Türkiye balıkçılıkta kan kaybediyor
Türkiye'de hayvancılık, çiftçilik kan kaybediyor. Kan kaybı balıkçılıkta da sürüyor. Nitekim rakamlar da bunu gözler önüne seriyor. Denizlerimizden elde ettiğimiz balık miktarı son 10 yılda yarı yarıya azaldı.
10.12.2017 00:00:00
RECEP BAHAR/İSTANBUL
Türkiye'de hayvancılık, çiftçilik kan kaybediyor. Kan kaybı balıkçılıkta da sürüyor. Nitekim rakamlar da bunu gözler önüne seriyor. Üç tarafı denizlerle çevrili iki yarımadadan oluşan Türkiye, çok değil bundan 10 yıl önce 589 bin tonluk deniz ürünleri üretimiyle dikkat çeken ülkeydi.
Deniz ürünleri üretimi geçen yıl aradan geçen süre içinde neredeyse yüzde 50 azalarak 301 bin tona indi.
Çin açık ara önde
Dünyanın lider balık üreticisi Çin... Türkiye'nin 17 katı nüfusu bulunan Çin, 2014 yılı verileriyle 17.1 milyon ton avcılık, 45.5 milyon ton yetiştiricilik üretimiyle dünyada ilk sırada yer alıyor. Çin, neredeyse Türkiye'nin 100 katından fazla su ürünleri üretimi yapıyor.
Avcılıkta Çin'i 6.4 milyon tonla Endonezya, 4.9 milyon tonla ABD, yetiştiricilikte ise 4.8 milyon tonla Hindistan, 4.2 milyon tonla Endonezya takip ediyor. Türkiye'nin yetiştiricilikte dünyada 22'nci, balık avcılığında ise 45'nci sırada yer alıyor.
Avcılıkta üretim düşüyor, yetiştiricilikte artıyor
Türkiye'de avcılıkla elde edilen balık miktarı azalırken, yetiştiricilikte elde edilen miktar artıyor. Yetiştiricilikle elde edilen üretim 2007'de 140 bin ton iken, geçen yıl 253 bin tona yükseldi.
Yetiştiriciliğin toplam su ürünleri içindeki üretimi de 2007-2016 döneminde yüzde 18.1'den yüzde 43'e yükseldi.
Tatlı su ürünleri avcılığının payı yüzde 5.6'dan yüzde 5.7'ye çıkarken, deniz ürünleri avcılığının payı yüzde 76.3'ten yüzde 51.2'ye geriledi. Avcılığın dörtte üçe yakını olan yüzde 74'ü Karadeniz'de yapılıyor. Ege'nin yüzde 11.5, Marmara'nın yüzde 10.6, Akdeniz'in yüzde 3.9 payı bulunuyor.
Kıyı avcılığı sürdürülemez
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de denizlerde avcılığın kıyı balıkçılığına dayandığına işaret ederek, "Yeterli altyapıyı oluşturup açık deniz balıkçılığına başlamamız zorunlu. Kıyılarımız av baskısı nedeniyle süratle üretim yapılamaz hale geliyor. Bu sürdürülemez. Uzun süreli açık deniz balıkçılığı yapabilecek, avladığı su ürünlerini işleyip depolayabilecek bir filo kapasitesi oluşturmak gerekiyor" dedi.
İhracat artıyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü çalışmasına göre, Avrupa çipura-levrek pazarında Türkiye'nin payı yüzde 25'e ulaştı. Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere Türkiye'den 80 ülkeye su ürünleri ihracatı yapılıyor.
İhraç edilen balık türlerinin başında alabalık, çipura, levrek ve orkinos ilk sırayı almakta... Su ürünleri ihracatından milyarlarca dolar ihracat geliri elde etmek işten bile değil. 2007-2016 döneminde ihracatını 47 bin tondan 145 bin tona çıkaran, ihracattan elde ettiği döviz 790 milyon dolara ulaşan Türkiye'nin bu alanda önü açık.
Türkiye'de hayvancılık, çiftçilik kan kaybediyor. Kan kaybı balıkçılıkta da sürüyor. Nitekim rakamlar da bunu gözler önüne seriyor. Üç tarafı denizlerle çevrili iki yarımadadan oluşan Türkiye, çok değil bundan 10 yıl önce 589 bin tonluk deniz ürünleri üretimiyle dikkat çeken ülkeydi.
Deniz ürünleri üretimi geçen yıl aradan geçen süre içinde neredeyse yüzde 50 azalarak 301 bin tona indi.
Çin açık ara önde
Dünyanın lider balık üreticisi Çin... Türkiye'nin 17 katı nüfusu bulunan Çin, 2014 yılı verileriyle 17.1 milyon ton avcılık, 45.5 milyon ton yetiştiricilik üretimiyle dünyada ilk sırada yer alıyor. Çin, neredeyse Türkiye'nin 100 katından fazla su ürünleri üretimi yapıyor.
Avcılıkta Çin'i 6.4 milyon tonla Endonezya, 4.9 milyon tonla ABD, yetiştiricilikte ise 4.8 milyon tonla Hindistan, 4.2 milyon tonla Endonezya takip ediyor. Türkiye'nin yetiştiricilikte dünyada 22'nci, balık avcılığında ise 45'nci sırada yer alıyor.
Avcılıkta üretim düşüyor, yetiştiricilikte artıyor
Türkiye'de avcılıkla elde edilen balık miktarı azalırken, yetiştiricilikte elde edilen miktar artıyor. Yetiştiricilikle elde edilen üretim 2007'de 140 bin ton iken, geçen yıl 253 bin tona yükseldi.
Yetiştiriciliğin toplam su ürünleri içindeki üretimi de 2007-2016 döneminde yüzde 18.1'den yüzde 43'e yükseldi.
Tatlı su ürünleri avcılığının payı yüzde 5.6'dan yüzde 5.7'ye çıkarken, deniz ürünleri avcılığının payı yüzde 76.3'ten yüzde 51.2'ye geriledi. Avcılığın dörtte üçe yakını olan yüzde 74'ü Karadeniz'de yapılıyor. Ege'nin yüzde 11.5, Marmara'nın yüzde 10.6, Akdeniz'in yüzde 3.9 payı bulunuyor.
Kıyı avcılığı sürdürülemez
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de denizlerde avcılığın kıyı balıkçılığına dayandığına işaret ederek, "Yeterli altyapıyı oluşturup açık deniz balıkçılığına başlamamız zorunlu. Kıyılarımız av baskısı nedeniyle süratle üretim yapılamaz hale geliyor. Bu sürdürülemez. Uzun süreli açık deniz balıkçılığı yapabilecek, avladığı su ürünlerini işleyip depolayabilecek bir filo kapasitesi oluşturmak gerekiyor" dedi.
İhracat artıyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü çalışmasına göre, Avrupa çipura-levrek pazarında Türkiye'nin payı yüzde 25'e ulaştı. Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere Türkiye'den 80 ülkeye su ürünleri ihracatı yapılıyor.
İhraç edilen balık türlerinin başında alabalık, çipura, levrek ve orkinos ilk sırayı almakta... Su ürünleri ihracatından milyarlarca dolar ihracat geliri elde etmek işten bile değil. 2007-2016 döneminde ihracatını 47 bin tondan 145 bin tona çıkaran, ihracattan elde ettiği döviz 790 milyon dolara ulaşan Türkiye'nin bu alanda önü açık.