Talep olmayınca solucanlar elde kaldı
Rize’nin Pazar ilçesinde kurulan organik solucan üretim tesisinde üretilen solucanlara talep olmayınca solucanlar elde kaldı





Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın organiğe geçişi askıya almasından ötürü ilk açtıkları yılda 250 ton üretim yaptıkları tesiste talep olmayınca işleri askıya almak zorunda kaldıklarını dile getiren işletme sahiplerinden Sadık Hür, organik üretimin değerinin anlaşılıp talebin artmasını ve fabrikalarının yeniden çalışacağı günü bekliyor.
Rize'nin genel olarak çay üretimi üzerine yoğunlaştığını ve vatandaşların sebze ve meyve yetiştirdiği tarlalarının az oluşundan ötürü organik gübre satışlarının çok az olduğunu dile getiren Hür, "2014 itibariyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı organiğe geçişi ilan etti. Türkiye'de organik tarıma geçeceğiz diye bir hazırlık yaptı. Biz de buna istinaden vatandaş olarak hazırlık yaptık.
Dedik ki 'Madem böyle organiğe geçilecek, biz bu organik gübreyi nasıl yaparız, nasıl ederiz', uzmana danıştık ve bir iki uzman arkadaşla beraber bu işi kurduk ve üretime de geçtik. Ancak netice itibariyle bölgede çay tarımı ağırlıkta yapılıyor, bağ, bahçe var ama yeterli miktarda değil. Sadece hobi olarak evlerinde herkes yapmakta. Uluslararası şartlarda üretim yaptık.
Ürettiğimiz ürünü denedik çok da iyi bir verim aldık. Ama vatandaşa bir türlü bunu kullandırma konusunda mesafe kat edemedik. Yılda 20 ton ile bu tesisin ayakta durmayacağı ortada. Ufak tefek satışlarımız oldu ama yeterli miktarda olmadığı için tesisimizi bizde rölantiye aldık. Şuanda beklemedeyiz" dedi.
İHA