklediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bizim maliyet yüksekliğinin yanı sıra diğer yörelerin üreticilere göre 'katmerli' diyebileceğimiz bir başka sorunumuz Çukurova buğdayının ikinci sınıf ekmeklik buğday kategorisinde değerlendirilmesidir. TMO'ya bu konuda başvuruda bulunarak Çukurova buğdayının kalitesi nedeniyle birinci sınıf olarak değerlendirilmesiniistedik ancak, hasadın yaklaşmasına rağmen henüz bir cevap alamadık."
Yörede, 1995 yılında 345 bin 672 hektar olan ekim alanı, 1999'dan itibaren düşüş göstermeye başladı. 2000'de, 333 bin 301 hektar, 2001'de 307 bin 300 hektar, 2002'de 286 bin 849 hektara düşen ekim alanı, 2003'de 319 bin 759 hektara yükseldi. Geçen yıl 320 bin 370 hektar olan ekim alanının bu yıl yeniden azalarak, 300 bin hektar civarında olacağı tahmin ediliyor.
Adana'nın merkez Seyhan İlçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, maliyeti 0,40 YTL olan buğdayın Ticaret Borsası'nda 0,33 YTL'den işlem görmesinin üreticiyi düşündürdüğünü bildirdi.
Buğdayın piyasadaki mevcut fiyatının, maliyetinin çok altında olması nedeniyle üreticinin 25 Mayıs'ta başlatacağı hasada buruk hazırlandığını ifade eden Girmen, özellikle son bir yılda gübrede yüzde 60'lara varan fiyat artışının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.
ÇUKUROVA'DA KATMERLİ SORUN
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise bu yıl süneyle etkin mücadele yapıldığını, bahar yağışlarının iyi alındığını, bu sayede kaliteli ve yüksek rekolte beklediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bizim maliyet yüksekliğinin yanı sıra diğer yörelerin üreticilere göre 'katmerli' diyebileceğimiz bir başka sorunumuz Çukurova buğdayının ikinci sınıf ekmeklik buğday kategorisinde değerlendirilmesidir. TMO'ya bu konuda başvuruda bulunarak Çukurova buğdayının kalitesi nedeniyle birinci sınıf olarak değerlendirilmesiniistedik ancak, hasadın yaklaşmasına rağmen henüz bir cevap alamadık."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.