ANALİZ - Soylu'nun kararı Erdoğan'dan döndü
İçişleri Bakanlığı'nın dün gece 15 il için ilan ettiği 'hafta sonu sokağa çıkma yasağı' Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından iptal edildi. İptalde cirolarının önemli bir bölümünü haftasonu yapan yeme-içme mekanlarının taleplerinin yanı sıra Türk Hava Yolları'nın mağduriyeti de etken rol oynadı.
05.06.2020 17:30:00





RECEP BAHAR - ANALİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı olarak 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldığını" duyurdu. Erdoğan, açıklamayı Twitter'da yaptı. Erdoğan, Twitter'da şunları paylaştı: "Bilindiği gibi salgın döneminde, milletimizi Koronavirüs'ten korumak için çok sayıda tedbiri hayata geçirdik. Bunlardan biri de tüm Türkiye'de veya belirli illerimizde uyguladığımız sokağa çıkma sınırlamalarıydı. Esasen, en son sınırlamanın ardından bu yöntemi yeniden kullanmayı düşünmüyorduk. Ancak, bir ara 700 küsurlere kadar inen günlük vaka sayısı neredeyse bini buldu. Bu olumsuz gelişme üzerine, sokağa çıkma sınırlaması tedbirini tekrar gündemimize almak zorunda kaldık. Sağlık Bakanlığımızın önerisi ve İçişleri Bakanlığımızın genelgesi ile bu hafta sonu da 15 ilimizde sokağa çıkma sınırlaması uygulanacağı Perşembe gecesi ilan edilmişti. Fakat vatandaşlarımızdan aldığımız değerlendirmeler, bizi kararı yeniden gözden geçirmeye yöneltti. Tek amacı hastalığın yayılmasını önlemek ve vatandaşımızı korumak olan bu kararın, farklı sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlaşıldı. 2.5 aylık bir aradan sonra yeniden günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı. Bunun için, Cumhurbaşkanı olarak, 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım. Vatandaşlarımdan MASKE-MESAFE-TEMİZLİK kurallarına bu süreçte de titizlikle riayet etmelerini önemle rica ediyorum."
Ekonomik nedenler ağır bastı
Sokağa çıkma yasağının iptal edilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da altını çizdiği gibi ekonomik nedenler ağır bastı. Zira Türkiye'de lokanta, restoran ve kafeler ilk defa 1 Haziran'da açıldı. En yüksek ciroların haftasonu yapıldığı sektör iki ayı geçen kapalılık döneminde ciddi sıkıntı yaşadı. Yeni bir sokağa çıkma yasağı, yaşadıkları mağduriyeti daha da artıracaktı. Havacılık ve buna bağlı turizm sektöründe de 'yeni normal' ile birlikte kıpırdama başlamıştı. THY'nin haftasonu uçuşları tümüyle dolmuştu. Yeni bir yasak, binlerce biletin iptali anlamına geliyordu.
Yasağın nedeni artan vaka sayısı
İçişleri Bakanlığı, dün gece yarısı 14 büyükşehir ile Zonguldak'ta 6-7 Haziran hafta sonunda sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklamıştı. Türkiye'de 24 Nisan'da Covid 19'dan iyileşen hasta sayısı, yeni vaka sayısını geçmişti. Ancak bu trend 4 Haziran'da sona erdi. Bu bağlamda 4 Haziran'ı dönüm noktası olarak da görebiliriz. Önceki gün iyileşen hasta sayısı 926'da kalırken, yeni vaka sayısı 988'e çıktı. 21 vatandaşımızı da kaybettik.
Günlük bazda Türkiye'de en yüksek vaka sayısı 5 bin 138 ile 11 Nisan'da görüldü. 8-17 Nisan arasında günlük yeni vaka sayısı 4 binin üzerine seyretti. Ülkemizde koronavirüsten en yüksek can kaybı ise 127 ölümle 19 Nisan'da görüldü. 16-20 Nisan tarihleri günlük bazda 120'den fazla ölüm saptandı.
Sahada neler oluyor?
Yeni Mesaj, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü günden bu yana sahada olup bitenleri resmi açıklamalardan daha fazla önemsiyor. Yeni Mesaj'a konuşan koronavirüsle mücadelede ön safta yer alan doktorlar, 'yeni normal'in başladığı 1 Haziran sonrasında ortaya çıkan 'fiziksel mesafeyi gözetmeme ve maske takmayı önemseme' şeklinde ortaya çıkan tablonun pandemi hastanelerine 8 Haziran'dan sonra yansıyacağını dile getirdi. İstanbul'daki pandemi hastanelerinde tedavi altındaki hasta sayısının azaldığını dile getiren doktorlar, 'virüsün öldürücülüğü azaldı mı?' sorumuza, 'öyle görülüyor' şeklinde cevap verdi. Bu arada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, attığı tweet'te, "Vaka sayılarının yakın olduğu Mart ile bugün arasındaki fark büyük. Martta vakaların yüzde 23'ünün hastaneye yatması gerekiyordu. Bugün vakaların yüzde 2.31'i hastaneye yatıyor. Servis, yoğun bakım ve entübasyon hasta yoğunluğumuz yok. Erken tanı ve tedavideki yenilikler iyi sonuç verdi" dedi. Ancak önümüzdeki hafta açıklanacak veriler, Türkiye'nin salgının yeniden kabardığı İran'a dönüp dönmeyeceğini ortaya koyacak.
FOTO ALTI: İstanbul'da İstiklal Caddesi ve Aksaray BUGÜN kalabalığıyla dikkat çekti. Güneşli havayı fırsat bilip dışarı çıkanlar yoğunluk oluşturdu. Özellikle caddelerde fiziksel ve sosyal mesafeyi, hatta maskeyi ara da bulasın! Maske takmanın zorunlu olduğu metrobüslerde alabildiğine doluydu.
FOTO ALTI: İstanbul'da İstiklal Caddesi ve Aksaray BUGÜN kalabalığıyla dikkat çekti. Güneşli havayı fırsat bilip dışarı çıkanlar yoğunluk oluşturdu. Özellikle caddelerde fiziksel ve sosyal mesafeyi, hatta maskeyi ara da bulasın! Maske takmanın zorunlu olduğu metrobüslerde alabildiğine doluydu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.