Batı Avustralya'da geliştirilen yeni uysal arılar sokmuyor, yetenekli ve verimliler. Uysal arılar sadece Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilebiliyor. Batı Avustralya Arı Islah Programı ile elde edilen "uysal arılar" Menemen'deki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ndeki deneme üretiminden başarıyla geçti. Enstitünün Arıcılık Şubesi Şefi Dr. Ali İhsan Öztürk, ıslah edilerek uysallaştırılan damızlık ana arıların, ekolojik yapısı nedeniyle Ege ve Akdeniz kıyı şeridine uyum gösterdiğini bildirdi. Batı Avustralya'da devlet ve üreticilerin ortaklaşa kurdukları ıslah programından geçen damızlık değeri taşıyan uysal arıların, iğne taşımalarına rağmen saldırgan olmadıklarını anlatan Dr. Öztürk, "Bal üretim yetenekleri artırılan, kesinlikle sokmayan bu arılar hem verimli, hem de üretimi daha kolay. Gerekli şartlar oluştuğunda bir damızlık ana arı günde 2 bin yumurta yumurtlayabiliyor" dedi.
Gelirimiz artacak
Dr. Öztürk, kovan başına bal üretimini artırmak ve bu yolla arıcının gelir düzeyini yükseltme çalışmaları çerçevesinde 2001 yılında tanesi 200 dolardan 6 ana damızlık arının ithal edildiğini anlattı. Dünyada kovan başına yıllık ortalama bal üretiminin 22 kilogram olduğunu kaydeden Öztürk, arıcılığı gelişmiş ülkelerde bu rakamın 35 kilograma ulaştığını, ancak 4.5 milyon dolayında kovan varlığına rağmen Türkiye'de üretimin kovan başına yıllık ortalama 16 kilogramı aşamadığına dikkati çekti.
Gelirimiz artacak
Dr. Öztürk, kovan başına bal üretimini artırmak ve bu yolla arıcının gelir düzeyini yükseltme çalışmaları çerçevesinde 2001 yılında tanesi 200 dolardan 6 ana damızlık arının ithal edildiğini anlattı. Dünyada kovan başına yıllık ortalama bal üretiminin 22 kilogram olduğunu kaydeden Öztürk, arıcılığı gelişmiş ülkelerde bu rakamın 35 kilograma ulaştığını, ancak 4.5 milyon dolayında kovan varlığına rağmen Türkiye'de üretimin kovan başına yıllık ortalama 16 kilogramı aşamadığına dikkati çekti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.