Yabancıların yüzde 93'ü aldığı konutu satmıyor
Türkiye'de yatırım yapan yabancıların yüzde 93'ü gayrimenkulü elinde tutuyor. GİGDER Başkanı Akbal, "Ürdünlüler yüzde 89.5 ile yatırım, yüzde 84.2 ile vatandaşlık amacıyla gayrimenkul alırken, Ruslar yüzde 76.5 kısa süreli tatil, yüzde 35.3 emeklilik, yüzde 23.5 sağlık nedeniyle gayrimenkul ediniyor" dedi.
04.02.2021 15:29:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye'de gayrimenkul alan yatırımcıların yüzde 92.7'sinin taşınmazı elinde tuttuğunu bildirdi. GİGDER ve AGS Global iş birliğiyle hazırlanan "Rekabet ve İlham: Türkiye'de Yabancı Gayrimenkul Yatırımlarının Geleceğini İhracat Odaklı Yeniden Düşünmek" başlıklı Yurt Dışı Yatırımcı Tutum ve Davranış Araştırması'nın sonuçları, online düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Toplantıda konuşan GİGDER Başkanı Akbal, dünyada uluslararası gayrimenkul pazarının 330-380 milyar dolar aralığında olduğunun tahmin edildiğini belirterek, Türkiye'de yabancıya konut yatırımından elde edilen rakamın 2019'da 6.8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
ABD ilk sırada
Yabancıya yıllık gayrimenkul satış tutarının ABD'de 150 milyar dolar, İngiltere'de 50 milyar sterlin (65 milyar dolar), İspanya'da 12-15 milyar Euro civarında olduğunu aktaran Akbal, araştırmada, İngiltere'yi hem rakip hem ilham veren bir pazar olarak oldukça detaylı bir şekilde ele aldıklarını, bu ülkenin başarısının arkasındaki nedenleri gösteren karşılaştırmalı analizlerden önemli stratejiler çıkardıklarını vurguladı.
Kim niçin ev alıyor?
Ömer Faruk Akbal, araştırmada birebir görüştükleri 410 yabancıya yatırım amaçlarını sorduklarını belirterek, "Yabancıların yüzde 45'i yatırım, yüzde 30.5'i kısa süreli tatil amaçlı, yüzde 28'i kalıcı hayat, yüzde 28'si vatandaşlık için yatırım yapmış durumda. Yatırımlarda emeklilik oranı yüzde 24, oturma izni yüzde 14. Onları eğitim, iş-ticari nedenler takip ediyor. Her 4 yabancı yatırımcıdan sadece biri vatandaşlık alıyor. Yabancı yatırımcı başına 1,66 adet mülk düşüyor. Yani kimisi 1, kimisi 2, kimisi 3 konut alıyor" diye konuştu. Akbal, yabancıların bir gayrimenkule ortalama 161 bin 500 dolar, konuta ise 150 bin dolar ödediğini belirterek, yabancıların yüzde 57'sinin sıfır, yüzde 3'ünün inşa halinde, yüzde 11'inin ise ikinci el konut aldığını bildirdi. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.