Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, artan ÖTV tutarlarından dolayı kaçakçılığın cazip hale geldiğini belirterek, bu cazibenin azaltılması gerektiğini söyledi
Yasal ticaretin çok hızlı yapılmasını sağlarken, yasadışı ticareti de en zor şekle getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Tüzmen, "Yeni dönemde artan ÖTV tutarlarından dolayı kaçakların arttığını görüyoruz, yani kaçakçılık cazip hale geliyor. Bu ayarın iyi yapılması lazım. Bu cazibenin azaltılması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.
Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Osman Paksüt'ün, Türk heyeti onuruna Büyükelçilik Rezidansı'nda verdiği kokteyl sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, gümrüklerde geçen yıl yarım katrilyon liraya yakın yakalama olduğunu bildirdi.Yasal ticaretin çok hızlı yapılmasını sağlarken, yasadışı ticareti de en zor şekle getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Tüzmen, gümrüklerde yüzde 99.5 oranında otomasyona geçildiğini bildirdi.Gümrüklerden akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili bir soru üzerine Tüzmen, herkesin gümrüklerde neler yapılabilir diye düşündüğünü ama konunun iyi irdelenmesi durumunda akaryakıt kaçakçılığının gümrükler dışında yapıldığının görüleceğini kaydetti. Tüzmen, şunları söyledi:"Bu konu İçişleri, Enerji, Ulaştırma, Maliye, Sahil Güvenlik gibi bütün kurumların hepsinin koordineli çalışması ile önlenebilir. Ancak özel tüketim vergisinin (ÖTV) bu denli yüksek olması, vergi dilimlerinin ciddi şekilde yüksek olması bu tip kaçakçılıkları cazip hale getiriyor. Özal dönemi öncesinde sigara ve içki kaçakçılığı vardı. Özal gelip, dışarıdaki ve içerdeki yüksek fiyat farklarını kaldırınca kaçakçılık cazip olmaktan çıktı. Yeni dönemde artan ÖTV tutarlarından dolayı kaçakların arttığını görüyoruz, yani kaçakçılık cazip hale geliyor. Bu ayarın iyi yapılması lazım. Bu cazibenin azaltılması gerektiğine inanıyorum."Gümrüklerin artık vergi tahsil edilen değil, bilgi toplayan yerler haline geldiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:"Hepimizin arzusu kayıt dışı sistemi kayıt içine almak. Bilgi toplanan yer derken, uyuşturucudan daha önemlisi nükleer. Bence son derece önemli. Artık çok ciddi bir biçimde sofistike ürün giriş çıkışları başlamış durumda. Türkiye üzerinden de bu geçiyor. Dünyada da bu böyle. Sonuçta siz bakıyorsunuz sizin oradan farkına varmadan gönderdiğiniz bir parça, bir nükleer reaktörün önemli bir parçası. Bütün dünya ile bilgi ağının çok iyi sağlanması gereken ürünler de geliş gidişte. Dünyada uluslararası terörizmin geldiği boyut bakımından gümrüklerin artık çok daha dikkatli bir şekilde hareket edilen yerler haline gelmesi lazım. Bu hiçbir zaman aklımızdan çıkmayan bir konudur."Tüzmen, Telia Sonera'nın Turkcell'e verdiği teklifle ilgili bir soru üzerine, "Pazarı yokluyorlar, çeşitli teklifler veriyorlar. Gündeme getirirlerse çalışmaları sürdürürüz ama bu pazar işi. Herkesin burada sonuçta, Türkiye'ye net katkısı ne olacak şekilde bakması lazım. Çünkü biz de bu tür operatörler konusunda ciddi yol kat etmiş durumdayız. Gidip İran'ın, Azerbaycan'ın, Ukrayna'nın GSM işine girmeye çalışıyoruz. Diğer ülkelerde ciddi tecrübelerimiz var. Bu işi ihraç eden ülkenin ülkemize net getirisine bakmamız lazım" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.