Üç laf da İsrail'e ediver
HTŞ lideri Ahmed eş-Şera, BBC'ye verdiği mülakatta, Suriye'nin komşuları ya da Batı için bir tehdit olmadığını söyledi. Ülkenin komşuları arasında Türkiye, Irak, Lübnan, Ürdün ve İsrail bulunuyor. BBC muhabirinin İsrail'in Suriye'de işgal ettiği toprakları gündeme getirmemesi dikkat çekti. HTŞ lideri 8 Aralık'tan bu yana İsrail işgaline ilişkin tek cümle etmedi.
19.12.2024 22:44:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ





Suriye'de Esad yönetimini devirerek Şam'da ve diğer kentlerde kontrolü sağlayan Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera, BBC'nin kıdemli editörü Jeremy Bowen'ın sorularını cevapladı. Esad yönetiminin devrilmesiyle ülkenin fiili lideri haline gelen Ahmed eş-Şera, önceki bilinen ismiyle Muhammed Colani, mülakat için Şam'da Esad ailesinin yaptırdığı başkanlık sarayını seçti. Ülkenin savaş yorgunu olduğunu söyleyen HTŞ lideri, Suriye'nin komşuları ya da Batı için bir tehdit olmadığını söyledi. Ülkenin komşuları arasında Türkiye, Irak, Lübnan, Ürdün ve İsrail bulunuyor. Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısını da yapan eş-Şera, "Şimdi bütün olanlardan sonra yaptırımlar kaldırılmalı çünkü bunlar önceki rejimi hedef alıyordu. Ezilenler ve ezenler aynı şekilde muamele görmemeli. Terörist olarak sınıflandırmayı kabul etmiyoruz. Biz sivilleri hiç bir zaman hedef almadık" dedi. BBC muhabirinin İsrail'in Suriye'de işgal ettiği toprakları gündeme getirmemesi dikkat çekti. HTŞ lideri 8 Aralık'tan bu yana İsrail işgaline ilişkin tek cümle etmedi.
Afganistan kabile devleti!
HTŞ lideri eş-Şera, Jeremy Bowen'ın "Suriye Afganistan'a mı dönüşecek?" sorusuna verdiği cevapta, iki ülkenin çok farklı olduğunu, farklı geleneklere sahip olduğunu söyledi. Afganistan'ı bir kabile toplumu olarak tanımlayan eş-Şera, Suriye'de çok farklı bir bakış açısının hakim olduğunu kaydetti. Suriye'de kurulacak hükümetin ve yönetim şeklinin, ülkenin tarihine ve kültürüne uygun olarak biçimleneceğini de ekledi. Kadınların eğitime katılmasından yana olduklarını söyleyen HTŞ lideri, "İdlib'de sekiz yıldan fazladır üniversitelerimiz var. Üniversitelerdeki kadın öğrenci oranı yüzde 60'ın üzerinde" dedi. Ülkede alkollü içecek tüketimine izin verilip verilmeyeceği sorusuna ise eş-Şera, "Benim konuşma yetkimin olmadığı birçok şey var çünkü bunlar yasal konular. Hukukçulardan oluşan bir komite anayasayı hazırlayacak. Onlar karar verecek. Her yönetici ya da devlet başkanı, bu yasalara uymak zorunda olacak" dedi.
Suriyeliler kısıtlamalara izin vermez
Suriye'deki İslamcı gruplar konusunda uzman olan Aymen el-Tamimi, HTŞ'nin Taliban ile aynı yönetim modelini uygulamasının çok zor olacağını, çünkü Suriye toplumunun büyük bir kısmının kız çocuklarının yüksek öğrenimden mahrum bırakılması veya seçimleri engelleyen otoriter bir hükümetin kurulması gibi kısıtlamaları kabul etmeyeceğini söylüyor.
Ilımlı politika izlenecek!
Heyet Tahrir eş-Şam örgütü, 2016'da El-Kaide içerisinden çıkmış ve birçok ülkenin terör örgütleri listesine eklenmişti. Grup şimdi kendisini Esad rejiminin mağduru olarak görüyor ve Suriye'deki farklı etnik gruplara ve mezheplere karşı daha ılımlı bir politika izleneceği sinyallerini veriyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.