ABD'den Çin'e karşı Asya'da hamle
Çin'e karşı gayriresmi stratejik forum şeklinde tesis edilen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) Liderler Zirvesi ABD Başkanı Biden, Avustralya Başbakanı Albanese, Japonya Başbakanı Kişida ile Hindistan Başbakanı Modi'nin katılımıyla Tokyo'da yapıldı. Zirvede Rusya-Ukrayna krizinin Hint-Pasifik bölgesine yönelik etkileri ele alındı.
24.05.2022 15:14:00





ÖMER NEZİR / İSTANBUL
Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun ev sahipliğinde Tokyo'da Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) Liderler Zirvesi düzenlendi. Zirveye Fumio'nun yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi katıldı.
Kişida, düzenlediği basın toplantısında, zirvede Rusya-Ukrayna krizinin Hint-Pasifik bölgesine yönelik etkilerinin ele alındığını kaydetti.
QUAD liderlerinin, Ukrayna'daki duruma yönelik endişe taşıdıklarını belirten Kişida, 'hukukun üstünlüğü ve toprak bütünlüğünün korunmasına ve nerede olursa olsun, statükonun güç kullanılarak değiştirilmesine karşı çıkılmasında anlaştıklarını' söyledi. Biden, QUAD oluşumunun 'geçici bir moda olmadığını' ve yıllar içerisinde gelişmesini umduğunu kaydetti.
Yemin etti, zirveye katıldı
Öte yandan ülkesindeki genel seçimleri hafta sonu kazanan Albanese'nin, hemen göreve başlayıp, ilk uluslararası toplantısına dahil olması da liderler arasında espri konusu oldu. Bu duruma gülümseyerek anlatan Biden, "Başbakan Albanese, sizi ilk Quad toplantınızda ağırlıyoruz. Yemin ettiniz, uçağa bindiniz. Eğer ki uyuya kalırsanız, sorun değil" ifadelerini kullandı. Albanese, 2023 Quad Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacaklarını açıkladı.
QUAD, Çin'e karşı kuruldu
Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ya da QUAD olarak bilinen ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında 2007'de başlatılan diyalog forumu, 2017'de 'dörtlü ittifak' haline dönüştürülmüştü. Çin'e karşı gayriresmi stratejik forum şeklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak nitelendirilen ittifak, kısmen düzenli toplantılar yapıyor ve bilgi alışverişinde bulunuyor. QUAD, Çin'i çevreleme amacı taşıyor. Çin ile birlikte BRICS içinde yer alan Hindistan'ın QUAD'da da bulunması dikkat çekiyor. BRICS içinde Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika yer alıyor. Çin ile Hindistan arasında zaman zaman sınır çatışmaları yaşanıyor. Siyasi bir oluşum olan QUAD'ın askeri yönü bulunmuyor. İttifakın önümüzdeki yıllarda Çin ile nasıl baş edileceğine daha yoğun bir şekilde odaklanması bekleniyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.