Bafra ve Çarşamba Ovası gibi Türkiye'nin iki büyük ovasına sahip olmasına rağmen tarımsal sanayisi gelişmeyen Samsun'da yılda yaklaşık 300 bin ton süt üretimi olmasına karşın süt fabrikasının olmaması dikkat çekiyor.
Tarımsal ürünlerin yanı sıra süt sığırcılığı konusunda da yüksek potansiyele sahip kentte yaklaşık 217 bin süt sığırı bulunduğu ve yılda ortalama 300 bin ton süt üretimi yapıldığı bildirildi.
Sütler şehir dışında işleniyorTarım İl Müdürlüğü verilerine göre, 2007 yılında 333 bin 777 ton süt üretimi yapılan Samsun'da üretilen sütlerin önemli miktarı ise şehir dışındaki süt fabrikalarına gönderiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, yaptığı açıklamada Samsun'un süt üretiminde ciddi bir potansiyeli olduğunu vurguladı. Bu potansiyelin iyi değerlendirilemediğini savunan Öztürk, kentte üretilen sütlerin özellikle Tokat'taki bir süt fabrikasına gönderildiğini ve orada değerlendirildiğini anlattı ve "Üretilen sütlerin başka illere gönderildiği Samsun'un bir süt fabrikasına ihtiyacı var. Sadece Çarşamba, Salıpazarı, Tekkeköy ilçelerinde üretilen sütler bile bir fabrikanın ihtiyacını karşılayabilir" dedi. Prof. Dr. Öztürk, Samsun'daki küçük çaplı işletmelerin üretilen sütün tamamını değerlendiremediklerini, üreticinin ise sütlerinin para etmemesinden şikayetçi olduklarını söyledi.
Üreten değil işleyen kazanıyorHayvansal ürünleri, üretenden çok işleyenlerin para kazandığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, sanayicilerin, yeni teşvik paketi kapsamında, Samsun'u bu açıdan iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti. Samsun'daki marketlerin raflarındaki sütlere bakıldığında hepsinin uzak illerden geldiğinin görüldüğüne işaret eden Öztürk, "Tekirdağ'dan gelen süt kazandırır da Samsun'da üretilen süt Samsun'da nasıl kazanmaz. Bu potansiyelin ve sunulan imkanların iyi değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu. Genel olarak Türkiye'nin pazarlama sıkıntısı olduğunu, ülkede "kola kadar süt tüketilmediğini" söyleyen Prof. Dr. Öztürk, kişi başı yıllık süt tüketiminin dünya ortalaması ve Avrupa ortalamasının altında olduğunu belirtti. Öztürk, tüketiciye uygun fiyatta süt sunulması ve kişi başı yıllık süt tüketiminin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Tarımsal ürünlerin yanı sıra süt sığırcılığı konusunda da yüksek potansiyele sahip kentte yaklaşık 217 bin süt sığırı bulunduğu ve yılda ortalama 300 bin ton süt üretimi yapıldığı bildirildi.
Sütler şehir dışında işleniyorTarım İl Müdürlüğü verilerine göre, 2007 yılında 333 bin 777 ton süt üretimi yapılan Samsun'da üretilen sütlerin önemli miktarı ise şehir dışındaki süt fabrikalarına gönderiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, yaptığı açıklamada Samsun'un süt üretiminde ciddi bir potansiyeli olduğunu vurguladı. Bu potansiyelin iyi değerlendirilemediğini savunan Öztürk, kentte üretilen sütlerin özellikle Tokat'taki bir süt fabrikasına gönderildiğini ve orada değerlendirildiğini anlattı ve "Üretilen sütlerin başka illere gönderildiği Samsun'un bir süt fabrikasına ihtiyacı var. Sadece Çarşamba, Salıpazarı, Tekkeköy ilçelerinde üretilen sütler bile bir fabrikanın ihtiyacını karşılayabilir" dedi. Prof. Dr. Öztürk, Samsun'daki küçük çaplı işletmelerin üretilen sütün tamamını değerlendiremediklerini, üreticinin ise sütlerinin para etmemesinden şikayetçi olduklarını söyledi.
Üreten değil işleyen kazanıyorHayvansal ürünleri, üretenden çok işleyenlerin para kazandığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, sanayicilerin, yeni teşvik paketi kapsamında, Samsun'u bu açıdan iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti. Samsun'daki marketlerin raflarındaki sütlere bakıldığında hepsinin uzak illerden geldiğinin görüldüğüne işaret eden Öztürk, "Tekirdağ'dan gelen süt kazandırır da Samsun'da üretilen süt Samsun'da nasıl kazanmaz. Bu potansiyelin ve sunulan imkanların iyi değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu. Genel olarak Türkiye'nin pazarlama sıkıntısı olduğunu, ülkede "kola kadar süt tüketilmediğini" söyleyen Prof. Dr. Öztürk, kişi başı yıllık süt tüketiminin dünya ortalaması ve Avrupa ortalamasının altında olduğunu belirtti. Öztürk, tüketiciye uygun fiyatta süt sunulması ve kişi başı yıllık süt tüketiminin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.