Bayram öncesi uzmanlardan uyarı
Kurban Bayramı’nda tüm aile bireyleri bir araya gelip, geniş sofralar kuruluyor. Bu sofralarda sohbetler uzadıkça tüketilen besinlerin miktarı da artıyor. Ancak et tüketiminin arttığı bu dönemde uzmanlar özellikle kronik hastalığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor





Kurban Bayramı denilince akla ilk gelen şeylerden biri kırmızı et tüketimi. Tüm bayramlarda olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da tüm aile bireyleri bir araya geliyor, geniş sofralar kuruluyor ve bu sofralarda sohbet uzadıkça tüketilen besinlerin miktarı artıyor. Bu besinlerin arasında ön plana çıkan da kuşkusuz kırmızı et.
Ancak et tüketiminin arttığı bu dönemde uzmanlar özellikle kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi kronik hastalığı olan bireyler ile yaşlılar ve çocuklar gibi yüksek risk grubunda olan bireylerin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor.
Kurban etleri 24 saat dinlendirilmeli
Peki, özellikle bu dönemde et tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlar bu dönemde en sık yapılan hatalardan birinin kesilen etlerin hiç bekletilmeden aynı gün içinde tüketilmesi olduğunu söylüyor.
Yeni kesilen etlerde "rigor mortis" adı verilen bir katılık oluyor ve bu şekilde tüketilen etler hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine yol açıyor. Bu nedenle kurban etlerinin en az 24 saat dinlendirdikten sonra tüketilmesi gerekiyor.
Pişirme yöntemi olarak daha çok haşlama, fırınlama ve ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kavurma ve kızartmalardan ise kaçınılması gerekiyor. Kırmızı et yüksek miktarda doymuş yağ içerdiği için ekstra tereyağı, kuyruk yağı, iç yağ gibi yağlar eklenmeden kendi suyunda pişirilmesi öneriliyor. Böbrek hastalıkları, gut, diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olan bireyler günde 1 öğün et tüketmeli ve porsiyon miktarına mutlaka dikkat etmeli.
Bu dönemde sakatat tüketimi de artıyor. Ancak sakatatların doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan özellikle kolesterolü yüksek olan bireyler, kalp damar hastaları ve bu riski taşıyan bireylerin sakatat tüketiminden mümkün olduğunca kaçınması gerekiyor.
İHA