AB'de mali disiplin dönemi
İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki 25 AB üyesi ülke Almanya'nın istediği hükümetler arası Finansal İstikrar Anlaşması'nı imzalamayı kabul etti
01.02.2012 00:00:00
Mart ayında imzalanacak olan mali anlaşma ile birlikte sıkı mali disiplin politikaları bu 25 AB ülkesinde uygulanmaya başlanacak. Anlaşmayı imzalayan ülkeler aynı zamanda kurtarma fonunda toplanan paradan yararlanabilecekler. Anlaşmaya taraf olan AB ülkeleri yapısal bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranında maksimum sınırı yüzde 0,5 olarak belirleyen ve 'altın kural' olarak adlandırılan maddeyi kendi anayasalarına koyacaklar. Bu çerçevede yeni oylama sistemi ve düzeltme mekanizmalarının otomatik olarak devreye girmesi gibi yeni düzenlemeleri de kabul etmiş sayılacaklar. Anlaşma en az 12 AB ülkesinin parlamentolarında onaylaması ile yürürlüğe girmiş kabul edilecek. Mali anlaşma ile birlikte Avrupa İstikrar Mekanizması üzerinde de uzlaşmaya varıldı. Bu anlaşmanın da bir sonraki AB Maliye ve Ekonomi Bakanları zirvesinde Euro Bölgesi ülkelerce imzalanması bekleniyor.
Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek
İstikrar Mekanizması da imzalandıktan sonra Temmuz 2012 itibarı ile yürürlüğe girmiş olacak. Mekanizmanın Euro bölgesinde oluşmuş ve oluşabilecek olan krizlerin yayılmasını ve büyümesini engellemesi hedefleniyor. Yunanistan konusunda ise AB Konseyi başkanı Herman Van Rompuy basın toplantısında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yunanistan'ın özel sektör ile yürüttüğü görüşmeleri önemsiyoruz ve kaydedilen ilerlemeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Yunanistan ve troykayı var olan ekonomi programı için atılacak adımlar konusunda işbirliği içerisinde ve hemfikir olmaya çağırıyoruz." Barroso ise Finansal İstikrar Anlaşması üzerinde mutabakata varmanın çok zaman almadığını belirterek, anlaşmanın Mart ayında imzalanacağını ifade etti. Barroso, "Aslında, anlaşmanın sadece Euro bölgesi ülkeleri değil, Avrupa Birliği'nin 25 üyesi tarafından da imzalanacak olması oldukça etkileyici" ifadelerini kullandı.
İşsizlik sorunu çözüm bekliyor
Anlaşma ile ülkelerin daha fazla sorumluluk ve mali politikaları üzerinde daha fazla kontrol sağlayacağını belirten Rompuy da, yeni oylama kuralları ve meselelerin doğrudan düzeltilmesini sağlayan mekanizmanın etkili şekilde kullanılacağını kaydetti. Barroso ise işsizlik probleminin üstesinden gelmek için, her bir üye ülkenin kendi ulusal eylem planını hazırlayacağını belirterek, bununla birlikte ilgili komisyonunun ilk etapta, işsizliğin yüksek olduğu sekiz ülkedeki problemin çözümü için heyetler oluşturacağını bildirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.