




Her yıl 16 Ekim'de kutlanan Dünya Gıda Günü öncesinde sağlıksız beslenmenin yol açtığı sorunları verilerle ortaya koyan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkese ulaşılabilir kılmak için tüm sektörlere eylem çağrısında bulundu.
FAO'dan yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz son birkaç on yılda yaşanan küreselleşme, kentleşme ve gelir artışı neticesinde, beslenme ve yeme alışkanlarımızda çarpıcı değişiklikler yaşandı. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzıyla da birleşerek obezite oranlarını tırmandırdı. Hem de sadece gelişmiş ülkelerde değil, açlığın ve obezitenin genellikle bir arada bulunduğu, düşük gelirli ülkelerde de.
Bugün 670 milyondan fazla yetişkin, 120 milyon kız ve erkek çocuğu (5-19 yaş arası) obez ve 5 yaşın altında 40 milyonu aşkın çocuk fazla kilolu iken, 820 milyonu aşkın insan ise açlık çekiyor. Sağlıksız beslenme, dünyada, bulaşıcı olmayan hastalıklarda ölümlere sebep olan risk faktörlerinin başında geliyor. Dünya çapındaki her beş ölümden biriyle ilişkilendirilmekte olan sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon ABD dolarına yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları bütçeleri üzerinde büyük bir yük oluşturuyor.
Obezite ve diğer yetersiz beslenme biçimleri yaklaşık her üç insandan birini etkiliyor ve tahminler, bu oranın 2025 yılı itibarıyla her iki kişiden biri şeklinde olacağını gösteriyor. Her ne kadar kötü beslenmenin azaltılmasını sağlayacak uygun maliyetli çözümler mevcut olsa da, hükümetler, işletmeler, çok uluslu şirketler, çiftçiler ve gıda üreticileri başta olmak üzere herkese bir rol düşüyor.
İBRAHİM E. YIĞ / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.