Gıdaların pişirilmesine dikkat edilmemesinin öldürücü mikroorganizmaların gelişmesine yol açtığı, özellikle pişmiş ve çiğ gıdaların birbirine temasının önlenmesi gerektiği bildirildi. Prof. Dr. Yusuf Durak, et, süt ve sebzeler başta olmak üzere tüm gıda maddelerinde, tehlikeli hastalıklara yol açan salmonella, E.coli, Cl. botulinum gibi zararlı mikroorganizmaların doğal halde bulunduğunu söyledi. Bu tehlikeli organizmaların gıdalardan arındırılmasının doğru pişirme ile mümkün olduğunu vurgulayan Durak, "Bu mikroorganizmaların ölmesi ve vücutta hastalıklara neden olmaması için gıdaların pişirirken, 70 derecede kaynatılması gerekir" dedi.
Bebeğinizin yemeğini bekletmeyin
Yemeklerin pişirildikten sonra soğumaya bırakılması ve soğuma işlemini tamamlayan gıdanın bir an önce tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Durak, şöyle devam etti: "Özellikle bebek ve çocuklar için hazırlanan gıdaların fazlaca bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Bu mümkün değilse gıdaları en fazla bir sonraki öğüne kadar 10 derecenin altında bir ortamda saklamak sağlık açısından oldukça önemlidir. Saklanan gıdalar ise en az 70 derecede ısıtıldıktan sonra yenmelidir. Ne kadar uygun ortamda saklanırsa saklansın, pişirilmiş gıdaların zaman geçtikçe daha fazla bozularak sağlıksız hale geleceği unutulmamalı, pişmiş bir gıda en fazla 24 saat içinde tükekilmeli ya da imha edilmelidir."
Bebeğinizin yemeğini bekletmeyin
Yemeklerin pişirildikten sonra soğumaya bırakılması ve soğuma işlemini tamamlayan gıdanın bir an önce tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Durak, şöyle devam etti: "Özellikle bebek ve çocuklar için hazırlanan gıdaların fazlaca bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Bu mümkün değilse gıdaları en fazla bir sonraki öğüne kadar 10 derecenin altında bir ortamda saklamak sağlık açısından oldukça önemlidir. Saklanan gıdalar ise en az 70 derecede ısıtıldıktan sonra yenmelidir. Ne kadar uygun ortamda saklanırsa saklansın, pişirilmiş gıdaların zaman geçtikçe daha fazla bozularak sağlıksız hale geleceği unutulmamalı, pişmiş bir gıda en fazla 24 saat içinde tükekilmeli ya da imha edilmelidir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.