Atatürk döneminde 17 aşı üretiliyordu
Adana Milletvekili Bulut, Türkiye'nin Atatürk döneminde 17 aşı ürettiğine işaret ederek, "Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1936’da 17 tane aşıyı Türkiye'ye sundu. Ama şimdi amaç, yerli ilaç üretmek değil de yandaşı palazlandırmaksa ya da daha çok kârsa o zaman, siz, bu alanda olmayanlara destek verirsiniz. Bugün, Türkiye'deki motivasyon sarayın 5 müteahhidinin dışında değildir" dedi.
14.04.2020 00:06:00





YENİ MESAJ / ANKARA
Dünya koronavirüse aşı bulmak için çırpınırken, Türkiye'nin aşı üretme kabiliyetini 1990'da kaybettiği ortaya çıktı. Oysa Atatürk döneminde Türkiye aşı üretebiliyordu. Hem de bir iki çeşit değil, 17 tür...
Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de, özellikle koronavirüs pandemisiyle birlikte sağlık ve ilacın daha çok tartışılır hâle geldiğini söyledi. "İlaç stratejik bir üründür" diyen Bulut, iktidarın başka alanlarda da olmak üzere yerli ve millî tartışmalarının içerisine ilacı da aldığını kaydetti.
Eczacı kökenli olan Bulut, "İktidar yerli otomotivde olduğu gibi ilacı da sadece söylemle, siyasetin algı yönetimine ilişkin bir tanımın içerisine aldı. Türkiye'de 83 tane yerde ilaç üretiliyor yani Türkiye'de ilaç üretiminde herhangi bir sıkıntı yok. Ancak katma değeri yüksek ilaçlarda, yeni ürünlerde sıkıntı var. Türkiye'de ithal ilaç oranı TL bazında yüzde 48, yaklaşık 20 milyar TL tutmasına rağmen kutu bazında yüzde 12'yi geçmiyor. Yerli ilaca destek vermek için, araştırma geliştirmelere destek vermek lazım. Bakıyorsunuz Türkiye'ye, bu destek binde 1 durumunda. Ar-Ge payı etken madde aldığımız Hindistan'da yüzde 11'lerde, Çin'de ise yüzde 14'lerde" dedi.
Yerli ilaç sanayine destek verilmeli
Yerli ilaç sanayinin de sıkıntı içerisinde olduğunu kaydeden Bulut, 100 milyonluk bir yatırımla biyoeşdeğeri yüksek biyoilaçlar ürettiklerinde ruhsat almada sıkıntılar yaşadıkları için bu ürünü piyasaya süremediklerini söyledi. Yerli ilacı, üretim yapan 83 firmayla yapılması gerektiğinin altını çizen Bulut, Abdi İbrahim'in, yüz yıllık; Nobel ilaç; Eczacıbaşı, Deva'nın en az 50 yıllık geçmişi olduğunu bildirdi. Bulut, "Abdi İbrahim İlaç Sanayi, Türkiye'de koronavirüs tedavisinde kullanılan ilacı üreterek Sağlık Bakanlığına ücretsiz olarak verdi. Tüm bunlar ilacın ne kadar stratejik olduğunun göstergesi" ifadelerini kullandı.
Aşı üretimine ne oldu?
Cumhuriyet tarihinden örnek veren Bulut şöyle devam etti: "Hıfzıssıhha Enstitüsü 1928 yılında kuruldu. 1936 yılında da 17 tane aşıyı Türkiye'ye sundu. Ne zaman yaptı bunu? 1928 yılında Genel Kurmayın binası yokken, Başbakanlığın binası yokken Hıfzıssıhha Enstitüsüne bina yapıldı. Bu, o ülkede aşı üretimi için motivasyonun göstergesidir. Sizin motivasyonunuz neye ilişkinse oraya değer verirsiniz. Amaç, yerli ilaç üretmek değil de yandaşı palazlandırmaksa ya da daha çok kârsa o zaman, siz, bu alanda olmayanlara destek verirsiniz. Bugün, Türkiye'deki motivasyon sarayın 5 müteahhidinin dışında değildir." Türkiye'de 1990 yılından bu yana aşı üretilmiyor, tüm aşılar ithal ediliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.