Yeni medya artık üniversitelerde ders olarak verilmeye başlandı. Peki bir çoğumuzun ismini daha yeni duyduğu 'yeni medya' nedir?
İnternet bağlantısı olan herhangi bir cihazla (akıllı telefon, tablet, bilgisayar vb.) dünyanın neresinde olursanız olun bir tıkla ilgi alanınıza ulaşabiliyorsunuz. İşte bu sanal ortama 'yeni medya' diyoruz. Yeni medya tamamen dijital bir alan olup ortamda bulunanlara yüksek iletişim ile çift taraflı etkileşim olanağı sunuyor. Yeni medya, internet ve mobil ağlar yardımıyla oluşturulan veya kullanılan yeni nesil medya düzenidir. Geleneksel medyanın aksine yeni medyanın yayın organları tümüyle dijital aygıtlar ve ortamlardan oluşmaktadır. Artık genç nesil klasik TV izlemek yerine Youtube'dan veya paralı olarak içerik sağlayan Netflix, Blutv, Puhu TV vb. gibi platformlardan içerik izlemektedir. Dünya ekonomisinin içerisinde bulunduğu sıkıntılardan dolayı yayıncılık maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle önümüzdeki 10 yıl içerisinde birçok televizyon kanalının ve gazetenin tamamen kapanacağı, kapanmasa bile artık maliyetleri düşürmek amacıyla tamamen dijital dünyaya yani 'yeni medya'ya geçmek zorunda olacağı aşikardır.
* * *
Şimdi biraz bu iş nasıl bu noktalara geldi ona bakalım. 1993 yılında bilgisayar devi IBM tarafından üretilen dünyanın ilk dokunmatik ekranlı telefonu piyasaya sunuldu. Bugün kullandığımız akıllı telefonların atası olan bu telefonun açtığı yol bütün insanlık tarihini değiştirerek yaşantımızın bir parçası oluverdi. İletişimde sağladığı kolaylıklar sayesinde 7'den 70'e herkesin vazgeçemediği en temel iletişim aracı oldu.
Medya araçlarının içerisinde yazılı ve görsel medya veya geleneksel medya olarak nitelendirilen gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi tek kanallı ve daha çok propaganda için kullanılan medya organları bulunur. Ancak yukarıda ifade ettiğimiz akıllı telefonlar ve internet sayesinde artık tüm haberleri, anında ceplerimize ulaşıyor. Yaşı 55 ve üzeri olanlar çok rahat hatırlarlar, eskiden haberleri ajanstan (eskiden TV'nin yaygın olmadığı zamanlarda radyodan dinlenen haberlere verilen ad) dinlenirdi. Şimdi nerede olursak anında cep telefonlarımıza tüm haberler bildirim veya SMS olarak geliyor. Nereden nereye!..
Özellikle 2000 yılı ve sonrasında doğanlar bu teknolojiye çabucak uyum sağlarken, sosyal medyanın devleri Youtube, Facebook, Twitter ve Instagram kullanıcı sayıları milyarları buluyor. We Are Social içerisinde küresel internet ve sosyal medya kullanıcı sayıları hakkında bilgilerin de bulunduğu "Digital 2020 – Global Digital Overview" raporunu yayınladı. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en güncel ve kapsamlı rapor olan "Digital 2020", küresel internet ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarını anlamak için ihtiyaç duyduğunuz temel başlıkları, trendleri ve öngörüleri içeriyor. Yayınlanan raporda dünyanın en popüler sosyal mecraları Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, QQ, QZone, Sina Weibo, Reddit, Snapchat, Twitter ve Pinterest olarak sıralanıyor. Kapalı sosyal ağlar (mobil mesajlaşma uygulamaları) söz konusu olduğunda ise liderlik WhatsApp'ın oluyor. WhatsApp'ı sırasıyla Facebook Messenger ve WeChat izliyor. Rapora göre küresel anlamda Facebook'un 2,4 milyar kullanıcısı bulunuyor. Facebook'u 2 milyar kullanıcı ile YouTube ve 1 milyar kullanıcı ile Instagram izliyor. Kullanıcı sayısını hızla artıran TikTok ise 800 milyon kullanıcıya ulaşmış görünüyor.
İşte rakamlar ortadayken her bir sosyal medya aracı konusunda uzmanlaşmış kendi şöhretlerini meydana çıkarmaktadır. Bu şöhretler bir medya kuruluşunun dahi ulaşamadığı kitlelere sesini duyurabilmekte ve hatta birçok medya kuruluşundan da çok fazla maddi kazanç sağlamaktadır. Bu kazançlarını da sergilemekten kaçınmayan bu yeni tip şöhretler, ekonomik durumu yeterli olmayan gençlerimizi özentiye ve dolayısıyla bazı durumlarda bu lükse ulaşabilmek için suça teşvik edebilmektedir. Durum böyleyken özellikle ülkemizde birçok yetişkin ağırlıklı olarak geleneksel medya araçlarını takip etmektedir. Yeni medya araçlarına uyum sağlamakta zorlanmaktadır.
Ve gelelim Yenimesaj TV'ye
14 Nisan 2020'de değerli üstadımız Prof. Dr. Haydar Baş'ı ebedi aleme uğurladık. Bu olay, kendisini çok seven bizler için ne kadar yıkıcı olsa da hayat en azından bizler için devam ediyor. Bizlere düşen değerli hocamızın emanetlerine sahip çıkmak. Onun milleti ayıktırması için verdiği mücadeleyi her platformda devam ettirmek. Gazete olarak özellikle Youtube'da kurulan Yenimesaj TV'de toplumumuzun her yaştan kesimine hitap eden videolarıyla birçok meselede ayıktırma vazifesini yürütüyor.
Geleneksel medya iletişim araçları için önceden okuyucular veya izleyiciler olarak abonelik uygulamasıyla aylık ücretlerle bu hizmetlere ulaşılabiliyordu. Teknoloji bu derece gelişince maddi olarak destek artık manevi desteğe dönüşüverdi. Siz değerli okuyucularımızdan ve takipçilerimizden bu konuda maddi hiç bir beklentimiz yok. Sadece manevi olarak yanımızda olmanızı bekliyoruz. Bizim için şimdilik tek yapmanız gereken Youtube'daki Yenimesaj TV kanalına abone olmanız.
Ve son söz olarak 'yeni medya'nın klasiklerinden biri olan şu cümleyle bitiriyoruz. Yenimesaj TV kanalımıza abone olmayı, bildirim zilini açmayı, videolarımızı beğenmeyi, sevdikleriniz ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.