Üreten, izin veren, denetleyen sorumlu
Ankara ve Diyarbakır'da iki çocuğun şırınga şeklindeki çikolatanın kapağı nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası okul kantinlerinde satılan ürünler ve denetimler tartışılıyor. Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, bu ve benzeri olaylardan ürünlerin üretimine izin veren, pazarlayan, denetleyen, satışına müsaade eden tüm kesimlerin sorumlu olduğunu belirtti





Ankara Keçiören Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu birinci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal'ın hayatını kaybetmesine yol açan olay, okul kantinlerinde satılan ürünleri ve buraların denetimini yeniden gündeme getirdi. Kantinciler, ülke gerçeklerine uygun yeni bir Okul Kantin Yönetmeliği hazırlanmasının önem taşıdığını, işletmecilerin de gerçekleştirilen dönüşüme ayak uydurması gerektiğini bildirdi.
Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, yazılı açıklamasında, şırınga şeklindeki çikolatayı yediği sırada nefes alamayarak hayatını kaybeden ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal'a rahmet, ailesine başsağlığı diledi.
Bu ve benzeri olaylardan ürünlerin üretimine izin veren, pazarlayan, denetleyen, satışına müsaade eden tüm kesimlerin sorumlu olduğunu belirten Şahin, "2011'den bugüne mesleğimizde, kolalı, gazlı, aromalı içecekler, cips ve patates kızartması, 2016'dan sonra çikolata, şekerleme ve her türlü dolgulu ürüne yasak uygulandı, fakat okul çevresinde bu ürünlerin satışına devam edildi. Bakanlıklarda katıldığımız tüm toplantılarda okul çevresinde de belirli bir mesafeye kadar bu ürünlere yasak uygulanmasını istedik" ifadelerini kullandı.
Yaşanan olaydan herkesin ders alması gerektiğini ifade eden Şahin, bu gibi ürünler için sadece kantinlere yasak getirilip ceza verilerek sorunun çözülemeyeceğini savundu.
Şahin, çocukların bu tür tehlikelerden korunması için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Yavrularımızı aynı tehlikeyle yüz yüze bırakmamak, daha sağlıklı beslenme ortamları hazırlamak için yetkilileri ülke gerçeklerine uygun bir Kantin Yönetmeliği hazırlamaya, kantin işletmecisi üyelerimizi de mesleğin dönüşümüne ayak uydurmaya davet ediyorum.
Yeter ki yeni yavrularımız ölmesin. Bunun için okul kantinlerine yönelik denetimler okul çevrelerindeki bakkallarda da uygulanmalı. Bazı ürünlerin satışına kantinde yasak konulup bakkalda izin verilirse tüm kantinler kapatılsa dahi sonuç yine hüsran olur."
Çikolata firmasından açıklama
Çikolatanın üretildiği, Kocaeli Gebze'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan firmanın mali işler müdürü Yüksel Uçkun, ürünle ilgili açıklama yaptı.
Uçkun, "Öncelikle olaydan duyduğumuz üzüntüyü belirtmek istiyoruz. Ailenin acısını paylaşıyoruz. Konuyla alakalı tam bir açıklama yapmak için Adli Tıp raporunu bekliyoruz. Her ne kadar savcılık, ölümü çikolataya bağlasa da çocuğun ağzında ve gırtlağında yediği çikolatadan dolayı olduğuna dair bulguya rastlanamadığı bilgisi var elimizde. Ayrıca bu ürünü birkaç firma daha üretiyor. Yüzde 100 bizim ürünümüzolduğuna dair net bilgi yok. Ürünümüz Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izni ile üretilmektedir ve birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
Üzerimize düşen ne var ise yapmaya hazırız, sorumluluğumuzdan kaçmayacağız. Avukatlarımız konuyu yakından takip etmeye devam ediyor. Bu üzücü olay çocuklarımızı teslim ettiğimiz okullarda ilk yardımı bilen hiç kimsenin olmadığını ortaya çıkarmıştır. Okulda öğretmenlerden bir kişi ilk yardımı bilmiş olsaydı belki çocuğumuz yaşıyor olacaktı.
Okulun hemen karşısında sağlık ocağı olmasına rağmen olaya zamanında müdahale edilmediği ortadadır. Şirket olarak altını çizerek söylemek istiyoruz ki Adli Tıp raporları netleştikten sonra sorumluluğumuzun arkasında durarak, kamuoyuna gerekli açıklamayı yapacağız" dedi.
HABER MERKEZİ