Yediklerimizden zehirleniyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre Türkiye'de pestisit kullanımının oldukça yaygın olduğu ortaya çıktı. Buna göre, 2011-2019 yılları arasında toplam 39 bin 679 adet gıda ürününde pestisit analizi yapıldı, tavsiye dışı kullanım için 3 bin 700 üreticiye ise yasal işlem uygulandı
31.01.2020 21:00:00





Türkiye'de tarım ürünlerinde yoğun şekilde pestisit kullanılması, sık sık medyanın gündemine de geliyor. Pestisit tarımda zararlı organizmaları kontrol altına almak veya zararlarını en aza indirmek için kullanılan dezenfekte edici bir madde... Pestisitin aşırı oranda kullanılması, halk sağlığını da olumsuz etkiliyor.
Bakan doğruladı
CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Şeker'in gıda ürünlerindeki pestisit denetimine ilişkin verdiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den cevap geldi. Gelen cevaba göre, 2011-2019 yılları arasında toplam 39 bin 679 adet gıda ürününde pestisit analizi yapıldı, tavsiye dışı kullanım için 3 bin 700 üreticiye ise yasal işlem uygulandı.Bu veri, Türkiye'de pestisit kullanımının ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor. İnsektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) gibi şeklinde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsayan pestisit, ülkemizde tarımsal üretimde sıklıkla başvurulan kimyasal mücadele yöntemlerinden birisini oluşturuyor.
Hormon dengemizi bozuyor
Pestisitler tarımda kullanılan ve kalıntıları toprağa, suya ve gıdalara bulaşabilen, hatta solunan havayla dahi taşınabilen kimyasal maddeler olarak tanımlanıyor. Gıdalarda birden fazla çeşidi bulunabilen pestisitlerin insanlarda hormonal sistemi bozucu etkiye yol açtığı belirtiliyor. Türkiye'de 2017 yılında toplam tarım ilacı kullanım miktarı, 2016 yılına göre yüzde 8.08 artarak 54 bin 098 ton a yükseldi.
RECEP BAHAR
Bakan doğruladı
CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Şeker'in gıda ürünlerindeki pestisit denetimine ilişkin verdiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den cevap geldi. Gelen cevaba göre, 2011-2019 yılları arasında toplam 39 bin 679 adet gıda ürününde pestisit analizi yapıldı, tavsiye dışı kullanım için 3 bin 700 üreticiye ise yasal işlem uygulandı.Bu veri, Türkiye'de pestisit kullanımının ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor. İnsektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) gibi şeklinde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsayan pestisit, ülkemizde tarımsal üretimde sıklıkla başvurulan kimyasal mücadele yöntemlerinden birisini oluşturuyor.
Hormon dengemizi bozuyor
Pestisitler tarımda kullanılan ve kalıntıları toprağa, suya ve gıdalara bulaşabilen, hatta solunan havayla dahi taşınabilen kimyasal maddeler olarak tanımlanıyor. Gıdalarda birden fazla çeşidi bulunabilen pestisitlerin insanlarda hormonal sistemi bozucu etkiye yol açtığı belirtiliyor. Türkiye'de 2017 yılında toplam tarım ilacı kullanım miktarı, 2016 yılına göre yüzde 8.08 artarak 54 bin 098 ton a yükseldi.
RECEP BAHAR
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.