Tekstilden 'imaj düzeltme' atağı
Tekstil sektörü yoğun su ve enerji tüketen, çevreyi hırpalayan bir sektör… TİM öncülüğünde bir araya gelen Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı birlikleri, 'Türk Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı'nı açıklayarak, çevrenin ve kaynakların korunması için yol haritasını ortaya koydu.
12.07.2021 20:22:00
![Tekstilden 'imaj düzeltme' atağı](resimler/haberler/38/tekstilden-imaj-duzeltme-atagi-H1399097-11-187.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Tekstilden 'imaj düzeltme' atağı](resimler/haberler/38/tekstilden-imaj-duzeltme-atagi-H1399097-12-280.jpg)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri tarafından hazırlanan 'Türk Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı' İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Plana göre, Türk tekstil sektörü kalıcı bir dönüşüm sağlayarak küresel ihracattaki pazar payını daha da artırmayı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı normlarına üst düzey uyumu hedefliyor. Etkinlikte konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, tekstil sektörü üzerinden çevre konusunda farklı bir algı oluşturulduğuna işaret ederek, "Geçtiğimiz haftalarda 12 ana maddeden oluşan Sürdürülebilirlik Eylem Planı kapsamında 'dünyayı tüketmeden, dünya için üretiyoruz' mesajını, ilan ettik ve oldukça yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Bugün öncü sektörümüz olan tekstilde, bu adımın ilk karşılığını görmekten büyük mutluluk duyuyor ve sektörümüzü bu vizyoner hamle adına tebrik ediyorum. Sektör küresel tedarikçilere çevre dostu ürünler sunuyor. Bu konuda topyekûn seferlik olmalı. Tekstil sektörümüzün öncülüğündeki bu hamle tüm ihracatçı sektörlerimizi teşvik edecek ve sektörel yol haritalarımız en kısa zamanda tamamlanacak. Tüm sanayicilerimizi, üreticilerimizi, tedarikçilerimizi ve ihracatçılarımızı, doğayı ve çevreyi önceleyen bir üretim anlayışına davet ediyorum. Gelin, fabrikalarımızın eski altyapılarını yenileyelim, yıkama ve boyama suyu altyapısını ayırıp, yıkama suyunu geri kazanalım, yıkama ve boyamada daha az su kullanan teknolojileri yaygınlaştıralım, üretimde mümkün olduğunca fosil yakıtların payını azaltalım" diye konuştu. Gülle, çevre konusunda şirketlerin harcamalarının kâr olarak geri döneceğini, çevreyi koruyan şirketlerin dünyaya mal satabileceğini sözlerine ekledi.
Dünya ile rekabet ediyoruz
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz de Türk tekstil sektörünün, dünyanın en büyük 5'inci, AB'nin ise en büyük 2'nci ihracatçısı olduğunu hatırlatarak, "Hazır giyim ve tekstil sektörü 26 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Toplam üretimimiz 60 milyar dolar. Dünyada rekabet şiddetlendiği için artık yeni hikâyeler yazmak gerekiyor. Bu noktada Ticaret ile Tarım ve Orman bakanlıklarından beklentilerimiz var. Bu hedefler ancak kamu-sektör iş birliği ortak vizyonu ile başarıya ulaşabilir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile organik pamuk üretiminin daha fazla teşvik edilmesi için pamuk prim fark desteğinin artırılması ve üretim alanlarının artırılması çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ticaret Bakanlığı ile sektörümüzün sürdürülebilirlik politikaları üzerinde ayrı bir destek mekanizması oluşturması için girişimlerde bulunuyoruz" diye konuştu.
İhracatın riske girme ihtimali var
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci, eylem planının sektörün Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sürecini hızlandıracağını ve küresel ticaretteki pazar payını artıracağını belirterek, "Üretim sürecinde elektriği yoğun olarak kullanan tekstil gibi ihracatçı sektörlerimizin, AB'ye ihracatında karbon engeline takılması riski bulunuyor. Bu sektörlerimizin karbonsuzlaşması, uluslararası rekabet düzeyini korumamız açısından yüksek önemdedir" dedi.
Küresel ısınma korkutuyor
TİM Sektörler Konseyi Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Başkanı Zeki Kıvanç, Sürdürülebirlirlik Eylem Planı'nın arka planında 'küresel ısınma'ya kaşı tedbir almanın yattığına işaret ederek, "Sektörümüz, üretim ve işgücü açısından dünyadaki en büyük ve en önemli endüstrilerin başında yer alıyor. Hiç şüphesiz ki sürekli olarak gelişen fonksiyonları ve giderek artan farklı kullanım alanlarıyla gelecekte de insan hayatı için önemini korumaya devam edecektir. Rekabet gücümüzü korumak, daha çok ve uzun süreli katma değer yaratmak için hazırladığımız plan çok önemli. Sektörümüz için su çok kıymetli, biz de 'hiç kirletmiyoruz' da demiyoruz" şeklinde konuştu.
Ciddi finansal kaynağa gerek var
TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı ve Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Sultan Tepe, etkinlikte yaptığı sunumda, Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planını kapsamında hayata geçirilecek uygulamaları anlattı. Tepe, şunları söyledi: "Organik pamuk üretiminin daha fazla teşvik edilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecek. Döngüsellik kapsamında tekstil atıklarının toplanması, ayrıştırılması, geri kazanımı ve dönüştürülmesi kapsamında yerel yönetimler ve markalar ile işbirliği çalışmaları planlanacak. Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi Projesi'nin hayata geçirilmesi için girişimler başlatılacak. İklim çalışmalarıyla kurumlarda bilimsel karbon ayak izi ölçüm ve raporlaması ile pilot uygulamaların hayata geçirilmesi sağlanacak. Karbon emisyonu azaltmaya yönelik yol haritası hazırlanacak. Boyahane ve diğer işletmelerde su ve enerji tüketiminin asgariye indirilmesi için finansal kaynak yaratmak üzere girişimlerde bulunulacak. Son olarak kurumsal sosyal sorumluluk konusu başlığında iş sağlığı ve güvenliği risklerinin en aza indirilmesi, kadın çalışan istihdam oranının artırılması için projeler geliştirilecek." Tepe, Yeni Mesaj'ın sorusuna cevaben, "Plan içinde yer alan atık ve atık su konuları şirketlerimizi zorlayacak. Boyahanelerin çevre dostu olabilmeleri için de ciddi finansal kaynağa gereksinim var. Gerekli teknolojileri transfer etmemiz şart. Dünyanın sorunu su..." dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.