Bozuk gıdalar ölüme sebep olabilir
Havaların ısınmasıyla birlikte gıdaların bozulma risklerinin artması zehirlenmelere davetiye çıkarı-yor. Doç. Dr. Suzan Saçar, bozuk gıdaların küçük bir parçasının bile ölüme sebep olabileceğini belirterek, “Eğer gıdanın bozulmuş olduğunu düşünüyorsanız k
08.04.2013 00:00:00
Bacillus zehirlenmesinde gıdanın bozuk olduğunun anlaşılamayabileceğini söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suzan Saça, “Eğer gıdada bir sorun olduğunu düşünüyorsak kesinlikle tatmadan o gıdanın atılmasını istiyoruz. Çünkü çok az bir miktar bile insanı öldürmeye kafi” dedi.
Gıda zehirlenmelerinin bulantı, kusma ve ishalle seyrettiğini, fakat bu durumun değişiklik gösterebileceğini söyleyen Doç. Dr. Suzan Saçar, “Bütün yiyecekler iyi bir şekilde pişirilmeli. Eğer dış ortamda veya buzdolabında saklanıp tekrar tüketeceksek, tam bir ısıtma, yani kaynama noktasına geldikten sonra yemek gerekir. Besin zehirlenmelerinde bizim en çok korktuğumuz ‘bacillus’ denilen tablodur. Burada bilinen en güçlü, en etkili toksinler salgılanır. Günümüzde teknolojik imkanların artmasıyla birlikte artık sanayide yapılan konservelerden bulaşmasa da, evde yapılan ev tipi sebze konservelerinden bulaşma riski vardır. Mümkünse evde yapılan konservelerinin tüketilmemesi veya yapılırken şartlarına dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Gıdalar hemen tüketilmeli
Bakterilerin özellikle proteinli gıdaları, süt ve süt ürünlerini ve etleri çok sevdiğini belirten Saçar, “Gıdaların pişirildikten sonra hemen tüketilmesi gerekir. Tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır. Açıkta satılan gıdalar gıda zehirlenmesine zemin oluşturmaktadır. Gıda zehirlenmelerinde en riskli grup bağışıklık sistemi bozuk olanlar, organ nakli yapılanlar, kanser tedavisi görenler riskli gruplardır. Biz bu hastalara dışarıdan, hatta lokantadan dahi yemek yememesini, hazır yemekleri yememelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
Saçar, küçük bebeklerin bal yemesinin sakıncalı olduğunu ifade ederek, “Bal yedirilmesi sonucu çocukta emme güçlüğü, solunum sıkıntısı, kabızlık gibi sıkıntılar olabilir. Genellikle spesifik bir tedavisi yoktur ve kaybedilme ihtimali çok yüksektir. Bebeklere özellikle 1 yaşına kadar bal verilmemeli” dedi. HABER MERKEZİ
Gıda zehirlenmelerinin bulantı, kusma ve ishalle seyrettiğini, fakat bu durumun değişiklik gösterebileceğini söyleyen Doç. Dr. Suzan Saçar, “Bütün yiyecekler iyi bir şekilde pişirilmeli. Eğer dış ortamda veya buzdolabında saklanıp tekrar tüketeceksek, tam bir ısıtma, yani kaynama noktasına geldikten sonra yemek gerekir. Besin zehirlenmelerinde bizim en çok korktuğumuz ‘bacillus’ denilen tablodur. Burada bilinen en güçlü, en etkili toksinler salgılanır. Günümüzde teknolojik imkanların artmasıyla birlikte artık sanayide yapılan konservelerden bulaşmasa da, evde yapılan ev tipi sebze konservelerinden bulaşma riski vardır. Mümkünse evde yapılan konservelerinin tüketilmemesi veya yapılırken şartlarına dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Gıdalar hemen tüketilmeli
Bakterilerin özellikle proteinli gıdaları, süt ve süt ürünlerini ve etleri çok sevdiğini belirten Saçar, “Gıdaların pişirildikten sonra hemen tüketilmesi gerekir. Tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır. Açıkta satılan gıdalar gıda zehirlenmesine zemin oluşturmaktadır. Gıda zehirlenmelerinde en riskli grup bağışıklık sistemi bozuk olanlar, organ nakli yapılanlar, kanser tedavisi görenler riskli gruplardır. Biz bu hastalara dışarıdan, hatta lokantadan dahi yemek yememesini, hazır yemekleri yememelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
Saçar, küçük bebeklerin bal yemesinin sakıncalı olduğunu ifade ederek, “Bal yedirilmesi sonucu çocukta emme güçlüğü, solunum sıkıntısı, kabızlık gibi sıkıntılar olabilir. Genellikle spesifik bir tedavisi yoktur ve kaybedilme ihtimali çok yüksektir. Bebeklere özellikle 1 yaşına kadar bal verilmemeli” dedi. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.