Yapay et fikri nasıl ortaya çıktı?
Avukat Yasemin Bal yapay et fikrinin tarihsel kökenini üzerine açıklamalar yaptı
06.07.2024 12:17:00
Bülent TAPICI
Bülent TAPICI
![Yapay et fikri nasıl ortaya çıktı?](resimler/haberler/28/yapay-et-fikri-nasil-ortaya-cikti-H1533484-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Yapay et fikri nasıl ortaya çıktı?](resimler/haberler/28/yapay-et-fikri-nasil-ortaya-cikti-H1533484-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Yapay et tartışması giderek büyüyor. Yapay etler belli çevrelerce ısrarla gündeme sokulmak isteniyor. Bu durum klasik et tüketiminin ve dolayısıyla da hayvancılığın sonunu getirme riski barındırıyor.
Yapay et tüketiminin sağlık açısından ve dini açıdan sakıncaları da ayrıca tartışılıyor.
Yapay et sağlıklı mı, yapay et dinen uygun mu soruları sorulurken yapay et fikrinin tarihi kökenleri de araştırılıyor.
Gladder Hukuk Müşaviri Avukat Yasemin Bal yapay et fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.
Yasemin Bal şunları söyledi;
"Şimdi aslında yapay et konusu bugün başlamadı. Bu 20. yüzyılın, 21. yüzyılın hikayesi değil. 1885 yılında ilk laboratuvar ortamında, laboratuvar pedlerinin içerisinde hayvanların bir hücresinin yaşatılması ile ilgili deneyler başlıyor.
Hikaye 1885 yılında başlıyor. 1910 yılında Alexis Caroll diye bir bilim insanı bir tane tavuğun bir hücresini, bir bölümün butunu yaşatmaya çalışıyor. Immortal Chicken
dedikleri ölümsüz tavuk gündeme geliyor. O tavuk yaşıyor, 100 yıl inanılmaz bir yaşama süresi.
1936'da dünya siyasetini gerçekten şekillendiren Churchill'in bir beyanı var diyor ki; 'Ben tavuğun sadece budunu ve göğsünü yiyeceksem niye kocaman bir tavuğu besliyoruz. Niye bir tavukla uğraşıyoruz' diyor. Yıl 1936 yani bu hikaye 200 yıl önce başlamış bir hikaye."
Yapay et tüketiminin sağlık açısından ve dini açıdan sakıncaları da ayrıca tartışılıyor.
Yapay et sağlıklı mı, yapay et dinen uygun mu soruları sorulurken yapay et fikrinin tarihi kökenleri de araştırılıyor.
Gladder Hukuk Müşaviri Avukat Yasemin Bal yapay et fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.
Yasemin Bal şunları söyledi;
"Şimdi aslında yapay et konusu bugün başlamadı. Bu 20. yüzyılın, 21. yüzyılın hikayesi değil. 1885 yılında ilk laboratuvar ortamında, laboratuvar pedlerinin içerisinde hayvanların bir hücresinin yaşatılması ile ilgili deneyler başlıyor.
Hikaye 1885 yılında başlıyor. 1910 yılında Alexis Caroll diye bir bilim insanı bir tane tavuğun bir hücresini, bir bölümün butunu yaşatmaya çalışıyor. Immortal Chicken
dedikleri ölümsüz tavuk gündeme geliyor. O tavuk yaşıyor, 100 yıl inanılmaz bir yaşama süresi.
1936'da dünya siyasetini gerçekten şekillendiren Churchill'in bir beyanı var diyor ki; 'Ben tavuğun sadece budunu ve göğsünü yiyeceksem niye kocaman bir tavuğu besliyoruz. Niye bir tavukla uğraşıyoruz' diyor. Yıl 1936 yani bu hikaye 200 yıl önce başlamış bir hikaye."