Üroloji Hastalıkları Uzmanları yaşamı boyunca erkeklerin yüzde 12'si, kadınların %5'inin taş hastalığı ile karşı karşıya kaldığını açıklıyor. Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının de rolü büyük. Beslenme düzenine dikkat ederek büyük ölçüde taş oluşumunu önlemenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:Başlıca su olmak kaydıyla bol miktarda (günde 2,5 litre) sıvı alın. Kola, gazoz gibi asitli içecekleri haftada 1 litreden fazla tüketmeyin. Çay tüketimi azaltın. Greyfurt suyu ve elma suyunun taş hastalığı riskini arttırabilir. Öte yandan saf limon suyu koruyucudur. Süt ve süt ürünlerinin hiç tüketilmemesi taş oluşum riskini arttırır. Kalsiyumdan yoksun diyetler uygulanmamalıdır. Süt, yoğurt, peynir gibi besinler makul ölçülerde tüketilmelidir. . Bol lifli besinleri tercih edin. Tuz kullanımını azaltın.Yüksek oksalat içeren pancar, soya, kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, maydanoz, haşhaş tohumu, ıspanak, çilek, böğürtlen vs besinleri aşırı tüketmeyin. Taş hastalığınız varsa bira ve diğer alkollü içecekler, ançuez, sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnıbahar ve et tüketimini kısıtlayın.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.