Avrupa'nın ünlü hekimleri ve beslenme uzmanlarının "lahana ölmek üzere olan adama can verir" demeleri boşuna değildir.
İslam de lahanayı her derde deva olarak görürlerdi. Boyu, boşu ile bahçelerin kralı lahana besin değeri yönünden çok zengindir. İçinde demir, bakır, magnezyum, iyot, arsenik ve klorofil başta olmak üzere çok çeşitli mineraller ve oligo-elementler, K,B(1),B(2) ve PP vitaminleri, bitkisel protein, karoten ve az miktarda da şeker var. Ünlü İslam hekimi İbni Sina ye Arap hekimi Davudi Antaki pek çok hastalığa karşı lahanayı ilaç olarak önerirlerdi.
Yararları: Bu değerli sebze idrar söktürerek keçeleşme ve ödemden doğan şişkinlikleri giderir. Kanı zehirlerden temizler. İçinde B vitaminleri bulunduğu için sinirleri yatıştmr. Vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar. Magnezyum ve karoten içerdiği için cildi güzelleştirir. Çok yaşayıp dinç kalmayı sağlar. Lahananın bir diğer adı da "yoksulların hekimi"dir. Yanıklara, böcek sokmalarına, ciltteki çatlaklara ve sivilcelere karşı etkili bir ilaçtır. Ağrıları dindirir.Lahananın küçüğü değil, büyüğü makbuldür. Nüfusunuz kalabalık değilse, en azından orta boylusunu tercih edin. Lahananın beyaz yapraklısı makbuldür. Dıştaki yeşil yapraklanndan bir kaç tanesini kaldırın. Altta beyaz yapraklar görünüyorsa o lahanayı satın alın.İlk çıkan lahanalar değil sonrakiler daha lezzetlidir. Lahana kırağısını aldığı zaman tatlanır.Toprakla haşır neşirdir. Bu nedenle sulardaki mikroplarla temas halindedir. Yapraklarını tek tek ayırarak yıkayın. Bununla da yetinmeyin içine sirke dökülmüş temiz suda bir süre bekletin.Ağzı sımsıkı kapalı bir tencerede kendi buğusuyla pişirin. Bu haşlanma sırasında lahananın çıkardığı kötü koku ünlüdür. Eğer bu kokuyu önlemek istiyorsanız lahanayı koymadan önce tencerenin dibine, üstüne birazcık sirke serptiğiniz temiz ve kalın bir bez yerleştirin.
İslam de lahanayı her derde deva olarak görürlerdi. Boyu, boşu ile bahçelerin kralı lahana besin değeri yönünden çok zengindir. İçinde demir, bakır, magnezyum, iyot, arsenik ve klorofil başta olmak üzere çok çeşitli mineraller ve oligo-elementler, K,B(1),B(2) ve PP vitaminleri, bitkisel protein, karoten ve az miktarda da şeker var. Ünlü İslam hekimi İbni Sina ye Arap hekimi Davudi Antaki pek çok hastalığa karşı lahanayı ilaç olarak önerirlerdi.
Yararları: Bu değerli sebze idrar söktürerek keçeleşme ve ödemden doğan şişkinlikleri giderir. Kanı zehirlerden temizler. İçinde B vitaminleri bulunduğu için sinirleri yatıştmr. Vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar. Magnezyum ve karoten içerdiği için cildi güzelleştirir. Çok yaşayıp dinç kalmayı sağlar. Lahananın bir diğer adı da "yoksulların hekimi"dir. Yanıklara, böcek sokmalarına, ciltteki çatlaklara ve sivilcelere karşı etkili bir ilaçtır. Ağrıları dindirir.Lahananın küçüğü değil, büyüğü makbuldür. Nüfusunuz kalabalık değilse, en azından orta boylusunu tercih edin. Lahananın beyaz yapraklısı makbuldür. Dıştaki yeşil yapraklanndan bir kaç tanesini kaldırın. Altta beyaz yapraklar görünüyorsa o lahanayı satın alın.İlk çıkan lahanalar değil sonrakiler daha lezzetlidir. Lahana kırağısını aldığı zaman tatlanır.Toprakla haşır neşirdir. Bu nedenle sulardaki mikroplarla temas halindedir. Yapraklarını tek tek ayırarak yıkayın. Bununla da yetinmeyin içine sirke dökülmüş temiz suda bir süre bekletin.Ağzı sımsıkı kapalı bir tencerede kendi buğusuyla pişirin. Bu haşlanma sırasında lahananın çıkardığı kötü koku ünlüdür. Eğer bu kokuyu önlemek istiyorsanız lahanayı koymadan önce tencerenin dibine, üstüne birazcık sirke serptiğiniz temiz ve kalın bir bez yerleştirin.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.