Son yıllarda AKP'nin siyasi uygulamaları nedeniyle ciddi ölçüde tahrip edilen tarım sektörü, aslında Türkiye için başlıca çıkış kapılarından birini oluşturuyor.
Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 adet bağ-bahçe türünün 80'inden fazlası Türkiye'de yetiştiriliyor. Türkiye, coğrafi konumu, üretime uygun verimli ve geniş tarım alanları, değişik bölgelerin ekolojik farklılıkları sayesinde meyve ve sebzelerin iyi koşullarda ve kaliteli olarak yetişebildiği nadir ülkeler arasında gösteriliyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 43 milyon ton taze meyve sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 adet bağ-bahçe türünün 80'inden fazlasının Türkiye'de bulunması, önemi artırıyor. Yıllık yaklaşık 13 milyon ton meyve üretiminde üzümsü meyveler yüzde 35 ileen önemli paya sahip. İncir ise üzümsü meyveler grubunun gerek üretim gerekse ihracat açısından ikinci önemli ürünü. Yumuşak çekirdekli meyveler, taze meyve üretiminin yüzde 23'ünü oluştururken, elma bu grubun en önemli meyvesi. Turunçgil meyveleri, taze meyve üretiminden yüzde 19 pay almakta. Taş çekirdekli meyve grubunun meyve üretimindeki payı ise yüzde 19, kiraz, kayısı, erik ve şeftali bu grubu temsil eden meyveler olarak dikkat çekiyor.
Dünyada üst sıralardayızDünya üretiminde birinci sırada kiraz üretimi ile Türkiye yerini alırken, en çok ihracatını gerçekleştirdiğimiz meyve durumunda. Muz, üzüm, portakal, elma, mandarin, armut, şeftali, nektarin, limon ve erik dünyada en fazla üretilen meyveler grubunda. Dünya toplam üzüm üretiminin yüzde 5.4'ü, portakal üretiminin yüzde 2'si, elma üretiminin yüzde 3.7'si, mandarin üretiminin yüzde 2.5'i, armut üretiminin yüzde 1.8'i, şeftali üretiminin yüzde 2.4'ü, limon üretiminin yüzde 4.3'ü, erik üretiminin yüzde 2.1'i Türkiye tarafından karşılanmakta. Türkiye; incir, kayısı, kiraz veayva üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Üzüm üretimi; İzmir, Manisa ve Denizli illerinde yoğunlaşıyor. İncir üretimi Ege Bölgesi'nde yoğunlaşmasına karşılık, üretimin yüzde 90'ı ihraç ediliyor. Son yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ise kivi yetiştiriciliğinde önemli ilerlemeler sağlandı.
Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 adet bağ-bahçe türünün 80'inden fazlası Türkiye'de yetiştiriliyor. Türkiye, coğrafi konumu, üretime uygun verimli ve geniş tarım alanları, değişik bölgelerin ekolojik farklılıkları sayesinde meyve ve sebzelerin iyi koşullarda ve kaliteli olarak yetişebildiği nadir ülkeler arasında gösteriliyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 43 milyon ton taze meyve sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Dünyada yetiştiriciliği yapılan 140 adet bağ-bahçe türünün 80'inden fazlasının Türkiye'de bulunması, önemi artırıyor. Yıllık yaklaşık 13 milyon ton meyve üretiminde üzümsü meyveler yüzde 35 ileen önemli paya sahip. İncir ise üzümsü meyveler grubunun gerek üretim gerekse ihracat açısından ikinci önemli ürünü. Yumuşak çekirdekli meyveler, taze meyve üretiminin yüzde 23'ünü oluştururken, elma bu grubun en önemli meyvesi. Turunçgil meyveleri, taze meyve üretiminden yüzde 19 pay almakta. Taş çekirdekli meyve grubunun meyve üretimindeki payı ise yüzde 19, kiraz, kayısı, erik ve şeftali bu grubu temsil eden meyveler olarak dikkat çekiyor.
Dünyada üst sıralardayızDünya üretiminde birinci sırada kiraz üretimi ile Türkiye yerini alırken, en çok ihracatını gerçekleştirdiğimiz meyve durumunda. Muz, üzüm, portakal, elma, mandarin, armut, şeftali, nektarin, limon ve erik dünyada en fazla üretilen meyveler grubunda. Dünya toplam üzüm üretiminin yüzde 5.4'ü, portakal üretiminin yüzde 2'si, elma üretiminin yüzde 3.7'si, mandarin üretiminin yüzde 2.5'i, armut üretiminin yüzde 1.8'i, şeftali üretiminin yüzde 2.4'ü, limon üretiminin yüzde 4.3'ü, erik üretiminin yüzde 2.1'i Türkiye tarafından karşılanmakta. Türkiye; incir, kayısı, kiraz veayva üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Üzüm üretimi; İzmir, Manisa ve Denizli illerinde yoğunlaşıyor. İncir üretimi Ege Bölgesi'nde yoğunlaşmasına karşılık, üretimin yüzde 90'ı ihraç ediliyor. Son yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ise kivi yetiştiriciliğinde önemli ilerlemeler sağlandı.